ΤΑΦΟΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ

Πέθανε ένας συνάνθρωπος τις προάλλες, δεν υπήρχαν χρήματα για κηδεία. Στραβομουτσούνιασε ο παπάς, το νεκροταφείο ακόμα περισσότερο. Πρόβλημα. Ακόμα δεν ξέρουμε αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, μάθαμε ότι χρειάζεσαι εισιτήρια και έξοδα παραμονής για το μετά το θάνατο. Εξοδα κηδείας το ΙΚΑ δεν δίνει, αφού έγινε πλέον νεκροθάφτης των πάντων. Κοστίζουν οι κηδείες. Το γραφείο τελετών, το τελευταίο επιπλάκι… «το θέλετε από μαόνι ή από καρυδιά; Μασίφ ή επένδυση; Να έχει μόνωση;». Ε, βέβαια, αν δεν έχει μόνωση το φέρετρο θα σε φάει η υγρασία.

Κάτι να πάρει ο παπάς, ο ψάλτης, οι εργάτες εκσκαφής, μη το συζητάτε, σε λίγο η Μπιρμπίλη θα θεωρήσει τους νεκρούς ως ημιυπαίθριους. Να τη δω Χάρα… Μορίν Ο’ Χάρα, που ήταν σταρ του Χόλιγουντ και τι στον κόσμο. «Πού πάτε κύριε, πρέπει να δηλώσετε τον ημιυπαίθριο τάφο σας». Ας μην της βάζω ιδέες. Και ενώ τα λειτουργικά έξοδα μιας κηδείας χτύπησαν κόκκινο και ενώ τα κόλλυβα θεωρούνται γκουρμέ, ήρθε το τελειωτικό. Τάφοι με δόσεις. «5 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, φως νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις. Τον αγοράζεις τον τάφο σήμερα και τον εξοφλεί ο δεύτερος σύζυγος της γυναίκας σου. Εκαναν την ανάγκη φιλοτιμία οι Δήμοι, δεν πωλούνται εύκολα πλέον οι τάφοι, το γύρισαν στις δόσεις. «5 τάφοι ένα τάλιρο». Από κάπου πρέπει να βγάλουν χρήματα. Διάβαζα την αγγελία χθες: «Ωραιότατος τάφος πρώτη σειρά διάδρομος, μαρμάρινη βάση και σταυρός που δέχεται νέο όνομα, 20.000 ευρώ μετρητοίς, 25.000 ευρώ με 25 μηνιαίες δόσεις των 1.000 ευρώ».

Να πεθάνω από πείνα για ν’ αγοράσω τάφο με δόσεις. Θα μου πεις είναι ευκαιρία. Τι παίρνεις σήμερα με 25.000 ευρώ. Τίποτα. Περιμένω και την Εκκλησία να προχωρήσει σε νεκρώσιμη ακολουθία με δόσεις. Σήμερα το «δεύτε», αύριο ο «τελευταίος ασπασμός».