banner ad

ΤΑΤΟΥΑΖ: ΙΣΟΒΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ;

. October 20, 2013 . 0 Comments

0000054688Μπορεί η ιδεολογία να είναι, τελικά, κάτι που σβήνει πολύ εύκολα, ίσως όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα σύμβολα που εκφράζουν αυτήν την ιδεολογία. Και μπορεί κάποτε να ήταν κανείς περήφανος για το τατουάζ του, αλλά τώρα να αισθάνεται την ανάγκη να απαλλαχθεί από αυτό. Για να μη χρειαστεί, όμως, να φτάσετε να ντρέπεστε για το τατουάζ σας, καλό είναι να σκεφτείτε πολύ σοβαρά με τί θα «διακοσμήσετε» τον καμβά του κορμιού σας. Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι είναι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν ένα τατουάζ τις αρεσκείας τους. Ένας στους τέσσερις , ηλικίας από 18 έως 30 έχει τατουάζ. Μέσα στα επόμενα χρόνια το 40% αυτών των ηλικιών θα έχουν κάνει τουλάχιστον ένα τατουάζ. Και να σκεφτεί κανείς ότι το 65% είναι γυναίκες. Μήπως σκέφτεστε να κάνετε ένα τατουάζ και εσείς ; μάθετε για ποιους λόγους κάποιος επιλέγει να κάνει ένα τατουάζ, τους κινδύνους για την υγεία καθώς και για τις επιλογές που έχετε στην περίπτωση που αλλάξετε γνώμη.

Τύποι τατουάζ

1. Ερασιτεχνικό τατουάζ

Ο καθένας μπορεί να τρυπήσει το δέρμα του με μία καρφίτσα και να τοποθετήσει μελάνι, κάρβουνο ή στάχτη. Αυτές οι επιλογές συνήθως δεν είναι καλαίσθητες όπως αυτές που θα μπορούσε να κάνει ένας επαγγελματίας. Επειδή αυτές οι πρακτικές συνήθως γίνονται χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης.

2. Ιδεολογικά και θρησκευτικά τατουάζ

Τα τατουάζ αποτελούν στοιχείο της παράδοσης σε διάφορους πολιτισμούς, θρησκείες, ιδεολογίες και πολιτικές πεποιθήσεις. Συνήθως γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο και για κάποιον ειδικό σκοπό. Μπορεί να αποτελεί μέρος μιας τελετής ή ακόμη και ένδειξη ομορφιάς είτε σε άνδρα είτε σε γυναίκα.

3. Επαγγελματικά τατουάζ

Τα τατουάζ αυτού του τύπου γίνονται μόνο από επαγγελματίες οι οποίοι χρησιμοποιούν κάτω από συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ένα μηχάνημα καλλιτεχνικού τατουάζ το οποίο οι ίδιοι ονομάζουν «πιστόλι τατουάζ».

4. Αισθητικό τατουάζ

Τα τατουάζ δε είναι μόνο σχέδια και λέξεις-μηνύματα. Κάποιες φορές χρησιμοποιούνται ως μόνιμο μακιγιάζ για τα μάτια, το περίγραμμα των χειλιών, τα φρύδια, ως μόνιμο κραγιόν αλλά και ρουζ. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα τατουάζ εφαρμόζονται ακόμη και ως ψεύτικα μαλλιά. Επειδή τα τατουάζ αποχρωματίζονται με την πάροδο του χρόνο, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται για να διατηρούνται έντονα τα χρώματα.

5. Ιατρικό τατουάζ

Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν ένα τατουάζ για ιατρικούς λόγους. Ένας ασθενής με μία χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης μπορεί να έχει ένα τατουάζ με σκοπό να «προειδοποιεί» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν κάποιος ασθενής υποβάλεται σε θεραπείες με ακτινοβολία, ο γιατρός μπορεί να κάνει ένα τατουάζ στο σημείο μετά από κάθε συνεδρία. Έπειτα από μία χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης στήθους μπορεί να γίνει ένα τατουάζ για τη θηλή.

Γιατί να κάνετε τατουάζ ;

Όλοι κάνουν ένα τατουάζ για κάποιο λόγο όπως για να εκφράσουν έναν βαθύτερο πόνο για μία κατάσταση, ένα μήνυμα ελπίδας, αγάπης και έρωτα. Άλλοι βέβαια, κάνουν τατουάζ για να ενισχύσουν την εξωτερική τους εικόνα, να νιώσουν γοητευτικοί και μοναδικοί. Πάρτε το χρόνο σας για να διαλέξετε ένα σχέδιο και το σημείο στο οποίο θα το κάνετε.

Επιλογή του κατάλληλου στούντιο και του επαγγελματία

Το μόνιμο τατουάζ απαιτεί διάρρηξη του δέρματος και επαφή με το αίμα και τα σωματικά υγρά. Πάνω από όλα βεβαιωθείτε ότι το στούντιο εφαρμογής τατουάζ είναι τόσο καθαρό όσο το ιατρείο ενός γιατρού. Συμβουλή : Ελέξτε το μπάνιο ! Βεβαιωθείτε ότι υπαρχει άδεια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και ότι είναι επικαιροποιημένη. Η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται σε ξεχωριστό χώρο, σε σκληρή και καθαρή επιφάνεια χωρίς περιττά αντικείμενα στο χώρο τα οποία μπορεί να αποτελούν εστίες μικροβίων.

Συμβουλές ασφαλούς τατουάζ

• Μην πίνετε αλκοόλ και μην παίρνετε φάρμακα και συγκεκριμένα ασπιρίνη το προηγούμενο βράδυ.

• Μην κάνετε τατουάζ εάν είστε άρρωστοι.

• Βεβαιωθείτε ότι οι βελόνες είναι μιας χρήσεως, αποστειρωμένες και προέρχονται από σφραγισμένη συσκευασία.

• Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας είναι καθαρός και ελέξτε για την ύπαρξη συσκευής αποστείρωσης για τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται.

• Ενημερωθείτε για ο,τιδήποτε εχει να κάνει με το τατουάζ που πρόκειται να κάνετε, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος (χρωστική ουσία), το όνομα της παρασκευάστριας εταιρείας και τον αριθμό παρτίδας.

• Ακολουθήστε τις συμβουλές μετά την ολοκλήρωση. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μία αντιμικροβιακή αλοιφή.

Κίνδυνος λοίμωξης

Κάθε τύπος τατουάζ εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HIV, της ηπατίτιδας C και του σταφυλόκοκκου από μολυσμένες βελόνες. Υπάρχει επίσης κίνδυνος μόλυνσης στα μάτια, στους πνεύμονες καθώς και σε άλλα όργανα εξαιτίας της χρήσης ακατάλληλου μελανιού.

Κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αλλεργική αντίδραση στο μελάνι και ιδιαίτερα στο κόκκινο χρώμα. Στην εικόνα εμφανίζεται μία γυναίκα η οποία παρουσίασε αλλεργική αντίδραση στο μελάνι κόκκινου χρώματος το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τατουάζ μόνιμου μακιγιάζ στα χείλη. Η αντίδραση στις χρωστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση οιδήματος και εξανθημάτων.

Επιθυμείτε να αφαιρέσετε το τατουάζ ;

Εάν για οποιονδήποτε λόγο επιθυμείτε να αφαιρέσετε ένα τατουάζ, υπάρχει τρόπος. Τα αποτελέσματα μπορούν να είναι ικανοποιητικά, κυρίως εάν έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μαύρο χρώμα. Βέβαια, μην περιμένετε το δέρμα σας να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Τεχνικές αφαίρεσης των τατουάζ

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αφαίρεσης τατουάζ όπως η χειρουργική επέμβαση, η χρήση καυστικών οξέων, η κρυοπηξία ,το laser και η τεχνική του «tattoovanish». Βέβαια, το laser δεν μπορεί να διασπάσει τις αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου του ροζ καθώς επίσης και τις υπόλοιπες αποχρώσεις οι οποίες περιέχουν αυτά τα χρώματα, σε αντίθεση με την τεχνική «tattoovanish» η οποία αφαιρεί όλες τις αποχρώσεις. Η τεχνική του laser για την αφαίρεση του τατουάζ είναι αρκετά επίπονη σε αντίθεση με την τεχνική «tattoovanish» όπου ο πόνος ελαχιστοποιείται.

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε μόνοι σας προϊόντα αφαίρεσης διότι περιέχουν οξέα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα. Επισκεφτείτε ένα δερματολόγο και όχι αυτόν ο οποίος σας έκανε το τατουάζ.

Αφαίρεση : τι να περιμένετε

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λέιζερ οι οποίοι χρησιμοποιούνται ανάλογα με τα χρώματα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί. Αμέσως μετά την εφαρμογή, το τμήμα του δέρματος στο οποίο ήταν το τατουάζ μπορεί να λευκάνει. Με την πάροδο του χρόνου το χρώμα του δέρματος αποκαθίσταται, όχι ,όμως, πλήρως.

Κίνδυνοι αφαίρεσης

1. Αλλεργικές αντιδράσεις

Κατά την εφαρμογή του λέιζερ μπορεί να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση. Στο τατουάζ της εικόνας έχουν εμφανιστεί φουσκάλες έπειτα από αρκετές και διαφορετικές θεραπείες με λέιζερ. Με την κατάλληλη θεραπεία το πρόβλημα αποκαθίσταται.

2. Ουλές

Είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να αφαιρεθούν με απόλυτη επιτυχία όλα τα τατουάζ. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνουν ουλές όπως αυτή της φωτογραφίας.

Ακόμη και τα μη μόνιμα τατουάζ εμπεριέχουν κινδύνους

Μπορείτε να αποφύγετε ένα μόνιμο τατουάζ κάνοντας ένα προσωρινό με άλλες μεθόδους όπως αυτή της χέννας. Και σε αυτές ,όμως, τις μεθόδους υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης αλλεργικής αντίδρασης, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Τα εγκεκριμένα φυτικά χρώματα (αποχρώσεις του κόκκινου) προορίζονται μόνο για βαφές μαλλιών και όχι για τατουάζ. Αποφύγετε τη μαύρη και την μπλε χέννα διότι το χρώμα μπορεί να προέρχεται από λιθανθρακόπισσα η οποία σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Πηγη: healthpress.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *