banner ad

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ!

. September 24, 2013 . 0 Comments

ArticleImage_33332-jpg.xpngΠΗΧΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

(για 5 φλιτζάνια περίπου)

  • Ζεσταίνετε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
  • Προσθέτετε 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 2 λεπτοτριμμένα καρότα και 1.350 γραμμ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες και χωρίς τους σπόρους, 4 λειωμένες σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι φρέσκα αρωματικά χόρτα, αλάτι και πιπέρι.
  • Τα αφήνετε όλα μαζί να σιγοβράσουν για 35 λεπτά.
  • Τα περνάτε από λεπτό πλαστικό σουρωτήρι.
  • Κλείνετε ερμητικά τη σάλτσα που ετοιμάσατε σε πλαστικά δοχεία και τη διατηρείτε στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
  • Την αποψύχετε ζεσταίνοντάς την και τη σερβίρετε με ζυμαρικά και ψητά κρεατικά ή ψάρια.

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΤΟΥΡΣΙ

(για 3 1/2 φλιτζάνια περίπου)

  • Περνάτε από το μύλο των χορταρικών ή το μπλέντερ 1.800 γραμ. φρέσκες ντομάτες και μαζί μερικές πράσινες άγουρες.
  • Τις βάζετε σε κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας σινάπι σε κόκκους και 1 κουταλιά της σούπας κόκκους μπαχάρι. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν επί 30 λεπτά μέχρι οι ντομάτες να γίνουν πολτός. Προσθέτετε τότε 225 γραμμ. ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 1 1/2 φλιτζάνι καλό ξίδι και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά ώσπου να πήξει το μείγμα.
  • Ρίχνετε μέσα 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (ή τριμμένα) και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για ακόμα 30 λεπτά.
  • Τώρα είναι έτοιμο να συσκευαστεί σε αποστειρωμένα βάζα.
  • Αφήνετε το τουρσί να ωριμάσει 2 μήνες πριν το χρησιμοποιήσετε.
  • Είναι θαυμάσιο συνοδευτικό για βραστά ή ψητά κρέατα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αν δεν έχετε πρόβλημα χώρου, φυλάξτε στην κατάψυξή σας ολόκληρες ντομάτες. Όταν δεν είναι η εποχή τους, τις ρίχνετε έτσι όπως είναι κατεψυγμένες μέσα σε σούπες ή κοκκινιστά λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τις φλούδες πριν σερβίρετε.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ

  • Κόψτε μία ή δύο σε οριζόντιες φέτες, σκεπάστε τες με λεπτές φέτες τυρί μοτσαρέλα ή φέτα και ετοιμάστε έτσι ένα γρήγορο, δροσερό και υγιεινό κολατσιό.
  • Ψιλοκόψτε μερικές ντομάτες πρόχειρα και σερβίρετέ τες αντί για σάλτσα με το ζεστό πιλάφι ή τα ζυμαρικά, μαζί με τριμμένη παρμεζάνα.
  • Γεμίστε τες με τόνο κονσέρβας ή άλλα θαλασσινά και βάλτε τες στο ψυγείο. Τρώγονται παγωμένες, αλλά, αν θέλετε, τις βάζετε και στο φούρνο να ψηθούν για 10 λεπτά στους 200 οC.
  • Φτιάξτε μια εύκολη πίτσα απλώνοντας σε φρέσκο ψωμί φέτες ντομάτας, φιλέτα αντσούγιας και τυρί μοτσαρέλα. Ψήστε για λίγα λεπτά στο γκριλ.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *