banner ad

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ

. September 17, 2013 . 0 Comments

n70070Οι τροφικές δηλητηριάσεις προέρχονται από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τοξίνες, οι οποίες παράγονται από μικροοργανισμούς που υπήρχαν ή αναπτύχθηκαν στο τρόφιμο.

Οι τροφικές επιμολύνσεις προέρχονται από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι κατά την είσοδό τους στον εντερικό αυλό πολλαπλασιάζονται παράγοντας τοξίνες.
Και στις δύο περιπτώσεις ο κακός χειρισμός των τροφίμων είναι υπεύθυνος για τις ασθένειες τροφογενούς αιτιολογίας.

Συγκεκριμένα, οι συνηθέστεροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση τροφικών δηλητηριάσεων ή επιμολύνσεων είναι:

• Η ανεπαρκής θερμική επεξεργασία των τροφίμων.

• Η ανεπαρκής θερμική επεξεργασία των ήδη μαγειρεμένων και αποθηκευμένων τροφίμων.

• Οι ακατάλληλες συνθήκες συντήρησης των τροφίμων.

• Ο ακατάλληλος χειρισμός των τροφίμων.

• Η χρήση ίδιων σκευών για την παρασκευή διαφορετικών τροφίμων.

• Η χρήση ίδιων σκευών για το χειρισμό των ωμών και των παρασκευασμένων τροφίμων.

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα τρόφιμα, από τη στιγμή της αποθήκευσης μέχρι και τη στιγμή της κατανάλωσης, με σκοπό να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές επιδράσεις στην υγείας μας.

Πηγη: neadiatrofis.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *