ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΜΙΑ: ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Date

ARTICLE_89_23067471592243557672506099757398ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Πλήττει συνήθως εφήβους και νέους. Βασικά στοιχεία της διαταραχής αυτής είναι:

  • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, από πολλά την ημέρα μέχρι δύο την εβδομάδα κατά μέσο όρο.
  • Ανικανότητα του ατόμου στη διάρκεια αυτών των βουλιμικών επεισοδίων να ελέγξει και να σταματήσει την εξέλιξη κάθε επεισοδίου.
  • Συχνοί αυτοπροκαλούμενοι εμετοί, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, αυστηρές δίαιτες, νηστεία ή εξουθενωτική άσκηση, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πάρει βάρος.
  • Επίμονη ενασχόληση του ατόμου με το σχήμα και το βάρος του σώματός του.

Έτσι, το βουλιμικό άτομο πολλές φορές την εβδομάδα κάθεται να φάει ή νιώθει την ανάγκη να φάει, αισθανόμενο ταυτόχρονα την επιθυμία να καταβροχθίσει μεγάλες ποσότητες φαγητού, χωρίς να αισθάνεται ότι μπορεί να σταματήσει. Συχνά τα επεισόδια αυτά συνοδεύονται από αισθήματα αγωνίας, ανικανότητας και ενοχής.

Προβλήματα:
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα τόσο στο κοινωνικό, ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό επίπεδο όσο και στο οικονομικό, αφού πολλοί έφηβοι, νεαρά άτομα αλλά και ενήλικες ξοδεύουν πολλά χρήματα για φαγητό, αλλά και σε θέματα σωματικής υγείας.
Επίσης, η συχνή πρόκληση εμετού ή η κατάχρηση καθαρτικών μπορεί να προκαλέσει τη διαταραχή των ηλεκτρολυτών και της οξεαβασικής ισορροπίας του σώματος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά, τα νεφρά, το αίμα κ.ά.

Εξέλιξη:
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξή της, σε ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων η νευρογενής βουλιμία υποχωρεί μόνη της έπειτα από κάποιους μήνες.
Σε ένα μικρό ποσοστό, όμως, η κατάσταση χρονίζει και η διαταραχή διαρκεί χρόνια με εξάρσεις και υφέσεις.
Είναι πιο συχνή στις γυναίκες (περίπου 90%) με ηλικία έναρξης περίπου στην εφηβεία. Η συχνότητά της φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σημαντικά.

Αντιμετώπιση:
Η νευρογενής βουλιμία θεωρείται ψυχογενής νόσος και υπάρχουν διάφορα θεωρητικά πλαίσια εξήγησής της. Η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία κυρίως ή φάρμακα. Η έρευνα, τελευταία, στρέφεται στην ανακάλυψη μεθόδων πρόληψής της, από όπου αρχίζει να φαίνεται πως η έγκαιρη πληροφόρηση και ενημέρωση μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα