ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ

Date

105220_002Ευχάριστα είναι τα νέα για τις Ελληνίδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα, όπως οι αιμορραγίες της μήτρας, καθώς μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος, η Thermachoice, τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε οχτώ μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΣ

Οι αιμορραγίες εμφανίζονται με τη μορφή μηνορραγιών ή μηνομητρορραγιών σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και κυρίως σε αυτές που βρίσκονται στο προεμμηνοπαυσιακό στάδιο.

Το κύριο σύμπτωμά τους είναι: Η πολύ έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου (μηνορραγία), ενώ το φαινόμενο μπορεί να εμφανίζεται ανάμεσα σε δύο περιόδους ακόμα και σε καθημερινή βάση (μηνομητρορραγία).

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η λύση του προβλήματος επιχειρούνταν –μέχρι πρότινος– είτε με τη χορήγηση ορμονών και με κίνδυνο υποτροπής είτε με χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Σήμερα, όμως, οι γυναικολόγοι στρέφουν το βλέμμα τους στην πρωτοποριακή μέθοδο Thermachoice, η οποία βασίζεται στην καυτηρίαση του ενδομητρίου με θερμικό μπαλόνι.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ THERMACHOICE

Διαρκεί μόνο 12 λεπτά και το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί η μήτρα. Με άλλα λόγια, η καλή ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι γυναίκες καθώς και η ελάχιστη ψυχολογική επιβάρυνση στην οποία υπόκεινται, σε σχέση με γυναίκες που τελικά έφτασαν σε αφαίρεση της μήτρας για την οριστική αντιμετώπιση των αιμορραγιών.

 • Εφαρμογή: Η μέθοδος Thermachoice μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς ηλικίας 30-49 ετών, σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει, σε ασθενείς στις οποίες είχε αποτύχει η συντηρητική φαρμακευτική αγωγή και σε εκείνες που δεν έχουν οργανικά αίτια παθολογικής αιμορραγίας.
 • Τι πετυχαίνει: Το σύστημα Thermachoice επιτυγχάνει την καυτηρίαση (θερμική καταστροφή) του ενδομητρίου μέχρι τη βασική στιβάδα του, με σκοπό τη μείωση της υπερβολικής αιμορραγίας σε επίπεδα ίδια ή κατώτερα του φυσιολογικού.
 • Πώς γίνεται: Στην ενδομητρική κοιλότητα εισάγεται μέσω καθετήρα ένα μπαλόνι, το οποίο φουσκώνει με στείρο διάλυμα και ενεργοποιείται σε θερμοκρασία 87 βαθμών Κελσίου για τη θερμική καταστροφή του ενδομητρίου. Η διαδικασία αυτή διαρκεί 8 λεπτά και μετά το μπαλόνι αφαιρείται.
 • Συνολικός χρόνος: Ο συνολικός εγχειρητικός χρόνος είναι κατά μέσο όρο 20-30 λεπτά και απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο για μία ημέρα.
 • Αποτέλεσμα: Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η διακοπή της αιμορραγίας, η εμφάνιση των εμμήνων σε τακτά χρονικά διαστήματα, η ελάττωση της ποσότητας αίματος στην έμμηνο ρύση και η προστασία από υπερπλασία και καρκίνο ενδομητρίου.

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ

Η μέθοδος Thermachoice εφαρμόζεται στην κλινική πράξη αρκετά χρόνια. Μάλιστα, έχει πραγματοποιηθεί και η πρώτη ελληνική πολυκεντρική μελέτη για την εφαρμογή της, στην οποία συμμετείχαν 9 γυναικολογικά τμήματα των μεγαλύτερων δημόσιων και πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας, με κέντρο αναφοράς τη Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων υπό τον καθηγητή κ. Ε. Παρασκευαΐδη.

Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 200 γυναικών, ηλικίας 30-49 ετών, με συχνές αιμορραγίες της μήτρας, που υποβλήθηκαν στη μέθοδο Thermachoice.

αποτελέσματα ήταν τα εξής:

 • Δώδεκα μήνες μετά την εφαρμογή της μεθόδου καμία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν εμφάνισε αιμορραγία, ενώ 1 στις 2 γυναίκες είχε κανονική ροή αίματος στη διάρκεια της περιόδου.
 • Ύστερα από 36 μήνες μόνο το 2% των γυναικών εμφάνισαν αιμορραγία της μήτρας και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αφαίρεσή της.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το 70-80% των γυναικών που ακολούθησαν αυτή τη μέθοδο απέφυγαν την αφαίρεση της μήτρας.

ΚΕΝΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθηγητής Ε. Παρασκευαΐδης, αν. καθηγητής Ν. Δασκαλίτσης, επικ. καθηγητής Μ. Πασχόπουλος, τηλ.: 26510-99111.
 • Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, αν. καθηγητής Π. Σταματόπουλος, τηλ.: 2310-693000.
 • Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», δ/ντής Π. Σκολαρίκος, τηλ.: 210-6402000.
 • Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, επιμ. Β΄ Α. Γούμενου, τηλ.: 2810-392111.
 • Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», επικ. καθηγητής Γ. Βλάχος, τηλ.: 210-3381100.
 • Νοσοκομείο «Αρεταίειο», αν. καθηγητής Ο. Γρηγορίου, τηλ.: 210-7286000.
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλίας, επιμ. Β΄ Γ. Λιάλιος, τηλ.: 2410-617000.
 • ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, καθ. Γ. Μαρούλης, τηλ.: 25510-74000.
 • ΠΓΝ Πολύγυρου Χαλκιδικής, δ/ντής Μ. Κασάπης, τηλ.: 23710-24021.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα