banner ad

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗ … ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

. October 2, 2013 . 0 Comments

5D2FF9269199F1325EC6522EC9FFAΒιολογικό προϊόν διατροφής ή, πιο σωστά, βιολογική τροφή ονομάζεται η τροφή εκείνη που σε όλα τα στάδια μέχρι την τελική της παραγωγή αναπτύχθηκε και επεξεργάστηκε με φυσικές μεθόδους, έτσι ώστε να φτάνει στο τραπέζι μας απόλυτα απαλλαγμένη από συντηρητικά, πρόσθετα και διάφορες άλλες χημικές ουσίες στη σύνθεσή της.

Τα βιολογικά προϊόντα τα ξεχωρίζουμε από τα άλλα τρόφιμα (συμβατικά) από τη σφραγίδα πιστοποίησης που φέρουν, η οποία χορηγείται από αναγνωρισμένο οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων της χώρας προέλευσής τους, καθώς και από τον ειδικό αριθμό πιστοποίησης.

Προσοχή!
Ένα «οικολογικό» προϊόν δεν είναι κατ’ ανάγκη βιολογικό. Γιατί το «παραδοσιακό» μπορεί απλώς να παρασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές, αλλά με συμβατικές πρώτες ύλες. Το «φυσικό», πάλι, προϊόν μπορεί να έχει μεγαλύτερη συγγένεια με το εργαστήριο στο οποίο αναπτύχθηκε, παρά με τη φύση. Οι γενικεύσεις, λοιπόν, και οι ορισμοί του τύπου «βιολογικό είναι το προϊόν που παράγεται χωρίς χημικά», δεν πληρούν τους όρους.

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

1. Παράγονται με μεθόδους που προστατεύουν το περιβάλλον και το οικοσύστημα που ζούμε.
2. Αναπτύσσονται χωρίς τη χρήση χημικών.
3. Προστατεύουν την υγεία και το διατροφικό μέλλον των παιδιών μας.
4. Είναι πιο ασφαλή από τα περισσότερα συμβατικά προϊόντα.
5. Ελέγχονται σε όλα τα στάδια παραγωγής και έχουν εγγύηση ποιότητας.
6. Διαθέτουν και διατηρούν τη φυσική γεύση και το άρωμά τους.
7. Είναι θρεπτικά.
8. Δεν περιέχουν συντηρητικά και λοιπά πρόσθετα.
9. Αξίζουν όσο κοστίζουν.
10. Η προτίμησή μας σε αυτά βοηθάει και τα συμβατικά προϊόντα να γίνουν καλύτερα!

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Γεύση

  • Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά δεν έχουν την ίδια γεύση με τα συμβατικά, γιατί, κατά κανόνα, περιέχουν λιγότερο νερό και περισσότερη ξηρή ύλη. Επομένως, η σάρκα τους είναι πιο περιεκτική, γεγονός που εξηγεί το εντονότερο άρωμα και την πιο μεστή και πλούσια γεύση τους, που απέχει πολύ από τη γεύση των συμβατικών, που «σπεύδουν» να ωριμάσουν ή περιέχουν «αφύσικα» μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
  • Η γεύση των βιολογικών κρεάτων δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα συνηθισμένα ορμονούχα φιλέτα, που μόλις μαγειρευτούν μένουν τα…μισά. Οι ορμόνες που χρησιμοποιούν οι συμβατικοί κτηνοτρόφοι κάνουν το κρέας άνοστο, γεμάτο λίπος και περιττό νερό.

Τιμή πώλησης
Όπως κάθε προϊόν υψηλής ποιότητας, που μάλιστα απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και προσωπική φροντίδα, έτσι και τα βιολογικά προϊόντα είναι συνήθως πιο ακριβά από τα συμβατικά, για τους εξής λόγους:

  • Τα φυτικά προϊόντα χρειάζονται περισσότερα χέρια για να παραχθούν, οι τεχνικές καλλιέργειας και συγκομιδής είναι ακριβότερες, η απόδοση της γης είναι χαμηλότερη και τα βιολογικά προϊόντα έχουν ακόμα, σε γενικές γραμμές, σχετικά χαμηλότερη ζήτηση.
  • Τα ζωικά προϊόντα έχουν κόστος υπερβολικά υψηλό, γιατί τα ζώα σπάνια φτάνουν σε απόδοση ή σε βάρος ανάλογο των συμβατικών. Είναι όμως λάθος να κρίνουμε ένα προϊόν έχοντας ως μόνο κριτήριο την τιμή του. Η καθαρότητα, η φρεσκάδα, η θρεπτικότητα, η ποιότητα και η μεγαλύτερη ασφάλεια είναι χαρακτηριστικά που όταν τα βρίσκουμε, σίγουρα αξίζουν μια λίγο μεγαλύτερη οικονομική θυσία.

Προσοχή!
Άλλωστε, μπορούμε να δούμε το θέμα και από μια άλλη οπτική γωνία: αγοράζοντας συμβατικά λαχανικά και φρούτα, είναι σαν να αγοράζουμε νερό και χημικά, ενώ αγοράζοντας κοινό κρέας, πληρώνουμε πολλά για να φάμε αντιβιοτικά, ορμόνες και άφθονο λίπος!

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *