banner ad

ΠΕΙΤΕ ΑΝΤΙΟ ΣΕ ΨΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΔΕΣ

. September 24, 2013 . 0 Comments

8314bd53da760011d5b996a85e1de2a1_XLΤί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ένα και μόνο λευκό ίχνος στο κεφαλάκι του παιδιού είναι αρκετό για να σπείρει τον πανικό στους γονείς. Σίγουρα οι ψείρες προκαλούν αποστροφή ωστόσο, συνήθως δεν προκαλούν σοβαρές ασθένειες. Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας και αντιμετωπίστε την «απειλή» !

Τί είναι οι ψείρες του κεφαλιού ;

Οι ψείρες του κεφαλιού είναι μικροσκοπικά εξάποδα έντομα τα οποία προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και του αυχένα και τρέφονται με το ανθρώπινο αίμα . Κάθε ψείρα έχει περίπου το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού και είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Τα αβγά των ψειρών , τα οποία ονομάζονται κόνιδες, προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα και ο εντοπισμός τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολος.

Ποιός μπορεί να κολλήσει ψείρες ;

Οι ψείρες εμφανίζονται πιο συχνά στα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας και στα παιδιά του δημοτικού. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους με το παιχνίδι. Αναπόφευκτα, ακουμπά το ένα τα μαλλιά και το κεφάλι του άλλου διευκολύνοντας τη μεταφορά των ψειρών. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ανταλλάσουν μεταξύ τους βούρτσες, χτενάκια και σκουφάκια. Υψηλό κίνδυνο ωστόσο, αντιμετωπίζουν και οι ενήλικες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά τα οποία εχουν ψείρες.

Πώς μεταδίδονται οι ψείρες ;

Οι ψείρες συνήθως μεταδίδονται με την άμεση επαφή των κεφαλιών η οποία επιτρέπει τη μεταφορά των παρασίτων από τα μαλλιά ενός ατόμου σε άλλο άτομο. Οι ψείρες μπορούν επίσης να επιβιώσουν για σύντομο χρονικό διάστημα στα ρούχα αλλά και σε άλλα προσωπικά αντικείμενα όπως βούρτσες, διευκολύνοντας μια ψείρα να βρει νέο ξενιστή. Οι ψείρες δεν μπορούν να πηδήξουν ή να πετάξουν.

Πώς εντοπίζονται οι ψείρες ;

Αν και το μέγεθός τους είναι πολύ μικρό, ωστόσο οι ψείρες και οι κόνιδες μπορούν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι. Το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό, καφέ ή σκούρο γκρι. Εμφανίζονται πιο συχνά στα μαλλιά στο πίσω μέρος του λαιμού αλλά και πίσω από τα αυτιά. Οι κόνιδες έχουν στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και είναι σφιχτά προσκολλημένες στις τρίχες κοντά στο δέρμα του κεφαλιού. Αν απλά προσπαθήσετε να τις σύρετε για να τις απομακρύνετε αυτές δεν θα υποχωρήσουν. Ο εντοπισμός και η απομάκρυνσή τους γίνεται πιο εύκολα εάν χτενίσετε σε βρεγμένα μαλλιά.

Συμπτώματα

Ο εντοπισμός μιας ζωντανής ψείρας ή νύμφης (νεαρή ψείρα) αποτελεί συχνά το μοναδικό σημάδι της προσβολής. Σε πολλά παιδιά οι ψείρες δεν προκαλούν καμία ενόχληση. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο κνησμός ο οποίος βέβαια μπορεί να αρχίσει μετά από εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Αλλεργική αντίδραση

Ο κνησμός προκαλείται από μία αλλεργική αντίδραση εξαιτίας των τσιμπημάτων από τις ψείρες. Το επίμονο και επαναλαμβανόμενο ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει πληγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μία πληγή μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια του δέρματος. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα στο δέρμα , πρήξιμο και ευαισθησία στους λεμφαδένες του λαιμού διότι μπορεί να πρόκειται για λοίμωξη του δέρματος.

Απαλλάξτε τα μαλλιά από τις ψείρες

Μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο ή τα φαρμακείο προϊόντα κατά των ψειρών τα οποία παρασκευάζονται από εκχύλισμα χρυσανθέμων ή και άλλες παρόμοιες συνθετικές ουσίες. Τα προϊόντα αυτά σκοτώνουν τις ψείρες όχι όμως και τις κόνιδες. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Εάν χρειαστεί δεύτερη εφαρμογή-θεραπεία αυτή θα πρέπει να γίνει έπειτα από 10 ημέρες. Εάν παρόλα αυτά δε δείτε αποτέλεσμα, απευθυνθείτε σε γιατρό ο οποίος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Απαλλάξτε το σπίτι σας από τις ψείρες

Παρά το γεγονός ότι οι ψείρες δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι, καλό είναι να αλλάζετε και να πλένετε συχνά τα σεντόνια και τα σκεπάσματα του παιδιού το οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία για τις ψείρες. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τα ρούχα του τα οποία θα πρέπει να αλλάζει καθημερινά και να πλένονται με ζεστό νερό. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητος η καθαρισμός όλων των λούτρινων παιχνιδιών παρά μόνο αυτού με το οποίο το παιδί συνηθίζει να κοιμάται μαζί. Απλά τοποθετήστε το αγαπημένο λούτρινο παιχνίδι του παιδιού για 20 λεπτά στο στεγνωτήριο.

Σπιτικές “θεραπείες”

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες οι οποίες να αποδεικνύουν ότι κάποιες σπιτικές μέθοδοι είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των ψειρών, ωστόσο αρκετοί γονείς χρησιμοποιούν υλικά όπως μαγιονέζα, ξύδι και έλαιο τσαγιού. Οι υποστηρικτές αυτών των μεθόδων ισχυρίζονται ότι η μαγιονέζα μπορεί να πνίξει τις ψείρες , ενώ το ξύδι να διαλύσει την κόλλα η οποία κρατά τις κόνιδες.

Λεπτή οδοντωτή χτένα

Η ειδική αυτή χτένα είναι αρκετά πυκνή και οδοντωτή έτσι ώστε να απομακρύνει τις ψείρες και τις κόνιδες. Παρόμοια χτενάκια έχουν βρεθεί σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται αρκετός χρόνος και υπομονή έτσι ώστε να απομακρυνθεί και η τελευταία ψείρα και κόνιδα από τα μαλλιά του παιδιού. Ισως να είναι πιο αποτελεσματική η χρήση της χτένας έπειτα από τη χρήση φαρμακευτικού σαμπουάν.

Μύθοι για τις ψείρες

Οι ψείρες δεν αποτελούν μάστιγα των κατώτερων τάξεων , ούτε ένδειξη κακής υγιεινής. Εξάλλου οι ψείρες επιβιώνουν και κάτω από το νερό έως 6 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι και τα «καθαρά» παιδάκια τα οποία κάνουν μπάνιο τακτικά είναι εξίσου ευάλωτα. Το θετικό είναι ότι οι ψείρες δεν είναι φορείς κάποιας ασθένειας.

Ψείρες στο σχολείο

Ένα υγιές παιδί δε θα πρέπει να αποκλείεται από το σχολείο εξαιτίας των ψειρών. Απλά θα πρέπει να αποφεύγει την επαφή των μαλλιών του με άλλα παιδιά. Μετά τη θεραπεία τα νεκρά αυγά των ψειρών μπορεί να παραμένουν στο κεφάλι έως ότου απομακρυνθούν οριστικά, ωστόσο αυτός δεν είναι λόγος να μη συνεχίσει να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο.

Προστασία από τις ψείρες

Εάν έχετε μικρά παιδιά, δυστυχώς είναι πολύ λίγα αυτά που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις ψείρες. Τα παιδιά είναι …παιδιά και πάντα θα φέρνουν σε επαφή τα κεφαλάκια τους , θα ανταλλάσουν χτενάκια, βούρτσες, κασκόλ, κορδέλες, μπαντάνες, λαστιχάκια μαλλιών, πετσέτες, κράνη ή καπέλα δίνοντας έτσι το εισιτήριο στις ψείρες να «ταξιδέψουν» από κεφάλι σε κεφάλι! Η καλύτερη άμυνά σας είναι να εξετάζετε τα μαλλιά του παιδιού σας τακτικά, ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα την εμφάνιση κόνιδων και ψειρών. Η έγκαιρη θεραπεία θα αποτρέψει την εξάπλωση στην υπόλοιπη οικογένεια .

Πηγη: healthpress.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *