banner ad

ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ … Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΛΕΝΕ

. June 21, 2013 . 0 Comments

www.monitor.bgΤο καλοκαίρι, αν και μας προετοιμάζει για τις διαθέσεις του εδώ και αρκετό καιρό, τώρα μας χτυπά την πόρτα. Και ένα περίεργο πράγμα… Κάθε χρόνο τέτοια εποχή χτυπά ένας “συναγερμός” που μετρά αντίστροφα για την εμφάνισή μας, καθώς τα καλοκαιρινά ρούχα, ανάλαφρα και αέρινα, αντικαθιστούν τα ογκώδη ρούχα του χειμώνα. Αυτή λοιπόν την εποχή συνηθίζουμε να παίρνουμε τις μεγάλες μας αποφάσεις, να κάνουμε σχέδια για τη βελτίωση του βάρους και της εικόνας μας γενικότερα, θέτοντας ωστόσο τον πήχη πολύ ψηλά σε σχέση με τον χρόνο που απομένει για την πρεμιέρα της παραλίας.

Η “λύση” βρίσκεται σε μια από τις πιο κοινές εμπνεύσεις των ημερών. Στην εφαρμογή δηλαδή προγραμμάτων αστραπή που αυτόν τον καιρό κυκλοφορούν ευρέως, λύση την οποία πολλοί σίγουρα θα βρουν ελκυστική, λίγοι όμως γνωρίζουν πραγματικά το παραμύθι που κρύβει.

Οι γρήγορες δίαιτες είναι συνήθως μονομερείς δίαιτες ή χημικές (κετογόνες) δίαιτες. Δημιουργούν ένα σημαντικά αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας με σκοπό τη γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους. Συνήθως αποκλείουν την κατανάλωση τροφής που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως γλυκά, πατάτες, ψωμί, ρύζι, όσπρια, καλαμπόκι, και, πολύ συχνά, γάλα και φρούτα

Το θέμα βέβαια σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής είναι η απώλεια λίπους και όχι γενικά η απώλεια βάρους. Εδώ είναι και η παγίδα…

Θα έχετε παρατηρήσει, άλλωστε, ότι όσες δίαιτες χαρακτηρίζονται «γρήγορες» σας συνιστούν να τις εφαρμόσετε από 7 έως 10 ημέρες, ακριβώς, δηλαδή, όσο απαιτείται για να εξαντληθούν πλήρως τα αποθέματα του γλυκογόνου και των υγρών που το συνοδεύουν. Αυτό σημαίνει ότι απλά αφυδατώνουμε τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να ξαναπάρουμε αυτά τα κιλά (και πολλές φορές και πολλά περισσότερα) με το που αρχίσουμε να τρώμε κανονικά.

Επίσης το λίπος μπορεί να χάνετε με ρυθμό 2-3 κιλά το μήνα. Μεγαλύτερη απώλεια σημαίνει απώλεια μυϊκού ιστού που είναι ο μεταβολικά ενεργός ιστός του οργανισμού και άρα πτώση του μεταβολισμού μας, με αποτέλεσμα, μετά, να παχαίνουμε ευκολότερα.

Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποιο γρήγορο πρόγραμμα ή τη δίαιτα της φίλης σας ή δίαιτες που υπόσχονται πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα σκεφτείτε τα παρακάτω.

Προβλήματα που παρατηρούνται από μη ισορροπημένες δίαιτες * είναι:

 • Χαμηλή αυτοπεποίθηση, αρνητική εικόνα σώματος
 • Διατάραξη του νευρικού συστήματος, κακοδιαθεσία – κατάθλιψη: πολλές έρευνες αποδεικνύουν τη σχέση που έχει μια αυστηρή ή πολύ υποθερμιδική δίαιτα με τη διάθεσή μας, όπως έντονα και πολλά νεύρα ή ακόμα και αϋπνία (μηχανισμός της όρεξης και του κορεσμού μέσω της σεροτονίνης)
 • Άγχος: λόγω του μεγάλου αποκλεισμού τροφών και του πολύ χαμηλού ποσού ημερήσιων θερμίδων.
 • Υπογλυκαιμία: επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για ενέργεια μόνο υδατάνθρακες. Αν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέσουν πολύ χαμηλά, λόγω εξάντλησης του γλυκογόνου, τότε παρατηρούνται ζαλάδες, αίσθημα κόπωσης, μειωμένη μνήμη και γενική εξασθένηση του οργανισμού.
 • Αδυναμία συγκέντρωσης – χαμηλή πνευματική επίδοση: λόγω των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
 • Αυξομειώσεις βάρους – παχυσαρκία: περισσότερα κιλά από αυτά που είχαμε πριν αρχίσουμε τη δίαιτα με ταχύτατη επαναφορά στο αρχικό βάρος. Συγκεκριμένα για νέους που υποβάλλονται σε δίαιτα, έρευνες έχουν αποδείξει συσσώρευση περιττών κιλών μακροπρόθεσμα. Το κεφάλαιο αυτό θα αναλυθεί παρακάτω.
 • Βουλιμία: ανεξέλεγκτη διάθεση για φαγητό με το τέλος της δίαιτας.
 • Ανορεξία: διακοπή για πολλούς μήνες της περιόδου ιδιαίτερα σε νεαρές κοπέλες
 • Πονοκέφαλοι
 • ξηροδερμία – τριχόπτωση
 • Ορμονικά προβλήματα – διατάραξη θυρεοειδούς αδένα πρόωρη εμμηνόπαυση , στειρότητα
 • έντονες ζαλάδες και γενική αδιαθεσία, μειωμένη αντοχή στο κρύο
 • ραγάδες: Επειδή το γλυκογόνο, είναι αποθηκευμένο κύρια στους μυς και μαζί του και το νερό, όταν από το σώμα χάνουμε πολλά υγρά, παρουσιάζεται μια χαλάρωση στους μυς με συνέπεια την ανεπανόρθωτη εμφάνιση ραγάδων στο σώμα.
 • αναιμία, μείωση οστικής πυκνότητας

* Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

ΕΡΕΥΝΑ: οι δίαιτες τελικά μας παχαίνουν….

Οι συγγραφείς της έρευνας ήθελαν να ανακαλύψουν τις αιτίες που οδηγούν σε συσσώρευση περιττών κιλών μακροπρόθεσμα σε νέους- εφήβους που ακολουθούν δίαιτες. Η έρευνα έδειξε ότι η δίαιτα είναι ένα προσωρινό μέτρο το οποίο οι έφηβοι προτιμούν από την υιοθέτηση άλλων μέσων όπως η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή και η τακτική άσκηση.

Η ερευνήτρια θέλει να αποθαρρύνει τους έφηβους από την επιδίωξη αδυνατίσματος μέσω δίαιτας καθώς ανακάλυψε ότι οι έφηβοι που επιλέγουν τη δίαιτα τη συνδυάζουν με άλλες βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η νηστεία και η παράλειψη γευμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «American Dietetic Association» και διενεργήθηκε σε 2.516 νέους το 1999 και 5 χρόνια αργότερα. Ποσοστό 56% των κοριτσιών δήλωσε ότι είχε υποβληθεί σε δίαιτα στο παρελθόν ενώ στα αγόρια το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 25%.

Πέντε χρόνια αργότερα οι έφηβες της έρευνας ήταν πιθανότερο να παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα και να τρώνε μεγάλες ποσότητες σε άλλες στιγμές, ενώ είχαν παρουσιάσει αύξηση στο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με όσες δεν είχαν κάνει δίαιτα.

Οι έφηβοι που βρίσκονται σε δίαιτα για να χάσουν περιττό βάρος είναι περισσότερο πιθανό να παραλείπουν το πρωινό γεύμα και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού

Πηγές: ‘American Dietetic Association’

Αναφορικά η παραπάνω έρευνα για τις δίαιτες σε εφήβους αποδεικνύει ότι το σωστό αδυνάτισμα και η μόνιμη απώλεια βάρους δεν συσχετίζεται με τη δίαιτα. Η δίαιτα είναι ένα προσωρινό μέτρο και μόνο προσωρινά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Η υιοθέτηση της σωστής διατροφής με ποικιλία τροφίμων, αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τακτική άσκηση είναι η μόνη λύση για μόνιμη απώλεια βάρους και σταθεροποίηση της ζυγαριάς. Και το ένα κομμάτι είναι το αισθητικό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατροφή συνδέεται με την υγεία μας και με τη διάθεσή μας.

Αν αναλογιστούμε σοβαρά όλα τα παραπάνω, πιθανότατα θα αποκλείσουμε τις γρήγορες λύσεις όσο δελεαστικές και αν φαίνονται, κάνοντας στροφή στην ποιότητα και τη σωστή διατροφή και ξεκινώντας… με ένα πλούσιο πρωινό!

Πηγη: diatrofi.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *