banner ad

ΑΝΑΜΕΙΚΤΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

. June 12, 2013 . 0 Comments

Santouits-me-tonosalataΟι λάτρεις των σάντουιτς καλύπτουν ευρύ φάσμα ηλικιών, καθώς αυτά –από απλά με ζαμπόν και τυρί έως σπέσιαλ με χαβιάρι– αποτελούν ιδανικό πρόχειρο φαγητό.

Αυτό όμως που συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι είναι ότι τα υπέροχα, πεντανόστιμα και χορταστικά σάντουιτς μπορεί να είναι διατροφικές καταστροφές…Για παράδειγμα, ορισμένοι λατρεύουν τα σάντουιτς με τόνο και μαγιονέζα. Το ότι τρώνε, όμως, ψάρι δε σημαίνει ότι το σάντουιτς είναι υγιεινό και ελαφρύ, καθώς δύο κουταλιές μαγιονέζα αντιστοιχούν σε 25 γραμμ. λίπος, ενώ μισό φλιτζάνι τόνος αντιστοιχεί σε 15-25 γραμμ. λίπος!

Ένα «υγιεινό» σάντουιτς τόνου, δηλαδή, μπορεί να περιέχει 50 γραμμ. λίπος, ποσότητα εξαιρετικά υψηλή αν αναλογιστείτε ότι η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα λίπους για έναν ενήλικα (που δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερες από 2.000 θερμίδες καθημερινά) είναι 65 γραμμ.

ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ!

Πέρα όμως από τις μαγιονέζες, το φρέσκο ψωμί, το μαρούλι και το ζαμπόν, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα προϊόντα που μπορεί κανείς να βάλει σε ένα υγιεινό σάντουιτς. Έτσι, λοιπόν:

  • Προτιμήστε τη μουστάρδα – και μάλιστα όσο πιο πικάντικη τόσο το καλύτερο.
  • Για να φτιάξετε μια τονοσαλάτα, την οποία στη συνέχεια θα κάνετε σάντουιτς, χρησιμοποιήστε σάλτσες λίγων λιπαρών.
  • Αναμείξτε άπαχο γιαούρτι με κάτι που έχει έντονη μυρωδιά, όπως το μοσχοκάρυδο.
  • Πολτοποιήστε λίγο τουρσί και αναμείξτε το με λίγη άπαχη ή λίγων λιπαρών μαγιονέζα. Το μείγμα ταιριάζει σε σάντουιτς γαλοπούλας ή κοτόπουλου.
  • Φτιάξτε μια σάλτσα με ξίδι, φρουτοχυμό και λίγο λάδι. Περιχύστε με τη σάλτσα λίγες πατάτες, πολτοποιήστε και χρησιμοποιήστε το μείγμα σε σάντουιτς τόνου.
  • Στραγγίξτε το ζωμό από το κρέας που έχετε βράσει και βάλτε τον σε σάντουιτς κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
  • Στα σάντουιτς να χρησιμοποιείτε μπαγκέτα ή κάποιο άλλο ψωμί με κρούστα.
  • Να βάζετε τα υλικά στο ψωμί μόνο την ώρα που πρόκειται να φάτε το σάντουιτς.
  • Αν θέλετε να πάρετε κάποια σάντουιτς στη δουλειά σας, φροντίστε να στρώσετε και στις δύο πλευρές του ψωμιού στεγνό μαρούλι πριν απλώσετε τη γέμιση και προσθέσετε ζαμπόν, τόνο ή τυρί.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *