Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΙΩΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

12-consejos-antes-de-quedarte-embarazadaΕρευνητές των Πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Σάρεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάργκαρετ Ρέιμαν μελέτησαν περισσότερες από 1.000 εγκύους και διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν λιγότερο ιώδιο μέσω της διατροφής τους, ήταν πιθανότερο να αποκτήσουν παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μικρότερες μαθησιακές ικανότητες. Όσο χαμηλότερη ήταν η ποσότητα ιωδίου στον οργανισμό της μητέρας, τόσο χαμηλότερες ήταν και οι νοητικές επιδόσεις των παιδιών.

Το ιώδιο θεωρείται ζωτικό για την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα περίπου των εγκύων εμφάνιζαν έλλειψη ιωδίου, με συνέπεια να κινδυνεύουν να αποκτήσουν παιδιά με μειωμένη νοημοσύνη.

Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη χρειάζονται περίπου 50% περισσότερο ιώδιο από ό,τι συνήθως. Οι κυριότερες πηγές ιωδίου είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι, τα ψάρια κ.α. Οι ειδικοί συστήνουν στις εγκύους δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα και τρεις μερίδες γαλακτοκομικών τη μέρα.

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη η διατροφή της εγκύου να εξασφαλίζει την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ιωδίου, ενώ προειδοποίησαν κατά της κατανάλωσης διατροφικών συμπληρωμάτων, επειδή αυτά μπορεί να περιέχουν υπερβολικά πολύ ιώδιο, με κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Η συνιστώμενη ποσότητα λήψης ιωδίου για τις έγκυες γυναίκες και όσες θηλάζουν, είναι 250 μικρογραμμάρια τη μέρα έναντι 150 μικρογραμμαρίων για τους ενήλικες γενικά και 90 – 120 μικρογραμμάρια για τα παιδιά. Η λήψη πάνω από 600 μικρογραμμαρίων ιωδίου τη μέρα (κάτι που μπορεί να συμβεί αν κανείς, πέρα από τη διατροφή, παίρνει και ειδικά συμπληρώματα), μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον θυρεοειδή.

Προηγούμενη έρευνα που έγινε στην Τασμανία, που είχε δημοσιευτεί στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, είχε εστιάσει σε παιδιά εννέα ετών, με μητρική ανεπάρκεια ιωδίου κατά τη διάρκεια της κύησης. Η μελέτη είχε διαπιστώσει ότι τα παιδιά, μεγαλώνοντας, είχαν χαμηλότερο σκορ σε γλωσσικά τεστ.

Πηγή: in.gr