ΝΕΡΟ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

Date

l_4107331. Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή μας υγεία.

ΣΩΣΤΟ: Το γεγονός ότι ο άνθρωπος χωρίς φαγητό μπορεί να ζήσει περίπου 50 ημέρες, αλλά δίχως νερό μόνο 48 ώρες, αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του υγρού στοιχείου για τη ζωή και την καλή μας υγεία. Απόδειξη αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι κάθε βασική λειτουργία του οργανισμού μας, είτε αυτή λέγεται «αναπνοή», «πέψη» ή «εφίδρωση», χρειάζεται νερό. Επίσης, το νερό βοηθά τον οργανισμό μας να… ξεπλένεται από τις τοξίνες, δραστηριοποιεί τα νεφρά, απορροφάται άμεσα από το αίμα, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε με την τροφή και διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την ουρία. Ακόμα, βοηθά και στη λειτουργία των εντέρων.

2. Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας διψάει περισσότερο.

ΣΩΣΤΟ: Επειδή στη διάρκεια του καλοκαιριού ο οργανισμός μας στην προσπάθειά του να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος χάνει με την εφίδρωση επιπλέον μισό λίτρο νερό, οι απαιτήσεις του αυξάνονται.
Αν, λοιπόν, το χειμώνα 1 λίτρο ή 8 ποτήρια νερό είναι αρκετά, το καλοκαίρι μπορεί να αυξηθούν σε 12 ή και περισσότερα, ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα του καθενός (χειρωνακτική εργασία, σπορ κ.ά.). Στις ποσότητες, βέβαια, αυτές συμπεριλαμβάνεται και το νερό που παρέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Συνολικά η διατροφή μάς δίνει καθημερινά περίπου 1 λίτρο νερό (τα φρούτα και τα λαχανικά 85-95%, το κρέας και το ψάρι 70-80% και το ψωμί 35%).

3. Το νερό μπορεί να αντικατασταθεί με καφέ, αναψυκτικά ή αλκοόλ.

ΛΑΘΟΣ: Διότι τόσο το αλκοόλ όσο και τα ροφήματα με καφεΐνη έχουν διουρητικές ιδιότητες. Με άλλα λόγια, διευκολύνουν την αποβολή υγρών από τον οργανισμό. Έτσι, λοιπόν, κανένα από αυτά τα ροφήματα δεν καταπραΰνει τη δίψα. Αντίθετα, όλα την επιτείνουν λόγω των διουρητικών τους ιδιοτήτων.

4. Πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό.

ΛΑΘΟΣ: Πρέπει πάντα να πίνουμε αρκετό νερό και κυρίως όταν κάνει ζέστη και όχι μόνο όταν διψάμε. Το «στεγνό» στόμα και η έλλειψη σάλιου είναι ενδείξεις αφυδάτωσης. Πάντως, για να ενυδατώνουμε καλά τον οργανισμό μας και για να μπορεί αυτός να αποβάλλει και τις τοξίνες, θα πρέπει να πίνουμε περισσότερο από 4 λίτρα νερό την μέρα καθ’ όλη τη διάρκειά της, ακόμα και όταν δε διψάμε.

5. Από τα χημικά στοιχεία που εμπεριέχει το νερό, το νάτριο (Sodium) έχει μεγάλη σημασία για τους υπερτασικούς.

ΣΩΣΤΟ: Όταν το πόσιμο νερό περιέχει άνω των 20 mg/l, τότε η ανάλατος δίαιτα των υπερτασικών ανατρέπεται και η πίεση αυξάνεται. Γι’ αυτό οι υπερτασικοί πρέπει να πληροφορούνται για την περιεκτικότητα του νερού σε νάτριο. Τα περισσότερα ελληνικά εμφιαλωμένα νερά είναι ολιγονατριούχα. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τα εισαγόμενα. Όσα εμφιαλωμένα νερά δεν αναφέρουν την πυκνότητα νατρίου δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από υπερτασικούς.

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ Ή ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ;

  • Το εμφιαλωμένο νερό, ανάλογα με την πηγή προέλευσής του, περιέχει διαφορετικά συστατικά, που το κάνουν άλλοτε γλυκό, στυφό ή πιο γλυφό. Πάντως, αυτού του τύπου τα νερά, επειδή προέρχονται από κάποια πηγή και πιθανόν να έχουν υποστεί και βελτιώσεις, είναι πάντα καθαρά, έχουν σταθερή σύσταση και γεύση και είναι σωστά φιλτραρισμένα.
  • Όσον αφορά στο νερό της βρύσης, μπορεί και αυτό να είναι εξίσου καλό με το εμφιαλωμένο, εκτός και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο τοπικό δίκτυο. Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή αν περάσετε τις διακοπές σας σε κάποια περιοχή της οποίας το νερό δε θεωρείται ασφαλές, γιατί μπορεί να πάθει κανείς δηλητηρίαση αν πιει νερό που δε φιλτράρεται καλά ή που περνά μέσα από ακατάλληλο δίκτυο παροχής ή από μολυσμένα εδάφη.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Τα εμφιαλωμένα νερά, παρόλο που δεν περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, δε σημαίνει ότι είναι και αποστειρωμένα, γι’ αυτό και μπορεί να αναπτύξουν βακτηρίδια σε περίπτωση που:

  • Δεν τα καταναλώσουμε πριν από την ημερομηνία λήξης τους.
  • Δεν τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
  • Τα αφήνουμε ανοιχτά για μέρες έξω από το ψυγείο.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα