banner ad

ΕΜΜΟΝΕΣ ΙΔΕΕΣ … ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΕΣ

. September 1, 2013 . 0 Comments

stressΜήπως έχετε τη μανία να πλένετε συνεχώς τα χέρια σας επειδή πιστεύετε πως ό,τι πιάνετε είναι μολυσμένο; Ή μήπως είστε από αυτούς που τους τρώει η αμφιβολία αν έχουν κλείσει το φούρνο, το θερμοσίφωνα ή το μάτι της κουζίνας και ξαναγυρνάτε στο σπίτι ψάχνοντας και ξαναψάχνοντας;

Μήπως, πάλι, κάθεστε με τις ώρες μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου σας προσπαθώντας να φτιάξετε συμμετρικές τις γωνίες της φαβορίτας σας; Κι εκείνες, πάλι, οι σκέψεις, οι «ουρανοκατέβατες», που λες και καρφώνονται στο νου και δεν λένε να ξεκολλήσουν, μήπως σας επισκέπτονται συχνά; Ό,τι και να σας συμβαίνει από τα παραπάνω σκεφτείτε μήπως και δεν είναι απλές καθημερινές…ιδιοτροπίες, αλλά αποτέλεσμα κάποιου ψυχιατρικού προβλήματος!

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Προσοχή, λοιπόν! Γιατί όλες αυτές οι φαινομενικά αθώες καθημερινές σας «συνήθειες» μπορεί να είναι μια διαταραχή που λέγεται «ιδεοψυχαναγκαστική». Μια διαταραχή δηλαδή που σήμερα αποτελεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 3 στους 100 συνανθρώπους μας πάσχουν από αυτήν.

Βασικό χαρακτηριστικό της: Οι επίμονες ιδεοληψίες και οι ψυχαναγκασμοί είναι αυτά που χαρακτηρίζουν αυτήν τη διαταραχή. Τι είναι, όμως, οι ιδεοληψίες; Είναι οι έμμονες ιδέες, σκέψεις, τάσεις ή φαντασιώσεις, τις οποίες όμως το άτομο δεν θέλει. Μοιάζουν δηλαδή σαν να έρχονται από μόνες τους και να επιβάλλονται παρά τη θέλησή μας.

Συμπτώματα: Αυτά αρχίζουν να φαίνονται έπειτα από ένα σημαντικό ψυχοτραυματικό γεγονός, όπως μια δύσκολη εγκυμοσύνη, σεξουαλικά προβλήματα ή θάνατος αγαπημένου προσώπου. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι αυτά που έχουν σχέση με τη μικροβιοφοβία, ιδεοληψία αμφιβολίας, εμβόλιμες σεξουαλικές κυρίως σκέψεις και μανία συμμετρίας ή ακρίβειας.

Προτιμά τις γυναίκες:
Η έναρξη της νόσου εμφανίζεται μεταξύ των 10-40 χρόνων και αντιμετωπίζεται –σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία– κατά μέσο όρο στα 34 χρόνια. Αφού δηλαδή ο ασθενής έχει ήδη συμβιώσει με το πρόβλημά του περίπου 10 χρόνια. Το 65% των ασθενών εμφανίζει τα συμπτώματα πριν από τα 25 του χρόνια, ενώ η διαταραχή εμφανίζεται σε ποσοστό 55% στις γυναίκες και 45% στους άντρες.

Είναι βασανιστική:
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ιδιαίτερα βασανιστική νόσος, που γίνεται όμως αντιληπτή από τον άρρωστο. Αλλά αυτός δύσκολα πηγαίνει στο γιατρό, γιατί ντρέπεται να αναφέρει το πρόβλημά του και προσπαθεί μόνος του με διάφορες «τελετουργίες» να το λύσει. Όμως, συνήθως, δεν τα καταφέρνει και με τον καιρό ολοένα και περισσότερο αγχώνεται και χειροτερεύει.

Είναι παραμελημένη: Η ασθένεια αυτή –σύμφωνα με τους ειδικούς– είναι ιδιαίτερα παραμελημένη, λόγω της μεγάλης δυσκολίας να εντοπιστεί αλλά και να αντιμετωπιστεί.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Η μεγάλη δυσκολία στο να αντιμετωπιστεί ξεκινά κυρίως από την αδυναμία να εντοπιστούν καταρχήν τα άτομα που πάσχουν από αυτήν. Αλλά και από το γεγονός ότι όσοι την καταλαβαίνουν δεν καταφεύγουν στον κατάλληλο γιατρό.

Για παράδειγμα, κάποιος που φοβάται ότι όλα γύρω του είναι μολυσμένα, με αποτέλεσμα να πλένει στα χέρια του δεκάδες φορές την ημέρα, μέχρι του σημείου να δημιουργεί πληγές, χωρίς να ξέρει ότι η κατάστασή του είναι αποτέλεσμα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, καταφεύγει συνήθως στο δερματολόγο για να γιατρέψει τις πληγές των χεριών του, αντί να πάει στον ψυχίατρο, που θα του λύσει το πρωτογενές πρόβλημα.

Φυσικά, ο δερματολόγος θα δώσει στον ασθενή κάποιες αλοιφές ή αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χεριών. Οι πληγές, όμως, είναι σίγουρο ότι, εάν δεν αντιμετωπιστεί η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, θα εμφανιστούν και πάλι δημιουργώντας έτσι φαύλο κύκλο.

  • Οι μικρές μανίες αποκτούν χαρακτήρα παθολογικό όταν αρχίζουν να παρενοχλούν την καθημερινή μας ζωή, όταν φτάνουμε στο σημείο να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *