(για 5 φλιτζάνια περίπου)
- Ζεσταίνετε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτετε 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 2 λεπτοτριμμένα καρότα και 1.350 γραμμ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες και χωρίς τους σπόρους, 4 λειωμένες σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι φρέσκα αρωματικά χόρτα, αλάτι και πιπέρι.
- Τα αφήνετε όλα μαζί να σιγοβράσουν για 35 λεπτά.
- Τα περνάτε από λεπτό πλαστικό σουρωτήρι.
- Κλείνετε ερμητικά τη σάλτσα που ετοιμάσατε σε πλαστικά δοχεία και τη διατηρείτε στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
- Την αποψύχετε ζεσταίνοντάς την και τη σερβίρετε με ζυμαρικά και ψητά κρεατικά ή ψάρια.
ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΤΟΥΡΣΙ
(για 3 1/2 φλιτζάνια περίπου)
- Περνάτε από το μύλο των χορταρικών ή το μπλέντερ 1.800 γραμ. φρέσκες ντομάτες και μαζί μερικές πράσινες άγουρες.
- Τις βάζετε σε κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας σινάπι σε κόκκους και 1 κουταλιά της σούπας κόκκους μπαχάρι. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν επί 30 λεπτά μέχρι οι ντομάτες να γίνουν πολτός. Προσθέτετε τότε 225 γραμμ. ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 1 1/2 φλιτζάνι καλό ξίδι και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά ώσπου να πήξει το μείγμα.
- Ρίχνετε μέσα 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (ή τριμμένα) και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για ακόμα 30 λεπτά.
- Τώρα είναι έτοιμο να συσκευαστεί σε αποστειρωμένα βάζα.
- Αφήνετε το τουρσί να ωριμάσει 2 μήνες πριν το χρησιμοποιήσετε.
- Είναι θαυμάσιο συνοδευτικό για βραστά ή ψητά κρέατα.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αν δεν έχετε πρόβλημα χώρου, φυλάξτε στην κατάψυξή σας ολόκληρες ντομάτες. Όταν δεν είναι η εποχή τους, τις ρίχνετε έτσι όπως είναι κατεψυγμένες μέσα σε σούπες ή κοκκινιστά λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τις φλούδες πριν σερβίρετε.
ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ
- Κόψτε μία ή δύο σε οριζόντιες φέτες, σκεπάστε τες με λεπτές φέτες τυρί μοτσαρέλα ή φέτα και ετοιμάστε έτσι ένα γρήγορο, δροσερό και υγιεινό κολατσιό.
- Ψιλοκόψτε μερικές ντομάτες πρόχειρα και σερβίρετέ τες αντί για σάλτσα με το ζεστό πιλάφι ή τα ζυμαρικά, μαζί με τριμμένη παρμεζάνα.
- Γεμίστε τες με τόνο κονσέρβας ή άλλα θαλασσινά και βάλτε τες στο ψυγείο. Τρώγονται παγωμένες, αλλά, αν θέλετε, τις βάζετε και στο φούρνο να ψηθούν για 10 λεπτά στους 200 οC.
- Φτιάξτε μια εύκολη πίτσα απλώνοντας σε φρέσκο ψωμί φέτες ντομάτας, φιλέτα αντσούγιας και τυρί μοτσαρέλα. Ψήστε για λίγα λεπτά στο γκριλ.
Πηγη: belife.gr