ΤΙ ΘΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΤΟΝΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

257331-publimedia-shutterstockΜια σταθερή οδηγία που δίνουν οι ειδικοί του χώρου της διατροφής και της υγείας είναι το να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι.
Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι, αλλά και για πολλές νοικοκυρές ή νοικοκυραίους και ο χρόνος για μαγείρεμα και καθάρισμα ψαριού περιορισμένος. Για το λόγο αυτό πολλοί ρωτάνε αν είναι το ίδιο διατροφικά το να φάνε μια κονσέρβα τόνου αντί για ψάρι φρέσκο.

Αυτό που εμείς θα πούμε είναι ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά είναι σαφέστατα μια καλή εναλλακτική. Από θέμα ασφάλειας, η κονσερβοποίηση είναι από τις πιο ασφαλής και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους διατήρησης των τροφών.

Η χρήση της θερμότητας στην κονσερβοποίηση καταστρέφει όλους τους μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν την τροφή ή μπορούν να προκαλέσουν τροφικές διαταραχές στον οργανισμό.

‘Έτσι δεν χρησιμοποιούνται και ούτε χρειάζονται συντηρητικά. Από κει και πέρα καθαρά θρεπτικά, ένα ψάρι το θέλουμε κατά βάση για τα καλά ωμέγα λιπαρά του και την καλής ποιότητας πρωτεΐνη του. Από συγκριτικά στοιχεία φαίνεται ότι οι κονσέρβες διατηρούν ένα σημαντικό ποσοστό των καλών λιπαρών του ψαριού και το σύνολο της πρωτείνης τους. Επίσης, ικανοποιητικό είναι και το ποσοστό τους σε μέταλλα και συστατικά, όπως ο φώσφορος.

Αν λοιπόν η τσέπη ή ο χρόνος σας δεν σηκώνουν φρέσκο ψάρι, φάτε τουλάχιστον τόνο έστω και σε κονσέρβα. Βάλτε τον σε μια σαλάτα, σε μια σάλτσα για μακαρόνια ή φτιάξτε ένα φαγητό με πρώτη ύλη τον τόνο.

Πηγη: neadiatrofis.gr