banner ad

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΙΛΟΙ;

. October 2, 2013 . 0 Comments

12589-0-deti-a-vodaΟι παιδικές φιλίες είναι πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή των παιδιών, αφού μέσω αυτής της σχέσης τα παιδιά μεγαλώνουν σωστά, καθώς με τους φίλους, όχι μόνο διασκεδάζουν, αλλά μοιράζονται τα πάντα: σχέδια, μυστικά, συναισθήματα και φιλοδοξίες.

ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ

Τα παιδιά ζητούν να γίνουν φίλοι με άλλα παιδιά με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα:

 • Υπάρχουν παιδιά που το ζητούν άμεσα.
 • Άλλα, αντίθετα, προτιμούν να επικοινωνήσουν το αίτημά τους με κάποια χειρονομία (ανταλλάσσοντας ένα παιχνίδι, προσφέροντας κάποιο αντικείμενο, ζητώντας κάτι) για να δοκιμάσουν έτσι το έδαφος.
 • Υπάρχουν επίσης εκείνα που κάθονται και περιμένουν, που περιορίζονται στο να κοιτάζουν, στο να δείχνουν πως είναι διαθέσιμα να μιλήσουν, να παίξουν, να κάνουν φιλία.

Πάντως, σαφής ή καλυμμένη, η πρόταση φιλίας ανάμεσα στα παιδιά υπάρχει πάντοτε. Και αν χαθεί ή αγνοηθεί, δεν πειράζει, αφού το μικρό δράμα της απόρριψης θα ξεπεραστεί γρήγορα, αρκεί να βρεθεί ένα άλλο παιδί πρόθυμο να αποδεχθεί την πρόταση.

Η παιδική φιλία προχωρά έτσι με…απόπειρες, για να εξελιχθεί πιθανώς σε ένα δεσμό που θα διαρκέσει ίσως όσο η παιδική ηλικία – και ακόμη περισσότερο!

Γιατί πρόκειται για εκείνη την αγάπη και την εντελώς ιδιαίτερη συνενοχή που «δένει» δυο παιδιά που μεγαλώνουν μαζί έπειτα από δική τους επιλογή και όχι από «οικογενειακή υποχρέωση».

ΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ Η ΦΙΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

Η φιλία αντιπροσωπεύει:

 • Το βαθμό της ανάπτυξης και των ικανοτήτων του παιδιού στο να σχετίζεται.
 • Τον τρόπο με τον οποίο βιώνει αυτούς τους πρώτους δεσμούς με άλλους συνομήλικούς του (αφού συμμετέχουν πολλές πλευρές της συναισθηματικής και κοινωνικής του ζωής).
 • Την ευχαρίστηση, τη χαρά του παιχνιδιού και της συντροφιάς, που είναι ζωτική πηγή για το παιδί, καθώς από αυτήν τροφοδοτείται η ανάπτυξή του.
 • Τη δυνατότητα να μοιράζεται σχέδια, συναισθήματα και μυστικά με άλλα παιδιά.
 • Την ευκαιρία να «μετρήσει» τη δημοτικότητά του ή όχι, την ηγεμονικότητα ή την υποτακτικότητά του, την ικανότητά του να επιβάλλει ιδέες και σχέδια σε άλλους που θα ακολουθούν ως οπαδοί.
 • Την ένταση των συναισθημάτων της φιλίας, από την αχαλίνωτη χαρά όταν συναντά το φίλο του έπειτα από έναν αποχωρισμό, τις φροντίδες που του προσφέρει όταν είναι άρρωστος, μέχρι τον πόνο που αισθάνεται όταν νιώθει προδομένο.
 • Την ελευθερία, γιατί στη φιλία υπάρχει προπάντων ελευθερία! Ένας φίλος είναι ελεύθερος να έλθει και να φύγει, να είναι φίλος και να μην είναι πια, χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς εξαναγκασμούς.

ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Σε κάθε φάση της παιδικής ηλικίας υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος, που γίνεται όλο και πιο ώριμος, για να ζει το παιδί τις φιλίες του:

 • Όταν είναι πολύ μικρά, αρκεί η φυσική εγγύτητα. Σε αυτή την περίοδο φίλος είναι συχνά το παιδί που έχει πιο εύκολα κοντά του για να παίξει.
 • Μεγαλώνοντας, ο δεσμός γίνεται πιο σύνθετος, πιο κατεργασμένος. Τώρα μπαίνουν στη σχέση οι ομοιότητες, τα κοινά σημεία, η επιλογή, η δυνατότητα απόρριψης και η ικανότητα να δεχθεί τη φιλία.

ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΜΙΑΣ ΦΙΛΙΑΣ

Σε μια φιλία τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν –αργά ή γρήγορα– και τις δυσκολίες της, όπως είναι η απόρριψη. Γιατί η φιλία δεν είναι μόνο απολαύσεις. Είναι και καβγάδες και ασυνεννοησίες. Είναι και οι μεγάλοι πόνοι της άρνησης, της εγκατάλειψης ή της απώλειας ενός φίλου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις πολλά παιδιά προτιμούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Και συνήθως βρίσκουν από μόνα τους τη δύναμη να ξεπεράσουν την κακή στιγμή και να κάνουν…ειρήνη με το φίλο τους. Ή να βρουν έναν καινούργιο.

Μερικές φορές, όμως, δεν τα καταφέρνουν από μόνα τους. Και τότε τρέχουν σ’ εσάς, στη μαμά ή στον μπαμπά. «Γιατί δεν θέλει πια να παίξει μαζί μου;» – «Με αφήνουν πάντα μόνο μου στην άκρη» – «Εγώ είπα “γεια”, αλλά εκείνος δεν με κοίταξε. Δεν απάντησε σαν να μην υπήρχα!» – «Με περιγελούν πάντα στην τάξη, μου κάνουν πείσματα» είναι κάποιες φράσεις όλο παράπονο, αληθινοί πόνοι για ένα παιδί, πληγές που το καίνε μέσα του.

Και αν δεν τα καταφέρνει να μιλήσει ούτε και μ’ εσάς, τους γονείς του, είναι γιατί η ταπείνωση που νιώθει είναι πολύ ισχυρή, ντρέπεται. Ή νομίζει ότι δεν θα το καταλάβετε, ότι δεν θα το στηρίξετε.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΙΣ ΦΙΛΙΕΣ ΤΟΥΣ

 • Δημιουργείτε τις ευκαιρίες για φιλία όταν τα παιδιά σας είναι μικρά και, προπάντων, αν είναι συνεσταλμένα ή πιο ευαίσθητα και τρωτά από τα άλλα παιδιά ή πολύ προσκολλημένα πάνω σας που διστάζουν να δημιουργήσουν σχέσεις και να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια. Διευκολύνετε τα παιδιά σας να έχουν τακτικές επαφές με άλλα παιδιά, σε ένα περιβάλλον ασφαλές και προστατευμένο. Είναι πολύ σημαντικό!
 • Ευνοείτε τη φιλία των παιδιών σας, αλλά μην την επιβάλλετε. Αν κάποιοι φίλοι σας, για παράδειγμα, έχουν παιδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζετε και τα παιδιά σας να γίνουν φίλοι, εξαναγκάζοντάς τα να είναι μαζί, να μοιράζονται διακοπές, ταξίδια και διασκεδάσεις. Γιατί το μόνο πιθανώς που θα καταφέρετε έτσι είναι να δημιουργήσετε μια φυσική αντιπάθεια μεταξύ των παιδιών και να εμποδίσετε να αναπτυχθεί ένας φιλικός δεσμός ανάμεσά τους.
 • Αποφεύγετε τις υπερβολικές παρεμβάσεις. Η παρουσία ενός ενήλικα που αναμειγνύεται πολύ, εμποδίζει τις επαφές, τα παιχνίδια και τις συζητήσεις μεταξύ των παιδιών. Γιατί τα παιδιά που δεν νιώθουν «υπό έλεγχο» από όταν είναι ακόμη μικρά βρίσκουν καλύτερα το δικό τους τρόπο για να δημιουργούν τις φιλίες τους.
 • Όσο μπορείτε αποφεύγετε να επεμβαίνετε στους τσακωμούς τους, εκτός από τις περιπτώσεις όπου η επιθετικότητα μπορεί να μετατραπεί σε βία. Γιατί τα παιδιά –μετά τα 2 τους χρόνια– είναι ήδη σε θέση να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους.
 • Αποφεύγετε τις κρίσεις –ως προς το ποιος έχει δίκιο ή άδικο– στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας. Αντίθετα, προσπαθήστε να βοηθήσετε τα παιδιά να λύσουν μόνα τους το πρόβλημα. Γιατί συχνά τα ίδια τα παιδιά βρίσκουν τελικά την πιο σωστή λύση.
 • Μην παίρνετε «κατάκαρδα» τα δράματά τους και τα λόγια τους: «Δεν είναι πια φίλος μου!». Για ένα παιδάκι 2-3 χρόνων ή και μεγαλύτερο κάτι τέτοιο σημαίνει απλά: «Σήμερα είμαι πολύ θυμωμένος μαζί του».
 • Ακούστε με προσοχή και με συμπάθεια το παιδί σας όταν νιώθει αποκλεισμένο από μια φιλία και κινδυνεύει να ραγίσει η εικόνα του και η αυτοεκτίμησή του. Ακόμη κι αν δεν σας είναι δυνατόν να λύσετε αμέσως το πρόβλημά του, το πλησίασμά σας και η στήριξη που του δίνετε το βοηθούν να δει το δράμα του με άλλα μάτια. Και να ξαναριχτεί στην προσπάθεια.
 • Μεγαλώνοντας, αν το παιδί έχει πάντοτε δυσκολίες με τις φιλίες, προσπαθήστε να καταλάβετε μέχρι ποιου σημείου οι δυσκολίες αυτές μπορεί να είναι αντανάκλαση συγκρούσεων ή προβληματικών καταστάσεων στην οικογένεια. Γιατί ο φόβος απόρριψης, η συστολή και η υπερβολική επιθετικότητα –εκτός τόπου και χρόνου– είναι συχνά ο τρόπος με τον οποίο εξωτερικεύουν τα παιδιά μια αντίθεσή τους, κάτι που τα διαταράσσει με κάποιον από την οικογένειά τους.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *