Η ΜΕΡΙΚH ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

Date

Μισή δουλειά, μισό μεροκάματο. Εν μία νυκτί Βολιώτες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μετατρέπονται σε μερικής απασχόλησης, χάνοντας σημαντικά εργασιακά δικαιώματα. Υποθηκεύονται έτσι ουσιαστικά το εργασιακό τους μέλλον αλλά και η συνταξιοδότηση. Μία στις δύο προσλήψεις το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι μερικής απασχόλησης και με αποδοχές που δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τα 500 ευρώ.

Μέσα στο 2010 αντίστοιχα είχε υπολογιστεί ότι περίπου επτά χιλιάδες εργαζόμενοι στο Βόλο είχαν ήδη ενταχθεί στο καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με παράγοντες της Επιθεώρησης Εργασίας το 50% των νέων προσλήψεων γίνεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στην εκ περιτροπής εργασία, με μικρότερες αποδοχές. Ανησυχητικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η μετατροπή αφορά σε εργαζόμενους που έχουν απασχοληθεί στην ίδια επιχείρηση για περισσότερο από 10 χρόνια και τώρα καλούνται να είναι παραγωγικοί σε ένα άλλο μοντέλο απασχόλησης.

Η μερική απασχόληση στο Βόλο πλέον έχει πάρει διαστάσεις μόνιμης εργασιακής σχέσης. Η 4ωρη απασχόληση συνήθως ξεχειλώνει σε πέντε και έξι ώρες, με την πληρωμή να παραμένει στις τέσσερις ώρες.

«Βασίλειο» για τη μερική απασχόληση αποτελούν οι τομείς της μεταποίησης, οι εμπορικές επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ, αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης, διανομής έτοιμου φαγητού, ιατρεία, δικηγορικά γραφεία.

Η νομοθεσία πλέον δίνει το δικαίωμα ακόμη και μονομερούς μετατροπής των συμβάσεων από τον εργοδότη και αυτό έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στην πόρτα της Επιθεώρησης Εργασίας στο Βόλο.

Από τις νέες συμβάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν οι πλήρους απασχόλησης είναι μειωμένες κατά 45,08% σε σχέση με τον ίδιο διάστημα του 2010, ενώ αύξηση περίπου 20% καταγράφεται στις συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

Αυξημένες σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50% εξάλλου είναι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης, με τα συνδικάτα και τους θεσμικούς φορείς να φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη πιο δραματικό.

 

Πηγή:taxydromos

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα