ΠΟΤΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΙΝΟ

Date

AA032565Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει. Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα σύμμαχο για καλύτερες επιδόσεις, τόσο πνευματικές όσο και σωματικές επιδόσεις των παιδιών. Παρολαυτά, η άρνηση των μικρών παιδιών, αλλά και των εφήβων, να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα σχεδόν σε κάθε οικογένεια.
Οι δικαιολογίες που συνοδεύουν αυτή την άρνηση των παιδιών είναι, ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο το πρωί πριν το σχολείο, ή ότι δεν έχουν όρεξη, ενώ μεγαλύτερα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια θεωρούν, ότι η αποφυγή του πρωινού είναι ένας καλός τρόπος να αποφύγουν κάποιες περιττές θερμίδες. Ακόμη, όμως, και εκείνα τα παιδιά που παίρνουν πρωινό, συχνά δημιουργούν προβλήματα στους γονείς τους καθώς προτιμούν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. κρουασάν σοκολάτα). Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παιδιών να φεύγουν για το σχολείο χωρίς πρωινό, ή τρώγοντας τρόφιμα χαμηλής θρεπτική αξίας.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μηδαμινό, καθώς τα παιδιά που ξεκινούν τη μέρα τους χωρίς πρωινό έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Εκτός όμως από το σίδηρο υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται. Το πρωινό δεν προσφέρει μόνο την απαραίτητη ενέργεια στα παιδιά για να ξεκινήσουν τη μέρα τους, αλλά έχει βρεθεί πως εκείνα που κάνουν καλό πρωινό, έχουν 2-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουν τα 2/3 των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων στις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου και του σιδήρου.

Η σωστή διατροφή όμως δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο. Για αυτό και το πρωινό ενός παιδιού θα πρέπει όχι μόνο να είναι πλήρες αλλά και δελεαστικο. θρεπτικό.

Μερικές ιδέες για ένα υγιεινό και νόστιμο πρωινό είναι οι ακόλουθες:

• 1 ποτήρι γάλα με αρκετά δημητριακά και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
• 1 ποτήρι γάλα με σπιτικά κουλουράκια με βρώμη
• 1 γιαούρτι με αρκετά δημητριακά, 1 φρούτο κομμένο και 2-3 κουταλάκια του γλυκού μέλι
• 1 ποτήρι από διάφορα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ και 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με βούτυρο και μέλι
• 1 τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα μαζί με 1 ποτήρι φρέσκο χυμό
• 1 μικρή αραβική πίτα με τυρί και γαλοπούλα μαζί με 1 ποτήρι γάλα
• 1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα κέικ και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό
• 1 κομμάτι σπιτική τυρόπιτα με 1 χυμό

Βάλτε λοιπόν περισσότερη γεύση στη διατροφή του παιδιού σας. Θυμηθείτε όμως : Οι πρώτοι που θα πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις συμβουλές για υγιεινό πρωινό θα πρέπει να είναι οι γονείς. Στη συνέχεια η συζήτηση, η πειθώ, αλλά και η μίμηση που χαρακτηρίζει τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν σε σωστούς τρόπους διατροφής, οι οποίοι σταδιακά θα γίνουν τρόπος ζωής.

ηγη: neadiatrofis.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα