24 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Date

osteoporosisΠριν από δεκαπέντε χρόνια έλεγαν σε ανθρώπους που υπέφεραν από οστεοπόρωση ότι τα εύθραυστα οστά και η κύφωση είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Κι αυτό γιατί υπήρχαν λίγες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι, ενώ οι φορείς της δημόσιας υγείας πρακτικά αγνοούσαν την ύπαρξη της νόσου. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Η μάχη ενάντια στην οστεοπόρωση έχει μετατραπεί σε ένα διεθνές κίνημα με ανάλογες προόδους στους τομείς της επιστήμης, της υγείας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, αναγνωρισμένος από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και επίσημο μέλος του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF), δημιουργήθηκε όταν συνειδητοποιήθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης τόσο των ασθενών όσο και του συγγενικού τους περιβάλλοντος, καθώς και από την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης και πρόληψης μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων.

Ο σύλλογος, λοιπόν, πραγματοποίησε εκδηλώσεις σε 38 πόλεις τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια που περιλάμβαναν μετρήσεις οστικής πυκνότητας με ταυτόχρονη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, αλλά και ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ο σύλλογος μέτρησε 7.000 γυναίκες και για πρώτη φορά εξήγαγε τα επιδημιολογικά στοιχεία της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα. Τα στοιχεία επεξεργάστηκε στατιστικά το Εργαστήριο Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης «Σκελετική Υγεία».

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 • Στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, δηλαδή γυναίκες πολύ νέες που δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, βρέθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (35,4%) έχει ήδη ελαττωμένη οστική μάζα, στοιχείο που δημιουργεί ανησυχία.
 • Επίσης, πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι το 93% αυτών των γυναικών αγνοούσε το γεγονός τι σημαίνει οστεοπόρωση και συμμετείχε τυχαία στη μελέτη, όταν έφερνε γηραιότερο άτομο της οικογένειάς του να μετρηθεί.
 • Ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τη μελέτη ήταν η προοδευτική αύξηση της συχνότητας των οστεοπορωτικών καταγμάτων όσο προχωρά η ηλικία. Τελικά, περίπου ένα στα δύο άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών έχει υποστεί ένα τουλάχιστον κάταγμα σε κάποια περιοχή του σκελετού του.
 • Επίσης, μόνο το 40% των γυναικών άνω των 50 ετών είχε οστική μάζα μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ το 60% των γυναικών είχε ήδη ένα σοβαρό επιβαρυντικό εύρημα για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος.
 • Από άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών βρέθηκε ότι το 85% πέφτει μία τουλάχιστον φορά το χρόνο. Επειδή οστεοπόρωση και τάση για πτώσεις οδηγούν σε κατάγματα, είναι μεγάλης σημασίας να περιοριστούν όσο γίνεται οι αιτίες πτώσεων στους ηλικιωμένους.
 • Ένα εύρημα που επιβεβαίωσε το μέγεθος του προβλήματος της κακής διατροφής των νέων Ελληνίδων (γυναίκες μικρότερες από 50 ετών) είναι ότι μόνο το 32% παίρνει καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου.
 • Επίσης, το 72,6% των γυναικών άνω των 50 ετών λαμβάνει καθημερινά ποσότητες ασβεστίου κατά πολύ μικρότερες των διεθνώς συνιστώμενων δόσεων.
 • Άλλος παράγοντας που μελετήθηκε ήταν η σωματική άσκηση. Και εδώ τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, καθώς μόνο ένα 5,5% ασκείται περισσότερο από 2 ώρες την εβδομάδα. Το 82% των Ελληνίδων ασκείται σπάνια!
 • Σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης παίζει η αστικοποίηση των Ελλήνων και ο μεγάλος περιορισμός της άσκησης που οφείλεται στην αποφυγή του περπατήματος, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία. Λόγω του εχθρικού για τους ηλικιωμένους περιβάλλοντος στους δρόμους, αυτοί κλείνονται στα διαμερίσματα για να μην εκτίθενται σε κίνδυνο πτώσης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε κοινωνική απομόνωση.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Ένα άλλο στοιχείο που προέκυψε αναφορικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D, βασικού συστατικού για την απορρόφηση του ασβεστίου, έρχεται να ανατρέψει τη μέχρι τώρα αντίληψη, ότι δηλαδή οι μεσογειακές χώρες και η Ελλάδα που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια έχουν και χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Αντίθετα, τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλότερα από εκείνα των χωρών της βόρειας Ευρώπης, όπου δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, αλλά υπάρχει υποχρεωτικός εμπλουτισμός των μαργαρινών με βιταμίνη D. Το 62% των Ελληνίδων δεν εκτίθεται στον ήλιο.

Οι Ελληνίδες υποφέρουν από οστεοπόρωση όσο και οι γυναίκες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • Όλα σχεδόν τα οστεοπορωτικά κατάγματα των άκρων οφείλονται σε πτώση.
 • Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες πτώσεις αφορούν τις ηλικιωμένες γυναίκες που ζουν μόνες τους αλλά και άτομα, άντρες και γυναίκες, που κάνουν κατάχρηση φαρμάκων(αντιυπερτασικά, αγχολυτικά, υπναγωγά, αντικαταθλιπτικά).
 • Άτομα που παίρνουν περισσότερα από 4 φάρμακα την ημέρα έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο πτώσης.
 • Επιπλέον, παράγοντες που συμβάλλουν στις πτώσεις είναι η έλλειψη ισορροπίας, η έλλειψη πεζοδρομίων, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η ακράτεια ούρων και τα ακατάλληλα παπούτσια.
 • Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα των συνηθειών των νεαρών Ελληνίδων.

Έτσι, το 11,4% των νέων Ελληνίδων κάνει χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων, ενώ το 41,3% καπνίζει πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα.

Τέλος, από το σύνολο των γυναικών που εξετάστηκαν, το 66,2% δεν είχε κάνει ποτέ μέτρηση οστικής μάζας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση εκπαιδεύει και προτρέπει όλες τις γυναίκες να εφαρμόσουν τη «δυναμική βάδιση», που γίνεται εύκολα, ανέξοδα και ακίνδυνα και που χρειάζεται μόνο ένα ζευγάρι πάνινα παπούτσια. Η «δυναμική βάδιση» θεωρείται στην Ευρώπη και την Αμερική μία από τις δημοφιλέστερες ασκήσεις στην οστεοπόρωση.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα