banner ad

6 ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ‘ΧΑΛΑΣΟΥΝ’ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

. September 11, 2013 . 0 Comments

get1. Το αλάτι γιατρεύει τις πληγές

Μήπως πιστεύετε ότι είναι καλή ιδέα να ξεπλύνετε μια πληγή ή κάποιο κόψιμο στη θάλασσα επειδή έχετε ακούσει ότι το αλάτι θεραπεύει τα τραύματα;  Οι ειδικοί πάντως έχουν αντίθετη άποψη. Το αλάτι της θάλασσας μπορεί να ερεθίσει περισσότερο μια πληγή, ενώ το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση εξαιτίας των βακτηριδίων που ενδεχομένως περιέχει. Και μην σκεφτείτε τώρα ότι ακόμη και ο γιατρός χρησιμοποιεί φυσιολογικό ορό που έχει αλάτι για να καθαρίσει τις πληγές. Πράγματι οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν φυσιολογικό ορό, που είναι όμως καθαρό νερό με μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως αυτό που το σώμα μας παράγει. Οι ειδικοί συνιστούν τον καθαρισμό των γρατζουνιών και των πληγών με καθαρό νερό της βρύσης και κάποιο ήπιο σαπούνι.

2. To βούτυρο θεραπεύει τα ηλιακά εγκαύματα

Αν βάζετε βούτυρο στο δέρμα σας πιστεύοντας ότι θα σας ανακουφίσει από το ηλιακό έγκαυμα που πάθατε πρόσφατα, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το βούτυρο είναι απλά ενυδατικό για το δέρμα, χωρίς ωστόσο να διαθέτει καμία θεραπευτική ιδιότητα για τα εγκαύματα.  Μια αποτελεσματική εναλλακτική αντιμετώπιση ενός ήπιου ηλιακού εγκαύματος είναι να τοποθετήσετε πάνω του κομπρέσες που έχετε πρώτα μουσκέψει σε γάλα με θρυμματισμένο πάγο.  Ο πάγος θα δροσίσει το δέρμα σας και θα σας ανακουφίσει, ενώ το γάλα επειδή δεν είναι όξινο δεν θα ερεθίσει το δέρμα σας. Μπορείτε επίσης να λάβετε κάποιο απλό παυσίπονο με ιβουπροφαίνη, για τον πόνο, αφού συμβουλευτείτε γιατρό.

3. Το μαύρισμα του σολάριουμ με προστατεύει από τον ήλιο

Πολλοί πιστεύουν ότι αν είναι ήδη μαυρισμένοι, προτού ξεκινήσουν να εκτίθενται στον ήλιο, θα είναι πιο προστατευμένοι από την ηλιακή ακτινοβολία και για αυτό αρκετοί κάνουν σολάριουμ. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα.  “Πράγματι υπάρχουν μερικοί τύποι δέρματος που ‘’καίγονται’’ λιγότερο, όταν έχουν πάρει λίγο χρώμα”, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Το ότι το δέρμα σας όμως είναι μαυρισμένο δεν σημαίνει ότι είστε και προστατευμένοι από τον ήλιο. Το μαύρισμα μας δίνει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, όμως η ζημιά από αυτό έχει ήδη γίνει, ανεξάρτητα από το αν υποστείτε ηλιακό έγκαυμα ή όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ακτίνες UV που προέρχονται από τον ήλιο ή το σολάριουμ, αλλάζουν το DNA των κυττάρων του δέρματος, γεγονός που πιθανώς συμβάλει στην εκδήλωση καρκίνου του δέρματος.

4. Τα κουνούπια προτιμούν τους …γλυκοαίματους

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στα τσιμπήματα των κουνουπιών, υποστηρίζουν οι ειδικοί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα γιατί το αίμα τους έχει καλύτερη γεύση. Ποιους όμως προτιμούν; Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο, είναι πιο ευάλωτα στις επιθέσεις των κουνουπιών, επειδή εκλύουν μια μυρωδιά που αρέσει τα κουνούπια, λένε κάποιοι επιστήμονες. Για να αποφύγετε τα κουνούπια, μπορείτε να φοράτε μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια όταν βρίσκεστε έξω και να χρησιμοποιείτε κάποιο απωθητικό σώματος.

5. Τα παγωτά παχαίνουν

Ένα παγωτό δεν μπορεί να σας παχύνει από μόνο του, αν δεν κάνετε κάποια υπερβολή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το αν θα παχύνετε από τα παγωτά εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα των παγωτών που καταναλώνετε καθώς και από τις υπόλοιπες διατροφικές σας συνήθειες. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να αποφεύγετε τελείως τα παγωτά, αν κάνετε δίαιτα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τα απολαμβάνετε με μέτρο στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

6. Οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο κατά τη διάρκεια της περιόδου

Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κάποιος λόγος υγείας που να μην επιτρέπει το μπάνιο  στη θάλασσα τις ημέρες που μια γυναίκα έχει περίοδο. Πολλές γυναίκες πάντως δεν αισθάνονται άνετα να κάνουν μπάνιο τις πρώτες μέρες της περιόδου. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, την πρώτη μέρα της περιόδου, στην περίπτωση που πονάτε ή επειδή έχετε περισσότερο αίμα, δεν υπάρχει φυσικά κανένας λόγος να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει μπάνιο, εφόσον δεν αισθάνεστε άνετα. Δεν υπάρχει ωστόσο κάποια απαγόρευση για λόγους υγείας.

Πηγη: iator.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *