ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ: ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΑΝΕ … ‘ΠΑΚΕΤΟ’;

fish-lemon-caper-sauce-recipe-8677Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν να βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν και την απορρόφησή τους από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μας προσφέρουν πολλά περισσότερα πέραν της γευστικής απόλαυσης. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα ποια τρόφιμα πάνε… πακέτο, φροντίζοντας και για την υγεία μας!

Ντομάτα και ελαιόλαδο

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό, το οποίο φαίνεται να μας προστατεύει από την εμφάνιση ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό μας. Όταν μάλιστα η ντομάτα μαγειρεύεται (για παράδειγμα σάλτσα ντομάτας) ή/και συνδυάζεται με ελαιόλαδο η απορρόφηση του λυκοπενίου γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό, από το να την καταναλώναμε ωμή!

TIP: Συνοδέψτε το κύριο γεύμα σας με μία ντοματοσαλάτα με ελαιόλαδο ή φτιάξτε μία σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο για τα ζυμαρικά σας!

Μήλο με κανέλλα

Τα μήλα και ιδιαίτερα τα πράσινα είναι καλές πηγές μηλικού οξέος. Ο συνδυασμός τους με τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο, όπως η κανέλλα, φαίνεται να αυξάνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό μας. Μηλικό οξύ περιέχεται επίσης στα αχλάδια.

TIP: Καταναλώστε ως σνακ μήλο πασπαλισμένο με κανέλλα! Πέραν από τα θρεπτικά οφέλη του συνδυασμού τους, ο συνδυασμός του μήλου με την κανέλλα θα σας προσφέρει ένα ‘‘γλυκό’’ γευστικό αποτέλεσμα!

Αυγά με τυρί

Η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι δύο θρεπτικά συστατικά υπεύθυνα για την υγεία των οστών μας. Ο συνδυασμός τους επιφέρει μεγαλύτερο αποτέλεσμα, καθώς η βιταμίνη D ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου! Ο κρόκος του αυγού είναι καλή πηγή βιταμίνης D, ενώ το τυρί είναι καλή πηγή ασβεστίου.

TIP: Τι θα λέγατε για μία ομελέτα φούρνου με τυρί μειωμένων λιπαρών και λαχανικά; Νόστιμη και θρεπτική!

Ψάρι και σκόρδο

Τα ψάρια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα γνωστά σε όλους μας ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει φανεί πως έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και επιδρούν ευεργετικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Το σκόρδο έχει, επίσης, φανεί ότι μπορεί να βελτιώσει τις τιμές των λιπιδίων στο αίμα. Ο συνδυασμός, λοιπόν, του ψαριού με το σκόρδο φαίνεται να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

TIP: Προσθέστε σκελίδες σκόρδου στο ψάρι και ψήστε το στο φούρνο ή φτιάξτε μία νόστιμη μαρινάδα με σκόρδο!

Νιφάδες βρώμης και μύρτιλα (blueberries)

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας! Το σώμα μας απορροφά σε μεγαλύτερο και καλύτερο βαθμό το σίδηρο που προέρχεται από τα ζωικά τρόφιμα (αιμικός σίδηρος). Αρκετά φυτικά τρόφιμα είναι καλές πηγές σιδήρου (μη αιμικός σίδηρος), ωστόσο ο σίδηρος που περιέχουν απορροφάται δύσκολα και σε πολύ μικρότερο βαθμό από τον οργανισμό μας. Αν, όμως, συνδυαστούν με κάποια πηγή βιταμίνης C επιτρέπουν στο σώμα μας να απορροφήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το σίδηρο. Οι νιφάδες βρώμης είναι πλούσιες σε σίδηρο, ενώ τα μύρτιλα είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης C!

TIP: Καταναλώστε για πρωινό χυλό βρώμης με λίγο μέλι και φρέσκα μύρτιλα για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου!

Φακές με ρύζι

Οι φακές είναι πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών! Οι πρωτεΐνες, όμως, που περιέχουν είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, το οποίο σημαίνει ότι περιέχουν μικρότερο αριθμό απαραίτητων αμινοξέων, τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του. Τα απαραίτητα αμινοξέα που ‘‘λείπουν’’ από τις φακές μπορούμε να τα συναντήσουμε στο ρύζι! Ο συνδυασμός, λοιπόν, ρυζιού με φακές θα εφοδιάσει τον οργανισμό μας με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας!

TIP:
Προσθέστε λίγο ρύζι στις φακές σας και θα έχετε φτιάξει τον κατάλληλο συνδυασμό για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας!

Πράσινο τσάι και λεμόνι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά που φαίνεται να εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση και να μας προστατεύουν από την εμφάνιση ορισμένων τύπων καρκίνου. Η προσθήκη πηγής βιταμίνης C μέσα στο τσάι, όπως το λεμόνι, φαίνεται να αυξάνει την απορρόφηση των κατεχινών από τον οργανισμό μας!

TIP:
Προσθέστε λεμόνι στο τσάι σας! Θα αποκτήσει άλλη γεύση και θα επωφεληθείτε από το συνδυασμό των κατεχινών με τη βιταμίνη C!

Πηγη: nutrimed.gr