26 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ1Κατά εννέα φορές αυξήθηκαν στη χώρα μας οι αιφνίδιοι θάνατοι που οφείλονται και συνδέονται με τα ναρκωτικά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2001 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (ΕΚΤΕΠΝ).

Όπως προκύπτει από την έκθεση αυτή, η χρήση ηρωίνης αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ελλάδα, ενώ χαλαρώνουν τα όρια μεταξύ εύπορων και περιθωριακών στη χρήση κοκαΐνης. Ακόμα, στη χώρα μας παρατηρείται αυξητική τάση στην ανάμειξη «κρακ» με καπνό. Τέλος, η «πειραματική» χρήση είναι χαμηλή στους νέους 15-16 χρόνων.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, συνολικά οι αιτήσεις για θεραπεία αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 300% από το 1994 έως το 1999. Η μεγάλη αυτή αύξηση εξηγείται από τη ραγδαία διάδοση του προβλήματος μέσα στην τελευταία δεκαετία σε συνάρτηση και με τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα στη θεραπεία, χάρη στη δημιουργία νέων προγραμμάτων, όπως αυτών της μεθαδόνης.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ 5 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. Υπάρχουν μία ή περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για τα εξαρτημένα άτομα;

Υπάρχουν πολλοί τύποι θεραπευτικών προγραμμάτων και διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται. Από πλευράς βασικής θεραπευτικής προσέγγισης συνήθως διακρίνουμε τα προγράμματα σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
α) Τα «στεγνά» προγράμματα, δηλαδή εκείνα στα οποία το κύριο θεραπευτικό εργαλείο είναι η ψυχοκοινωνική θεραπεία.
β) Τα προγράμματα υποκατάστασης, όπου το κύριο θεραπευτικό εργαλείο είναι η χρήση φαρμάκων, που είτε υποκαθιστούν την ουσία εξάρτησης (π.χ. μεθαδόνη, LAAM, βουπρενορφίνη) ή την ανταγωνίζονται (π.χ. ναλοξόνη, ναλτρεξόνη), ώστε να περιορίζουν ή και να μηδενίζουν την ανάγκη του ατόμου για τη χρήση της.

2. Είναι αποτελεσματική η θεραπεία για τα εξαρτημένα άτομα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βαθμός και τα ποσοστά επιτυχίας αντιμετώπισης των εξαρτημένων ατόμων είναι παρόμοια με εκείνα της θεραπείας άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, το άσθμα. Συγκεκριμένα, η θεραπεία μειώνει τη χρήση ναρκωτικών κατά περίπου 40-60%, ενώ περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα υγείας, καθώς και την εγκληματικότητα κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της θεραπείας.

3. Από τι εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας;

Κανένας τύπος θεραπείας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός για όλα τα άτομα. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γίνεται προσπάθεια επιλογής του κατάλληλου θεραπευτικού προγράμματος που ταιριάζει στις ανάγκες του κάθε εξαρτημένου.
Για να είναι αποτελεσματική λοιπόν η θεραπεία, πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες απεξάρτησης από τις ουσίες, αλλά και μια σειρά από άλλες ανάγκες του ατόμου, όπως σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και τα κοινωνικά, επαγγελματικά και νομικά προβλήματά του.

4. Γιατί τα εξαρτημένα άτομα δεν κατορθώνουν να απεξαρτηθούν από μόνα τους;

Σχεδόν όλοι οι εξαρτημένοι νομίζουν ότι μπορούν να σταματήσουν τη χρήση ναρκωτικών από μόνοι τους όταν το θελήσουν. Στην πραγματικότητα δεν το κατορθώνουν. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών επιφέρει μεταβολές στη λειτουργία του εγκεφάλου, μία από τις επιπτώσεις των οποίων είναι η έντονα πιεστική ανάγκη του ατόμου να χρησιμοποιεί το ναρκωτικό, παρόλο που αναγνωρίζει τις συνέπειές του. Αυτός άλλωστε είναι και ο ορισμός της «εξάρτησης». Το βιολογικό αυτό υπόστρωμα της εξάρτησης υπάρχει για αρκετό καιρό και μετά τη διακοπή της χρήσης. Είναι αυτό που δυσκολεύει τη θεραπεία και ευθύνεται για τις συχνές υποτροπές στα εξαρτημένα άτομα.

5. Μπορούν η οικογένεια και οι φίλοι να βοηθήσουν στη θεραπεία ενός χρήστη;

Αυτό είναι ένα γεγονός. Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να κινητοποιήσουν το άτομο να παρακολουθήσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα. Η παρουσία της οικογένειας συμβάλλει αποφασιστικά στο αποτέλεσμα της θεραπείας του εξαρτημένου, ιδιαίτερα του εφήβου.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΟΚΑΝΑ:

  • Αβέρωφ 19, Αθήνα, τηλ.: 210-8253756-9.
  • Α΄ Μονάδα Υποκατάστασης Αθηνών, Ερεσού 40, Εξάρχεια, τηλ.: 210-3304265-9.
  • Α΄ Μονάδα Υποκατάστασης Θεσσαλονίκης, Ευζώνων 34, τηλ.: 2310-868896-7.
  • Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών Πατρών, Υψηλάντου 175-177, Πάτρα, τηλ.: 2610-279795.
  • Πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ», Αιγινήτειο Νοσοκομείο-Ψυχιατρική Κλινική, Ξενίας 20, τηλ.: 210-7757692.

ΚΕΘΕΑ:

  • Θεραπευτικό Πρόγραμμα «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», Συμβουλευτικός Σταθμός Αθήνας, Βαλτετσίου 37, Εξάρχεια, τηλ.: 210-3300751.
  • Θεραπευτικό Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», Συμβουλευτικός Σταθμός Πειραιά, Ανδρούτσου 63, τηλ.: 210-4220708.
  • Θεραπευτικό Πρόγραμμα «ΙΘΑΚΗ», Συμβουλευτικός Σταθμός Θεσσαλονίκης. Ευρυπίδου 16, τηλ.: 2310-270110.
  • Θεραπευτικό Πρόγραμμα «ΕΞΟΔΟΣ», Συμβουλευτικός Σταθμός Βόλου, Πλατεία Εθνικών Αναμνήσεων, Προύσσης και Μυριοφύτου, Νέα Ιωνία Βόλου, τηλ.: 24210-80246.

Πηγη: belife.gr