ΔΙΑΚΟΠΕΣ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ

Date

family-beach1-630x419Οι γονείς που δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να περάσει πραγματικά όμορφες διακοπές τού προσφέρετε παράλληλα και το καλύτερο πρόγραμμα μάθησης…Και δε χρειάζεται, βέβαια, να συμβεί κάτι ιδιαίτερο. Αρκεί αυτό που συνήθως θεωρείται αυτονόητο. Δηλαδή, η οικογένεια επιτέλους όλη μαζί στον τόπο των διακοπών, περισσότερη υπομονή, χρόνος και ανθεκτικότερα νεύρα απ’ ό, τι στη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου.

Τα πλεονεκτήματα των οικογενειακών διακοπών είναι:

  • Τα θέματα συζήτησης πολύ πιο πλούσια: Ψάρεμα, κολύμπι, άγνωστα ήθη και έθιμα, άγνωστα φαγητά, διαφορετικό κλίμα…Πολλές απορίες, πολλά να πει κανείς, πολλά να εξηγήσει και από τις δύο πλευρές.
  • Οι εμπειρίες περισσότερες, όπως η συνύπαρξη με άλλα παιδιά χωρίς την τεχνητή προσκόλληση στους «συμμαθητές», καινούργια παιχνίδια, διαφορετικές απόψεις, ξένες γλώσσες.
  • Η μεγαλύτερη δυνατότητα για πρακτική μάθηση: Το γεγονός ότι τα παιδιά εξελίσσονται στις διακοπές νοητικά γρηγορότερα απ’ ό,τι στο σχολείο οφείλεται κυρίως στο ότι μαθαίνουν αυτά που θέλουν να μάθουν, αυτά που προκαλούν το ενδιαφέρον και τη φιλοδοξία τους. Και αυτό, με τη σειρά του, τα βοηθά αργότερα στο «βαρετό διάβασμα».
  • Η ευκαιρία για ενεργοποίηση είναι καθημερινή, καθώς δίνεται η ευκαιρία να ενεργοποιούνται τα ίδια τα παιδιά και όχι να είναι καθημερινοί παθητικοί δέκτες των πάντων.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ…ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

Όταν στο τέλος των διακοπών το παιδί σάς πει: «Φέτος περάσαμε απίθανα», να ξέρετε πως έχει συμπληρώσει ένα πολύ αποδοτικό πρόγραμμα μάθησης.

Πώς θα το επιτύχετε αυτό;

  • Αφήνετε το παιδί να επιλέγει τόπους για εκδρομές, να βρίσκει στο χάρτη τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, να εκτιμά τις αποφάσεις και το χρόνο που θα χρειαστεί για να τις διανύσετε.
  • Να του δίνετε την ευκαιρία να βρει (στην πόλη που ζείτε ή στον τόπο των διακοπών) τι αξίζει να επισκεφτεί ή τι ενδιαφέρον υπάρχει να κάνει. Αυτή και μόνο η συλλογή πληροφοριών αξίζει χρυσάφι, αφού είναι μια εμπειρία μάθησης που δεν μπορεί να αποκτήσει στο σχολείο, που είναι ωστόσο πάρα πολύ σημαντική για το σχολείο και πολύ περισσότερο αργότερα για την επαγγελματική του ζωή.
  • Κάνετε κι εσείς τη «θυσία» να πάτε με το παιδί σας να δει τη μετεωρολογική υπηρεσία, για παράδειγμα, παρόλο που θα διασκεδάζατε περισσότερο με μια παρτίδα τάβλι!

ΤΑ «ΜΑΘΗΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι τα «εργαστήρια» του σχολείου. Χωρίς, όμως, τάξεις, ωράρια, βαθμούς και σχολικά βιβλία. Στις διακοπές το παιδί, στην καθημερινή του ζωή στην πόλη ή την εξοχή, διαπιστώνει πρακτικά τι θα πει αριθμητική, φυσική, γεωγραφία, ανάγνωση, φτάνει να του παρέχετε εσείς, οι γονείς, τα κατάλληλα ερεθίσματα και τις συνθήκες για να εμπεδώσει στην πράξη αυτά που έχει μάθει στο σχολείο.

Σε ένα, λοιπόν, πρόγραμμα μάθησης για τις διακοπές τα «μαθήματα» θα ήταν κάπως έτσι:

1. ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Είναι μια ανάγκη του παιδιού μέσα από την οποία μαθαίνει τη χαρά της ζωής, την κοινωνικότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνεργασία. Μαθαίνει να αντιμετωπίζει και να ξεπερνά δυσκολίες και προβλήματα, να υπολογίζει, να αντιδρά σωστά και γρήγορα. Μαθαίνει, επίσης, υλικά, χρώματα, ποιότητες, το χώρο, την κίνηση. Παράλληλα, μαθαίνει τη ζωή.

Η συνδρομή σας:
Αφήστε το παιδί σας να παίξει με την ησυχία του, με το ρυθμό του, ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

2. ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Οι εκδρομές καταργούν τα σύνορα, τα όρια στο χώρο που ζει το παιδί σας και ταυτόχρονα καταργούν και τα όρια της μάθησης. Καθετί μπορεί να γίνει μια εκδρομή: το πατρικό χωριό, η γατούλα που γέννησε στο σπίτι του θείου, ένα μουσείο, μια θεατρική παράσταση, ένα πάρκο σε μια άλλη γειτονιά, ο ζωολογικός κήπος.

Η συνδρομή σας:
Η πιο απλή «εκδρομή» είναι μια βόλτα στα μαγαζιά. Για σας ίσως τα ψώνια να είναι βαρετά, αλλά για το παιδί σας μπορεί να γίνουν μια «εκδρομή» για να γνωρίσει μαγαζιά, παζαρέματα και πληρωμές.

3. Η ΦΥΣΗ
Είναι η πιο σπουδαία δασκάλα! Η επιστήμη της Βιονικής λέει πως δεν υπάρχει κανένας τομέας της τεχνολογίας που να μην υπάρχει μέσα στη φύση. Εμείς οι άνθρωποι παραμένουμε πάντα μιμητές της. Και αυτή πάντα μας εκπλήσσει με καινούργια και παράξενα.

Η συνδρομή σας:
Μάθετε στο παιδί σας να αγαπάει τη φύση, να μαθαίνει από αυτήν, καθώς αυτή η γνώση είναι πολύτιμη.

4. ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Αλήθεια, κουβεντιάζετε, έχετε επαφή με το παιδί σας; «Το χειμώνα», θα πείτε, «λίγο πολύ χανόμαστε». Το παιδί το πρωί στο σχολείο, το απόγευμα αγγλικά, χορό, γυμναστική. Εσείς στη δουλειά και στα τρεχάματά σας για το σπίτι. Πού καιρός για κουβέντα;

Η συνδρομή σας:
Τώρα, όμως, το παιδί σας δεν πηγαίνει σχολείο. Άρα μπορεί να επωφεληθεί από τη σπουδαία πηγή μάθησης που είστε εσείς, οι ίδιοι οι γονείς. Μεταδώστε του, λοιπόν, τα βιώματα, τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας. Ακούστε το να σας διηγείται τα δικά του κατορθώματα. Είναι ένα είδος επανάληψης εκείνων που το παιδί ζει και μαθαίνει.

5. ΟΣΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
Μοιραστείτε στιγμές ξεγνοιασιάς. Καλαμπούρια και παιχνίδια στη βεράντα. Αγοράστε του το καραβάκι που υποσχεθήκατε να του πάρετε για να το βουτήξετε μαζί στη θάλασσα και τελειώστε επιτέλους μαζί αυτό το συναρμολογούμενο αεροπλανάκι που κάθεται εδώ και καιρό πάνω στην ντουλάπα.

Η συνδρομή σας:

Δείξτε του την αγάπη σας, το ότι το νοιάζεστε, κάντε του κάποια χατίρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Για τα παραπάνω «μαθήματα» δε χρειάζεται ούτε κόπος ούτε προετοιμασία ούτε περιττά έξοδα. Απλώς, χρειάζεται να ζήσετε την κάθε στιγμή μαζί με τα παιδιά σας, αυθόρμητα και ζωντανά. Και μην ξεχνάτε ότι στα «μαθήματα» αυτού του προγράμματος μάθησης βαθμολογείστε εσείς και όχι το παιδί σας. Εκείνο σας δίνει τους βαθμούς μέσα από τη χαρά και την αγάπη του.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα