banner ad

ΤΟΥΡΛΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

. September 12, 2013 . 0 Comments
μπριάμ-στο-πιάτουλικά

1 κ. πατάτες
6 μεγάλα κολοκυθάκια
5 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες ή 2 μεγάλες φλάσκες
4 ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες
200 γρ. μπάμιες (προαιρετικά)
2 πιπεριές Φλωρίνης σε χοντρές ροδέλες (προαιρετικά)
2 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
6 σκ. σκόρδο
1 φλ.τσ. μαϊντανό χοντροκομμένο
1 κ.σ. ξερό θυμάρι ή ματζουράνα
1 φλ.τσ. ε. π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε  κύβους πάχους 2 1/2 -3 εκ. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες των 2-3 εκ. και τις μελιτζάνες κατά μήκος και σε κύβους ανάλογου μεγέθους. Κόβουμε τις 3 ντομάτες σε χοντρές κάθετες φέτες αφαιρώντας τους σπόρους και τρίβουμε την άλλη στον τρίφτη. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και πολτοποιούμε τα μισά με 4 κ.σ. ελαιόλαδο στο μπλέντερ. Τα υπόλοιπα τα κόβουμε στη μέση. Σε μέτριο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με 3 κ.σ ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο. Βάζουμε όλα τα λαχανικά, τον μαϊντανό και τα μυρωδικά στο σκεύος που θα ψηθούν και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με με τα πολτοποιημένα σκόρδα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει και 1/2 φλ.τσ. νερό. Σκουπίζουμε προσεκτικά με χαρτί το τελείωμα του σκεύους και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 30′ και κατόπιν ξεσκέπαστο για 40′ ακόμη περίπου. Ενδιαμέσως ανακατεύουμε τα λαχανικά να ψηθούν ομοιόμορφα. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή κρύο, με φέτα, γαλοτύρι ή παρόμοιο φρέσκο υπόξινο τυρί.
Σημ. το τουρλού στην κατσαρόλα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, μόνο που τα λαχανικά μπαίνουν στην κατσαρόλα και ψήνονται σκεπασμένα. Το τουρλού γίνεται και στη γάστρα, σε φούρνο προθερμασμένο στους 200ο.

Πηγη: athinorama.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *