banner ad

ΤΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ ΜΕΙΩΝΟΥ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

. October 22, 2013 . 0 Comments

article_32884Τα βατόμουρα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 26% για εμφάνιση διαβήτη 2, αλλά ο χυμός δεν φάνηκε να έχει την ίδια επίδραση.

Η έρευνα εξέτασε τη διατροφή περισσότερων των 187.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ.

Ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, χρησιμοποίησαν στοιχεία από 3 μεγάλες έρευνες για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης φρούτων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Στις ανωτέρω έρευνες ποσοστό 6,5% των συμμετεχόντων εμφάνισε διαβήτη 2.

Οι εθελοντές απαντούσαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης φρούτων κάθε 4 χρόνια.

Τα φρούτα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα ήταν σταφύλια ή σταφίδες, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μπανάνες, μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, φράουλες, γκρέιπφρουτ και βατόμουρα.

Η ανάλυση των στοιχείων των ερευνητών έδειξε ότι 3 μερίδες την εβδομάδα, βατόμουρων, σταφυλιών και σταφίδων, καθώς και μήλων και αχλαδιών, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2.

Αν και όλα τα φρούτα φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο, τα ανωτέρω φάνηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ανθοκυανινών, που έχει φανεί πως ενισχύουν την πρόσληψη γλυκόζης σε ποντικούς. Τα ίδια φρούτα περιέχουν πολυφαινόλες που είναι γνωστό πώς έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα φρούτα έχουν μεγάλη ποικιλία σε ίνες, αντιοξειδωτικά, άλλες θρεπτικές ουσίες και φυτοχημικά, που σε συνδυασμό μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν τον κίνδυνο.

Ωστόσο η έρευνα αναφέρει ότι το γλυκαιμικό φορτίο δεν εξηγεί πλήρως τα αποτελέσματα.

Όταν εστίασαν στην επίδραση της κατανάλωσης φρούτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα υπολόγισε ότι η αντικατάσταση, εβδομαδιαίως, της κατανάλωσης χυμών με ολόκληρα φρούτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε οφέλη για την υγεία.

Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του χυμού με βατόμουρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2 κατά 33%, με σταφύλια κατά 19%, με μήλα και αχλάδια κατά 13%, και με οποιοδήποτε συνδυασμό ολόκληρου φρούτου κατά 7%.

Παρόμοια επίδραση είχε η αντικατάσταση του χυμού με πορτοκάλια, ροδάκινα και βερίκοκα.

Ο ερευνητής QiSun, του HarvardSchoolofPublicHealth, δήλωσε ότι γενικά οι χυμοί περιέχουν λιγότερα από τα ωφέλιμα συστατικά που περιέχονται στα ολόκληρα φρούτα.

Η διαδικασία που οδηγεί στον χυμό, αποβάλλει το φρούτο, αφήνοντας μόνο υγρά, που απορροφώνται πιο γρήγορα, προκαλώντας την αύξηση των σακχάρων του αίματος και των επιπέδων ινσουλίνης, αν περιέχουν σάκχαρα.

Για να προσπαθήσει κάποιος να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο διαβήτη 2 όσο περισσότερο είναι εφικτό, είναι λογικό να μειώσει την κατανάλωση χυμών και να αυξήσει την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων.

Ειδικοί δηλώνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2 είναι να ακολουθεί ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών και να είναι σωματικά δραστήριος.

Ο DrMatthewHobbs, του DiabetesUK, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει περαιτέρω ενδείξεις ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων είναι σημαντική για ισορροπημένη διατροφή που θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ του διαβήτη 2 και συγκεκριμένων ειδών φρούτων ή φρουτοποτών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή.

Ορισμένα από τα ευρήματα βασίζονται σε υποθέσεις και μοντέλα που μπορεί να έχουν αλλοιώσει σημαντικά τα ευρήματα, δήλωσε.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να μάθουν πόσο συχνά οι άνθρωποι κατανάλωναν ορισμένες τροφές. Ο συγκεκριμένος τύπος έρευνας συχνά μπορεί να μην είναι αξιόπιστος, καθώς οι άνθρωποι πιθανόν θυμούνται ορισμένα είδη τροφίμων.

Πηγη: iatronet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *