banner ad

ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

. November 28, 2013 . 0 Comments
sun-care-2Το καλοκαίρι και ο καυτός ήλιος μπορεί να έφυγαν, μας άφησαν όμως τα… σημάδια τους. Πολλές γυναίκες απέκτησαν με την έντονη ηλιοφάνεια πανάδες και κηλίδες, οι οποίες δύσκολα εξαφανίζονται. Τώρα όμως που η ηλικιακή ακτινοβολία εξασθενεί, είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσετε θεραπεία μήπως και απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά σημάδια στο πρόσωπό σας.
Αυτή την εποχή υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που παρουσιάζουν έξαρση. Δύο από αυτές είναι η ακμή και η ψωρίαση. Με τη βοήθεια της δερματολόγου – αφροδισιολόγου κυρίας Κατερίνας Λαμπρινοπούλου δίδονται απαντήσεις για τα αίτια και την αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων.
Πανάδες ή αλλιώς μέλασμα

 

Η συχνότερη αλλαγή που παρατηρείται λόγω της επίδρασης του ηλίου είναι το μέλασμα, δηλαδή οι γνωστές σε όλους πανάδες. Είναι η χαρακτηριστική αλλοίωση που μοιάζει με μάσκα από καφέ κηλίδες. Δεν πρόκειται για δερματική πάθηση, αλλά για αισθητική αλλοίωση στην επιφάνεια του δέρματος, που εκδηλώνεται από την υπερβολική – κατά τόπους – συγκέντρωση της μελανίνης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων. Σχηματίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος, με έμφαση στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στο μέτωπο, στο άνω χείλος και στα μάγουλα. Συνήθως οι πανάδες δημιουργούνται στα πιο μελαχρινά άτομα. Η καθημερινή και τακτική χρήση αντηλιακής κρέμας μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά.
Τα αίτια

 

Τα ακριβή αίτια παραμένουν άγνωστα. Μπορεί να οφείλονται σε κληρονομική ή γενετική προδιάθεση, στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία, στη λήψη φαρμάκων και στην εγκυμοσύνη.
Η εμφάνιση πανάδων σε επιφανειακά στρώματα του δέρματος αντιμετωπίζεται με συνδυασμό λευκαντικών ουσιών και απολεπιστικών παραγόντων (peelings). Μεγάλη βοήθεια προσφέρουν και τα μηχανήματα που κάνουν απόξεση του παθολογικού δέρματος μηχανικά όπως οι συσκευές με μικροκρυστάλλους. Τα σύγχρονα μηχανήματα Laser, με κύριο εκπρόσωπο το fractional CO2, στα χέρια εξειδικευμένων γιατρών δίνουν λύση σε αρκετές περιπτώσεις.
Ωστόσο, παρ’ όλο που όλες αυτές οι θεραπείες έχουν θεαματικά αποτελέσματα, χρειάζεται προσοχή και φροντίδα ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες για την αποφυγή υποτροπών. Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπικά φάρμακα που περιέχουν υδροκινόνη, ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ, κοζικό οξύ, υδροξυοξέα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα ήπιο peeling προσώπου δύο ως τρεις φορές τον μήνα.
Η πλέον ενδεδειγμένη χρονική στιγμή για να αρχίσετε μια θεραπεία θεωρείται αυτή μεταξύ του φθινοπώρου και της αρχής της άνοιξης, αφού τότε η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενεί.
Κηλίδες

 

Εμφανίζονται έπειτα από χρόνια έκθεση στον ήλιο στο πρόσωπο, στο μπούστο, στα χέρια. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται τον χειμώνα. Οι κρέμες δεν βοηθούν. Λύση μπορεί να δώσουν χημικά peelings και laser.
Ακμή

Η ακμή συνήθως βελτιώνεται το καλοκαίρι και υποτροπιάζει το φθινόπωρο. Ανάλογα με τη βαρύτητα ο δερματολόγος θα συστήσει τοπική αγωγή, συστηματική αγωγή ή θεραπείες στο ιατρείο. Ετσι μια ήπια ακμή αντιμετωπίζεται με κρέμες ή λοσιόν που περιέχουν αντιβίωση, ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ, ενώ στο ιατρείο μπορεί να γίνει καθαρισμός σε συνδυασμό με μικροδερματοαπόξεση για να καθαρίσει βαθιά το δέρμα, peeling και laser. Για την αντιμετώπιση της μέτριας ακμής ο πάσχων συνήθως πρέπει να λάβει αντιβίωση, ενώ όσοι πάσχουν από βαρύτερης μορφής ακμή χρειάζονται ισοτρετινοΐνη. Αν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές τότε συνιστώνται αντισυλληπτικά και αντιανδρογόνα φάρμακα.

Πηγη: tovima.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *