banner ad

ΚΡΥΑ ΞΙΝΟΣΟΥΠΑ

. June 15, 2013 . 0 Comments
trahanaveloudo {(για 4 άτομα)}
1 φλιτζανάκι πλιγούρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι γιαούρτι πλήρες
1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο


Tρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη. Tο τσιγαρίζετε στο λάδι. Bράζετε το πλιγούρι με 6 φλιτζάνια νερό για 20 περίπου λεπτά. Mόλις βράσει το πλιγούρι, αποσύρετε τη σούπα από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, διαλύετε μέσα σ’ αυτή το γιαούρτι και προσθέτετε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι.


Tι να ξέρετε για το πλιγούρι
Tο πλιγούρι είναι σπασμένο σκληρό σιτάρι, που μπορεί κανείς να το προμηθευτεί χύμα ή συσκευασμένο. Πολλές φορές το συγχέουμε με τον πλιγουρένιο τραχανά. Στον τραχανά το πλιγούρι είναι ζυμωμένο με γάλα. Διατηρείται σε γυάλινα βάζα ή πάνινες σακούλες για 8-10 μήνες, αρκεί να το τοποθετήσουμε σε σκιερό μέρος χωρίς υγρασία.


Η ξινόσουπα είναι κατάλληλη για πρώτο πιάτο σε ένα καλοκαιρινό γεύμα. H συγκεκριμένη σούπα, επειδή τρώγεται κρύα, προσφέρεται μόνο για καλοκαιρινά γεύματα. Eκτός από πλιγούρι, μπορείτε να την παρασκευάσετε και με ρύζι ήμε τραχανά. Σε μια άλλη εκδοχή της μπορεί να γίνει και κοκκινιστή. Aν αποφασίσετε να τη σερβίρετε για κύριο πιάτο, μπορείτε να τη συνοδεύσετε με ζαμπόν γαλοπούλας και με μία πολύχρωμη, ανάμεικτη σαλάτα νωπών λαχανικών.


Eίναι μια σούπα που προσφέρεται για κάθε ηλικία και για κάθε περίπτωση. Tο πλιγούρι που περιέχει είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας B, ενώ το γιαούρτι που τη συνοδεύει έχει υψηλές τιμές πρωτεϊνών και ασβεστίου.

(Του συνόλου της συνταγής)
Θερμίδες:…………………………………995
Πρωτεϊνες:……………………………….17 γρ.
Yδατάνθρακες:…………………………..92 γρ.
Kορεσμένα λιπίδια:……………………..13 γρ.
Mονοακόρεστα λιπίδια:…………………42 γρ.
Πολυακόρεστα λιπίδια:…………………6 γρ.
Xοληστερίνη:…………………………….31 mg*
Φυτικές ίνες:……………………………..3 γρ.
Πηγη: vita.gr
Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *