ΝΤΡΟΠΗ ΤΟ ΦΙΛΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Εδώ δεν είναι µέροςγια σεξ, ρε!». Ο ΟνάτΜπας άκουσε έκπληκτος τον οδηγό του λεωφορείου ναουρλιάζει σε εκείνον και στη φίλη του. Το περιστατικό έληξε τελικά µε ξυλοδαρµό. Υστερα από εκείνο το επεισόδιο, νέοι της Τουρκίας διαµαρτύρονται και ανησυχούν για τη χώρα τους, την οποία βλέπουννα γίνεται κάθε µέρα και πιο συντηρητική. «Εγώ απλώς αγκάλιασα τη φίλη µου και τότε άκουσα τον οδηγό να µου λέει “κατεβείτε κάτω ρε από το λεωφορείο, εδώδεν είναι µέρος για να το κάνετε”», εξηγεί ο 20χρονος φοιτητής ο οποίος είχε ρωτήσει διευκρινιστικά τον οδηγό: «∆εν είναι µέρος για να κάνουµε τι;». «Για να κάνετε σεξ…»απάντησε εκείνος. Τότε παρενέβη ο28χρονος Γκιοκσέ Κοτς λέγοντας στον οδηγόπως δεν έχει δικαίωµα να συµπεριφέρεται µε αυτό τον τρόπο. «Και ποιος είσαι εσύ;» του ανταπάντησε. Ο Κοτς τού ζήτησε να ξεκινήσει και να µην χρησιµοποιεί την περιουσία του κράτους ανάλογα µε τα κέφια του. «Αν δεν κατέβουν αυτοί οι δυο, δεν ξεκινώ», επέµεινε ο οδηγός. Οι δύο νέοι κατέβηκαν από το λεωφορείο πριν η υπόθεση πάρει µεγαλύτερες διαστάσεις αλλά µαζί τους κατέβηκε και ο οδηγός για να τους εµποδίσει να φωτογραφίσουν τις πινακίδες του λεωφορείου. Τότε ο Κοτς θύµωσε και χτύπησε µε τη γροθιά του το λεωφορείο: «Αυτό το λεωφορείο δεν είναι ούτε δικό µας, ούτε δικό σου, ούτε του Ερντογάν, είναι λεωφορείο τηςχώρας που ίδρυσε ο Ατατούρκ».

Πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση του ο Κοτς δέχτηκετις γροθιές του οδηγού στο πρόσωπο. Πήγε στην αστυνοµία να καταγγείλει το περιστατικό αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε

 Τελικά ο Κοτς έγραψε την ιστορία στο ∆ιαδίκτυο και µέσα σε λίγες ώρες όλη η Τουρκία άρχισε να συζητά το δήθεν «λεωφορείο του σεξ». Μέσα σε λίγες µέρες οι νέοι της Τουρκίας συµφώνησαν µέσα από το ∆ιαδίκτυο να αντιδράσουν στέλλοντας το µήνυµα ότι δεν θα υποκύψουν στον συντηρητισµό. Συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ταξίµ, στη στάση του λεωφορείου που έκανε την ίδια διαδροµή, και προσποιούµενοι ότι δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλο επιβιβάστηκαν. Το λεωφορείο ξεκίνησε και τότε οι νέοι άρχισαν να φιλιούνται µπροστά στα έκπληκτα µάτια του οδηγού. Η διαµαρτυρία µε φιλιά τερµατίστηκε στην επόµενη στάση µεχειροκροτήµατα. Ο οδηγός δεν τόλµησε να ανοίξει καν το στόµα του.

«Είναι µια κίνηση που θα ανάψει το φιτίλι της σεξουαλικής επανάστασης που έχει ανάγκη η χώρα µας», έγραφαν στον διαδικτυακό χώρο Eki Sözlük (Ξινό Λεξιλόγιο)οι νέοι της Τουρκίας.

H ΓΈΙΤΟΝΙΑ. Η σεξουαλική καταπίεση στην Τουρκία αρχίζει να γίνεται πιο ενοχλητικήγια τους νέους οι οποίοι πλέονχάριν της οικονοµικής ευµάρειας έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στηνΕυρώπη. Ο όρος «mahalle basks» που θα πει «καταπίεση της γειτονιάς» εµφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και σηµαίνει ότι η κοινωνία επιβάλλει τους δικούς τηςσυντηρητικούςάγραφους κανόνες τους οποίους όλοι είναι υποχρεωµένοι να ακολουθήσουν για να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους.

Μέσα σε αυτό οι γυναίκες είναι υποχρεωµένες να προσέχουν το ντύσιµό τους αποφεύγοντας τα “ανοιχτά ρούχα” όπως αποκαλούν τα ρούχα που δεν καλύπτουν ολόκληρο το σώµα. Αν µια γυναίκα βγει µε µίνι φούστα καιελαφρύ ντεκολτέ στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, διαπιστώνει ότι όλα τα µάτια είναι καρφωµένα πάνω της. Αισθάνεται σαν να είναι γυµνή. Πριν από δύο µήνες καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Σελτσούκ στο Ικόνιο είχε δηλώσει προκαλώντας µεγάλες αντιδράσεις ότι «το ντεκολτέ προκαλεί τον βιαστή» θεωρώνταςσυνένοχη τη γυναίκα στον βιασµό. Μέσα στο ίδιο περιβάλλον τα ζευγάρια σε δηµόσιους χώρους φροντίζουν να κρατούν µια απόσταση µεταξύ τους για να µην προκαλούν τους γύρω. Σπάνια θα δει κανείς ένα ζευγάρι να φιλιέται στον δρόµο. Θεωρείται ντροπή. Ακόµη και στα λεωφορεία που κάνουν µεγάλες διαδροµές από την µια πόλη στην άλλη οι εταιρείες φροντίζουν να µη βάλουν στην ίδια θέση έναν άντρα και µια γυναίκα που είναι άγνωστοι µεταξύ τους.

Μια γυναίκα θα ταξιδεύσει µε τη θέση δίπλα της άδεια αν δεν υπάρχει άλλη γυναίκα για να συµπληρωθεί. Είναι αδιανόητο να καθήσει δίπλα της ένας άγνωστος.

Οι περιορισµοί είναι ακόµη µεγαλύτεροι όσο προχωρεί κανείς προς την Ανατολική Τουρκία. Στο Ικόνιο πρόσφατα δύο φίλοι έµειναν άναυδοι όταν τους ζήτησαν πιστοποιητικό γάµου για να µείνουν στο ίδιο δωµάτιο ξενοδοχείου.

Δεν έβαλαν στο ίδιο δωµάτιο ζευγάρι φίλων σε ξενοδοχείο επειδή δεν είχαν… πιστοποιητικό γάµου

Ολοι οι  κοσµικοί της Τουρκίας κατηγορούν το κυβερνών κόµµα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι ευθύνεται για την κατάσταση αυτή

Οι περιορισµοί επεκτείνονται και στο αλκοόλ. πρόσφατα ψηφίστηκε νόµος που απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ σε δηµόσιους χώρους χωρίς άδεια καθώς και την πώληση αλκοόλ σε νέους κάτω των 24. πέραν όµως από τους νόµους στην Ανατολική τουρκία τα πράγµατα χειροτερεύουν ακόµη περισσότερο. πρόσφατα στο Ερζερούµ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου παπανδρέου βρεθήκαµε εκεί µια οµάδα ελλήνων δηµοσιογράφων. κάποιοι συνάδελφοι ζήτησαν από τον τούρκο συνοδό µας να τους πάει για µπίρα. Εκπληκτος, εκείνος απάντησε: «Μα, εδώ είναι Ερζερούµ, µη ζητάτε αλκοόλ. Αν θέλετε αλκοόλ, µόνο στο ξενοδοχείο σας να ζητήσετε και παρακαλώ να το πιείτε στο δωµάτιό σας…»’

Πηγή: τα Νέα