banner ad

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

. November 21, 2013 . 0 Comments

Spinach_Pie_slice_largeΟι σπανακόπιτες και γενικά οι πίτες, συνηθίζεται όταν τις φτιάχνουμε, να κολυμπάνε στο λάδι και να είναι αλμυρές.  Ένα παραδοσιακό κομμάτι πίτας πάχους όσο δύο σπιρτόκουτα μπορεί να δίνει μέχρι και 200 θερμίδες. Με τον τρόπο που ακολουθεί θα φτιάξουμε μια  σπανακόπιτα που θα περιέχει μόνο 55-70 θερμίδες ανά κομμάτι.

Υλικά που χρειαζόμαστε:  Με τα υλικά αυτά θα ετοιμάσουμε περίπου 30 κομμάτια σπανακόπιτας. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ετοιμάσουμε πρασόπιτα ή οποιαδήποτε άλλη  χορτόπιτα

  • ένα κιλό σπανάκι
  • μισό κιλό πράσα και κρεμμυδάκια φρέσκα ή ξερά
  • άνηθο
  • 400 γραμμ. ανθότυρο ή άλλο ανάλατο τυρί
  • δύο αυγά
  • 100 γραμμ. λάδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • μισό κιλό έτοιμο φύλο χωριάτικο
  • δυο κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

(Θα χρειαστούμε ένα τετράγωνο μικρό ταψί 30 επί 40 ).

Τρόπος παρασκευής:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και τρίβουμε με λίγο αλάτι το σπανάκι.  Το αφήνουμε να στραγγίσει. Προσθέτουμε, το ψιλοκομμένο πράσο, το τυρί, τα αυγά, λίγο λάδι, την φρυγανιά, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.  Σε λαδωμένο ταψάκι στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντας τα ένα – ένα με όσο το δυνατόν λιγότερο λάδι. Απλώνουμε το μείγμα και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά λαδωμένα. Περιχύνουμε με λίγο λάδι και χαράζουμε σε κομμάτια με μυτερό μαχαίρι.  Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο έως ότου ροδίσει.

Για φύλλο πλαστό χρειαζόμαστε :

  • 600 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ένα ποτήρι χλιαρό νερό
  • μία κουταλιά της σούπας λάδι
  • μία κουταλιά ξύδι
  • λίγο αλάτι
  • ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιά

Τρόπος παρασκευής:
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το ζεστό νερό, τη μαγιά, το αλάτι και το αλεύρι. Με τη μία κουταλιά λάδι και ξύδι το ζυμώνουμε και το χωρίζουμε σε πέντε ή έξι ίσα κομμάτια. Στρώνουμε τρία φύλλα κάτω και δύο τρία φύλα πάνω. Τη χαράζουμε σε ίσα κομμάτια.

Η σπανακόπιτα επειδή περιέχει χορταρικά, αυγό, τυρί κάθε κομμάτι της μπορεί να θεωρηθεί ένα μικρό πλήρες γεύμα. Εάν σας αρέσει μπορείτε να τρώτε 3 ή 4 κομμάτια  μαζί με μία σαλάτα, έτσι με τον τρόπο συμπληρώνετε ένα πλήρες γεύμα. Μπορείτε επίσης να την έχετε και σαν πρωινό τρώγοντας 2 με 3 κομμάτια αντί των γαλακτοκομικών και των δημητριακών σας. Με τον τρόπο αυτό, θα καταναλωθεί γρήγορα και θα είναι μέρος των γευμάτων σας.

Πηγη: diatrofi.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *