banner ad

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΕΙΝΑΙ…..ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

. November 1, 2013 . 0 Comments

ff781e8b2a9863275e931848be0526ee-600x414Το κρυολόγημα είναι μια ελαφριά λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η οποία δεν οφείλεται- όπως πολλοί πιστεύουν – στο κρύο, αλλά στους ρινοϊούς, οι οποίοι μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το γεγονός ότι κρυολογούμε συχνά, οφείλεται στα πάνω από 150 είδη ρινοϊών και άλλων ιών που προκαλούν το κρυολόγημα και οι οποίοι συχνά
μεταλλάσσονται, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να μπορέσει κανείς από μας να αποκτήσει σε όλους αυτούς ανοσία. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, είναι και αδύνατο να βρεθεί και το εμβόλιο ενάντια στο κρυολόγημα.

Γιατί, όμως, κρυολογούμε περισσότερο το φθινόπωρο και το χειμώνα; Γιατί την περίοδο αυτή βρισκόμαστε περισσότερο με άλλους μέσα σε κλειστούς και κακοαεριζόμενους χώρους, όπου οι ιοί μεταδίδονται ευκολότερα.

Πώς μεταδίδεται;

Οι ιοί του κρυολογήματος είναι δύσκολο να μεταδοθούν με σταγονίδια από βήχα, φτέρνισμα ή φιλιά. Μεταδίδονται όμως εύκολα από τη μύτη στα χέρια του ασθενούς και στη συνέχεια,  από εκεί με τη χειραψία σε κάθε υγιή. Υπάρχουν όμως και οι ενδιάμεσοι…φορείς, όπως η τηλεφωνική συσκευή, τα πληκτρολόγια, τα πόμολα, κ.ά. που έχει αγγίξει ένας ασθενής λίγη ώρα πριν τον υγιή.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με τη σοβαρότητα του κρυολογήματος. Πάντως τα πιο συνηθισμένα είναι: κακοδιαθεσία, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, δακρυσμένα μάτια, πονοκέφαλος και συνάχι (διαυγές στην αρχή και μετά παχύρευστο και κιτρινωπό). Ίσως παρουσιαστεί και πυρετός (συνήθως κάτω από  38ο C) και ελαφριές κρυάδες.

Τα παραπάνω συμπτώματα υποχωρούν συνήθως σε μια το πολύ εβδομάδα, αφού δηλαδή κάνει τον κύκλο της η ίαση που διαρκεί γύρω στις 3-4 ημέρες.

Στα παιδιά

Τα περισσότερα κρυολογούν ή συναχώνονται την περίοδο αυτή 6-8 φορές, μέχρι την ηλικία των δύο χρονών. Ενώ, όσα πηγαίνουν σε νηπιακό σταθμό κρυολογούν συχνότερα, λόγω του συγχρωτισμού με άλλα παιδιά. Με τον καιρό, όμως, το παιδί αποκτά μεγαλύτερη ανοσία κι έτσι αραιώνουν και τα κρυολογήματα.

Τα συμπτώματα είναι τα γνωστά: φτέρνισμα, συνάχι, βήχας, πονόλαιμος και ίσως δέκατα πυρετού 38-38.4ο C.

Προσοχή!

 • Όταν πρόκειται για βρέφος κάτω των 6 μηνών, καλό είναι να ενημερώνεται ο παιδίατρος για οποιοδήποτε κρυολόγημα ή συνάχι.
 • Σε μεγαλύτερα παιδιά, η διάγνωση του παιδιάτρου κρίνεται απαραίτητη όταν το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει, δεν μπορεί να φάει ή όταν φαίνεται ιδιαίτερα καταβεβλημένο.

Ευπαθείς ομάδες

 • Οι ηλικιωμένοι θεωρούνται, όπως και τα παιδιά, ευπαθής ομάδα, επειδή κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τις δευτερογενείς λοιμώξεις, λόγω του ότι  οι βασικές τους λειτουργίες είναι εξασθενημένες.
 • Θα πρέπει να προσέχετε επίσης περισσότερο αυτή την εποχή και όσοι υποφέρετε από παθήσεις του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
 • Επίσης, και όσοι πάσχετε από κληρονομικές ή επίκτητες ασθένειες (AIDS , διαβήτη, ουραιμία, κ.ά.), καθώς αυτές περιορίζουν τη δυνατότητα του οργανισμού να αμύνεται στις διάφορες λοιμώξεις (ανοσοανεπάρκεια).
 • Προσέχετε ακόμα και όσοι παίρνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όσοι υποφέρετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ή έχετε κάνει μεταμόσχευση κάποιου οργάνου.

Πρόληψη

 • Περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
 • Διατηρείτε σε κανονικά επίπεδα τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρό σας στο αίμα.
 • Αποφεύγετε το συγχρωτισμό με άλλους ανθρώπους και κυρίως σε κλειστούς, πολυσύχναστους και κακοαεριζόμενους χώρους, καθώς και τις πολλές χειραψίες.
 • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι, κυρίως όταν έρχεστε από έξω, καθώς το σαπούνι έχει τη δυνατότητα – χωρίς να σκοτώνει τους ιούς- να τους απομακρύνει κι έτσι να σας προστατεύει.

Θεραπεία

Αν κρυολογήσετε, να γνωρίζετε πώς -ό, τι και να κάνετε- δε θα γλυτώσετε από το κρυολόγημα πριν  από 2-3 ημέρες, αν, βέβαια, είστε καθ’ όλα υγιής.

Αντιμετωπίστε το:

 • Μένοντας στο σπίτι και μακριά από τους δικούς σας, ώστε να μην κολλήσετε και αυτούς.
 • Διατηρώντας στο δωμάτιό σας μια σταθερή, όχι όμως υψηλή θερμοκρασία, και την απαιτούμενη υγρασία.
 • Πίνοντας άφθονα υγρά: νερό, αφεψήματα, γάλα και σούπες.
 • Τρώγοντας ελαφριά και ποτέ με το ζόρι ( το κρυολόγημα φέρνει ανορεξία), και
 • Πετώντας τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα, αφού είναι γεμάτα ιούς.

Φάρμακα

Ένα απλό κρυολόγημα δε χρειάζεται αντιβιοτικά, γιατί αυτά δε σκοτώνουν τους ιούς. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων υπάρχουν διάφορα φάρμακα, όπως:

 • Τα ρινικά αποσυμφορητικά (σε σπρέι ή σταγόνες), για να ανοίγουν τη μύτη και να ελευθερώνουν την αναπνοή.
 • Τα αναλγητικά, ασπιρίνη ή παρακεταμόλη για τον πονοκέφαλο ή τον πυρετό (στα παιδιά δε δίνουμε ασπιρίνη).
 • Τα αντιβηχικά για τον ξερόβηχα και  τα αποχρεμπτικά για να ρευστοποιούν τα φλέματα.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *