banner ad

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ DUCAN ΚΑΙ ΧΑΣΤΕ ΚΙΛΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ!

. May 7, 2011 . 0 Comments

Η δίαιτα Dukan που κάνει θραύση στους celebrities του εξωτερικού είναι επινόηση του γάλλου διατροφολόγου Pierre Dukan Δεν ειναί μια καινούργια δίαιτα καθώς έχει ιστορία για πάνω απο 10 χρόνια. Με την εκδόση του βιβλίου “Je ne sais pas maigrir – Δεν ξέρω πως να χάσω βάρος” έγινε ευρύτερα γνωστή καθώς το βιβλιο σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Γαλλία και μεταφραστήκε σε 10 γλώσσες.

Το ιστορικό της Δίαιτας Dukan

Όπως λέει ο ίδιος ο Dunkan, σπούδαζε νευρολόγος όταν ένας ασθενής του, που αγαπούσε το κρέας, του ζήτησε (πριν από 30 χρόνια) να του βρει μια δίαιτα για να χάσει κιλά. Ο Dunkan τού έγραψε ένα πρόγραμμα και μέσα σε μία εβδομάδα ο ασθενής είχε χάσει 3 κιλά χωρίς να έχει στερηθεί σχεδόν τίποτα. Ο νευρολόγος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που άφησε τη Νευρολογία και σπούδασε Διατροφολογία. Από τότε ασχολείται αποκλειστικά με την τελειοποίηση της δίαιτάς του. Ο ίδιος είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το πρόγραμμά του ακολουθείται από ένα εκατομμύριο συμπολίτες τους Γάλλους και Γαλλίδες.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Dukan

Η δίαιτα Dukan έιναι μια πρωτεινική δίαιτα που δεν περιορίζει τις ποσότητες και που παρά το γεγονός πως μοιάζει σε αρκετά σημεία με την δίαιτα Ατκινς θεωρείται περισσότερο υγιεινή. Σύμφωνα με τον εμπνευστή της Δρ. Dukan o περιορισμός των υδατανθράκων βοηθάει στο να μην ενθαρρύνεται η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης ενώ δημιουργεί και τα τις βάσεις για μια εφ όρου ζωής διατήρηση των κιλών.

Βέβαια από την άλλη, δεν είναι λίγοι και εκείνοι, που υποστηρίζουν πως ο περιορισμός των υδατανθράκων κατά την διάρκεια που ακολουθεί κάποιος την δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό.

Η δίαιτα βασίζεται σε 4 στάδια.

– Το πρώτο αφορά σε ένα καθαρά πρωτεινικό διατροφικό πρόγραμμα.

– Το δεύτερο σε εναλλαγή καθαρής πρωτείνης με πρωτείνη και λαχανικά,

– Το τρίτο είναι το στάδιο της προσυντήρησης που εντάσσονται και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφίμων

– Το τέταρτο της συντήρησης που στοχεύει στην δια βίου συντήρηση των κιλών που χάθηκαν. Επιπλέον επιτρέπονται τα αναψυκτικά light με μέτρο.

Οι 4 φάσεις της διαίτας Dukan

Δίαιτα Dukan 1η φάση (καθαρή πρωτεΐνη):

Η φάση αυτή διαρκεί από 2 έως 10 μέρες ανάλογα με τα κιλά που θέλει κάποιος να χάσει:

* Για 1-5 κιλά = 2 μέρες

* Για 6-10 κιλά = 3 μέρες

* Για 11-15 κιλά = 5 μέρες

* Για 16-20 κιλά = 7 μέρες

* Για 21 και ανω κιλά = 10 μέρες

Τι επιτρέπεται:

* σολομός καπνιστός

* όλα τα ψάρια και θαλασσινά (και κονσέρβες σε νερό)

* αυγά

* κοτόπουλο/γαλοπούλα χωρίς πέτσα

* μοσχάρι άπαχο

* γαλοπούλα καπνιστή

* γάλα/γιαούρτι 0%

* cottage cheese

* μυζήθρα άπαχη

* όλα τα μπαχαρικά (χωρίς ζάχαρη)

* cream cheese χαμηλών λιπαρών

* ξύδι

* λεμόνι (έως 1 την ημέρα)

* μουστάρδα (χωρίς ζάχαρη)

* γλυκαντικά

* Αναψυκτικά light επιτρέπονται με μέτρο

* αλάτι περιορισμένο

* υποχρεωτικά 1,5 κουτ. σούπας βρώμη καθημερινά (στο γιαούρτι ή μέσα στο φαγητό)

* μαγειρεύουμε στο φούρνο/ατμό/γκριλ bbq/αντικολλητικό τηγάνι.

* Δεν χρησιμοποιούμε περισσότερο από 2 κουτ. σούπας λάδι καθημερινά.

Δίαιτα Dukan 2η φάση (εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά):

Στη φάση αυτή, μια μέρα καταναλώνουμε καθαρή πρωτεΐνη (ό,τι δηλαδή και στην πρώτη φάση) και μια μέρα πρωτεΐνη και λαχανικά (1/1). Μπορούμε επίσης να κάνουμε το 2/1, δηλαδή 2 μέρες πρωτεΐνη και λαχανικά και 1 μέρα καθαρή πρωτεΐνη, αλλά θα χάσουμε τα κιλά λίγο πιο αργά.

Στις μέρες με πρωτεΐνη και λαχανικά καταναλώνουμε ο,τι και στην πρώτη φάση και επιπλέον όσα από τα παρακάτω λαχανικά θέλουμε (δεν περιορίζει την ποσότητα, αρκεί να καταναλώνονται μαζί με πρωτεΐνη):

* μαρούλι

* μπρόκολο

* κουνουπίδι

* σπαράγγια

* λάχανο

* μανιτάρια

* σέλινο

* Ντομάτα

* αγγούρι

* σπανάκι

* πιπεριά

* χόρτα βραστά

* άνηθο

* κολοκύθι

* πράσο

* ραπανάκι

* μαϊντανό

Επιπλέον

* 2 κουτ. σούπας βρώμη καθημερινά.

Στη φάση αυτή μένουμε έως ότου χάσουμε όλα τα κιλά που θέλουμε.

Δίαιτα Dukan 3η φάση (προσυντήρηση):

Η φάση αυτή διαρκεί τόσες μέρες όσες αν πολλαπλασιάσουμε τα κιλά που χάσαμε με τον αριθμό 9, δηλαδή αν χάσαμε 5 κιλά 5×9 = 45 μέρες.

Καθημερινά καταναλώνουμε πρωτεΐνες και λαχανικά και:

* 1 φρούτο

* 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως

* 1 μερίδα τυρί της αρεσκείας μας (40γρ)

* 3 κουτ. σούπας βρώμη

Επιπλέον

* 2 φορές την εβδομάδα μπορούμε να καταναλώσουμε μια μερίδα ζυμαρικά ή ρύζι ή πατάτα ή όσπρια, καθώς και 2 γεύματα της αρεσκείας μας (με ποτό και γλυκό!!) σε διαφορετικές όμως μέρες ( π.χ. Τρίτη και Σάββατο).

Τέλος, μια μέρα της εβδομάδας (πρέπει να είναι συγκεκριμένη και όχι διαφορετική κάθε βδομάδα) καταναλώνουμε μόνο πρωτεΐνη.

Δίαιτα Dukan 4η φάση (συντήρηση):

Η φάση αυτή δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής και να μην επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες γιατί τότε θα επιστρέψουν και τα κιλά.

Στη συντήρηση καταναλώνουμε σε γενικές γραμμές ότι και στην 3η φάση. Δεν ξεχνάμε τη μια μέρα καθαρής πρωτεΐνης η οποία θα μας βοηθήσει να διατηρηθούμε στα κιλά μας πιο εύκολα και τις 3 κουτ βρώμης καθημερινά.

Αρνητικά της δίαιτας Dukan

Οι βρετανοί διαιτολόγοι είναι συγκρατημένοι με την συγκεκριμένη δίαιτα και η εκπρόσωπός τους, Jacqui Lowdon, σχολίασε:

Είναι μεγάλο πρόβλημα οι δίαιτες που κάνουν οι διάφορες διασημότητες, γιατί επηρεάζουν πολύ τον κόσμο και τον κάνουν να ακολουθεί διαιτολόγια που ίσως βλάπτουν την υγεία του, χωρίς όσα εισηγούνται να είναι και ιδιαίτερα τεκμηριωμένα ότι πράγματι αποδίδουν.

Όταν εμφανίζεται κάποιος με μια νέα ιδέα, όμως, ο κόσμος αρπάζεται από αυτήν, επειδή πιστεύει ότι θα είναι σαν μαγικό ραβδί. Δεν είναι. Για να χάσει κάποιος κιλά, πρέπει να τρώει σωστά και να αθλείται. Αν δεν κάψεις παραπάνω θερμίδες από αυτές που εισάγεις, δεν μπορείς να αδυνατίσεις. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη δίαιτα Dukan, έτσι κι αλλιώς στην Ευρώπη τρώμε παραπάνω πρωτεΐνες από αυτές που χρειαζόμαστε. Αν, λοιπόν, σε αυτή την ήδη πολύ πρωτεϊνούχα διατροφή προστεθεί και μία μέρα την εβδομάδα στην οποία τρώμε αποκλειστικά πρωτεΐνες, αυξάνεται ο κίνδυνος π.χ. για αρθρίτιδα. Ο κόσμος ίσως μπερδευτεί, επίσης, με την περιγραφή της δίαιτας και ίσως καταλήξει άθελά του να υπερβάλλει στις πρωτεΐνες. Οι διαιτολόγοι είμαστε στην πλειοψηφία μας υπέρ του ισορροπημένου διαιτολογίου, ώστε να μην απειλείται η υγεία κανενός. Καλό είναι, επίσης, ο υπέρβαρος να στοχεύει να χάνει το πολύ μισό κιλό την εβδομάδα, και όχι 2-3 που εισηγείται η συγκεκριμένη δίαιτα.

Mερικές συνταγές γλυκών σύμφωνα με την δίαιτα Dukan:

CHEESECAKE

Μερίδες 2

• 5 κ.σ. άσπρο τυρί (Φιλαδέλφεια)

• 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο (corn flour)

• 2 κρόκους αυγών

• 2 κ.σ. λεμόνι

• 3 κ.σ. γλυκαντικό

• 5 ασπράδια αυγών\

Χτυπάμε το τυρί το καλαμποκάλευρο τους κρόκους αυγών, το λεμόνι και τις γλυκαντικές ουσίες μέχρι να αφρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν. Τα αναμειγνύουμε όλα μαζί και τα βάζουμε σε φόρμα. Ψήνουμε σε μικροκύματα για 12 λεπτά

COOKIE

• 2 αυγά, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια

• ½ κ.σ. γλυκαντικό

• 20 σταγόνες βανίλια

• 2 κ.σ. πίτουρο βρώμης

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c

Αναμειγνύουμε τους κρόκους αυγών με το γλυκαντικό τη βανίλια και το πίτουρο βρώμης.

Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να είναι σφιχτά και ανακατεύουμε το μίγμα το ρίχνουμε σε ένα επίπεδο ταψί και ψήνουμε 15 ή 20 λεπτά.

 

ORANGE YOGHURT CAKE

• 3 αυγά

• 150g γιαούρτι

• ½ κ.σ. γλυκαντικό

• 1 κ.γ. χυμό πορτοκάλι

• 4 κ.σ. καλαμποκάλευρο (corn flour)

• 2 κ.γ. μαγιά

• 3 σταγόνες λάδι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c. Ανακατεύουμε τα αυγά με το γιαούρτι και το γλυκαντικό, το χυμό πορτοκάλι ,το corn flour corn flour και τη μαγιά. Βάζουμε το μίγμα σε μια λαδωμένη φόρμα κέικ και ψήνουμε για 45 λεπτά.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *