ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Date

4_Svobodno-vreme_Broi-59Κατά την άσκηση, και λίγο μετά το πέρας της, τόσο η αναπνευστική λειτουργία των πνευμόνων, όσο και η συχνότητα συστολής του μυοκαρδίου, παρουσιάζουν αύξηση. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού για παροχή οξυγόνου στους ιστούς που ασκούνται, δηλαδή στους μυς.

Κατά την καύση του τσιγάρου, παράγονται περισσότερες από 4.000 τοξικές ουσίες και δηλητήρια για τον οργανισμό μας, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο, συνδεόμενο με την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων δυσχεραίνει τη μεταφορά του οξυγόνου.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, με κάπνισμα μετά από άσκηση εισπνέονται και απορροφώνται μεγαλύτερες ποσότητες βλαπτικών ουσιών, οι οποίες επιβραδύνουν τις χημικές διεργασίες που απαιτούνται για την επαναφορά του οργανισμού στην προ άσκησης κατάσταση. Και φυσικά, αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη διαδικασία, τότε αυξάνεται συνολικά η βλαπτική επίδραση του καπνού στους μυς, αλλά και τα υπόλοιπα όργανα-στόχους.

Τέλος, με το κάπνισμα παρατείνεται το αίσθημα της κόπωσης μετά από άσκηση, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των αθλητικών επιδόσεων!

Πηγη: mednutrition.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα