ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σήμερα στο κτίριο κατεστραμμένου αντιδραστήρα στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Όπως ανακοίνωσε η εταιρία Τepco, που είναι υπεύθυνη για τη μονάδα Φουκουσίμα Νταίτσι, τα επίπεδα ακτινοβολίας ανήλθαν στα 600-700 μιλισίβερτ στον πρώτο όροφο του κτιρίου του αντιδραστήρα 1, και στα 280 μιλισίβερτ στο εσωτερικό της νότιας εισόδου του κτιρίου.

Το νόμιμο όριο της έκθεσης στην ακτινοβολία των εργαζομένων στην Φουκουσίμα είναι 250 μιλισίβερτ ανά έτος.

Στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι πρόκειται να εγκαταστήσουν ένα νέο σύστημα ψύξης και να ρυθμίσουν τους μετρητές, τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν από 10-70 μιλισίβερτ στον πρώτο όροφο και από 40 έως 100 μιλισίβερτ στον δεύτερο όροφο. Επτά εργαζόμενοι της TEPCO και δύο αξιωματούχοι της κυβερνητικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας εισήλθαν στο κτίριο νωρίτερα σήμερα για να μετρήσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας.

Η TEPCO πρόκειται να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους χώρους εργασίας από τη ραδιενέργεια καθώς προγραμματίζει να γεμίσει το κέλυφος προστασίας που περιβάλει το κεντρικό σώμα του αντιδραστήρα με νερό για την ψύξη των ράβδων καυσίμου.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Chubu Electric Power Co, η οποία διαχειρίζεται την πυρηνική μονάδα της Χαμαόκα στην κεντρική Ιαπωνία, αποφάσισε να αναστείλει της λειτουργία της όπως ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Ακιχίσα Μιζούνο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή για την παύση της λειτουργίας της μονάδας που βρίσκεται κοντά σε ένα ρήγμα λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας των πολιτών για ένα άλλο πιθανό πυρηνικό δυστύχημα μετά την κρίση στη μονάδα Φουκουσίμα της TEPCO.