banner ad

Η ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

. December 23, 2013 . 0 Comments

50-off-em-ceia-de-natal-para-10-pessoas-de-r-500-por-r-250-garanta-ate-2-cupons-479-13500195155077a9bb10136Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα, παρά τα λίπη και τις θερμίδες τους, έχουν σίγουρα και τη θρεπτική τους πλευρά. Αρκεί η κατανάλωσή τους, αλλά και το μαγείρεμά τους να συνοδεύονται από ορισμένους περιορισμούς, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η υγεία σας από τη πανδαισία των γεύσεων που όλοι θα τιμήσουμε δεόντως αυτές τις μέρες.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΚΙΛΑ

  • Τις ημέρες που δεν είστε καλεσμένοι σε γιορτινά γεύματα εκμεταλλευτείτε τες τρώγοντας στο σπίτι σας ψάρια, σαλάτες και φρούτα, όσπρια ή γιαούρτι με φρούτα.
  • Στα γιορτινά τραπέζια προτιμάτε τα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά και τα σπιτικά ορεκτικά και αποφεύγετε τα τυποποιημένα. Γιατί ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος είναι πάντα ο πιο υγιεινός.
  • Φροντίστε ώστε να υπάρχουν στο τραπέζι κάθε είδους λαχανικά, με τα οποία θα συνοδέψετε το κύριο πιάτο, αντικαθιστώντας με αυτά πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά.
  • Αποφύγετε την παραδοσιακή γέμιση της γαλοπούλας: Δοκιμάστε φέτος να χρησιμοποιήσετε σόγια, ρύζι, μανιτάρια, μήλο ή αχλάδι και ψίχα ψωμιού. Σίγουρα όλα αυτά είναι πιο υγιεινά και λιγότερο παχυντικά από τους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα, τον κιμά και τα συκωτάκια, που θέλει η παράδοση.
  • Περιορίστε τα τηγανητά, τα αλλαντικά, τα σουφλέ, τις σάλτσες και τα διάφορα ντρέσινγκ. Νοστιμίστε το πιάτο σας με αρωματικό ξίδι ή χυμό λεμονιού.
  • Αν σας αρέσουν τα κάστανα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι περιέχουν πολλή ζάχαρη.
  • Για επιδόρπιο προτιμήστε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες ή τις φρουτοσαλάτες και μείνετε μακριά από τούρτες και κρεμώδη γλυκά.
  • Παρακινήστε τα παιδιά σας να καταναλώνουν με μέτρο γαριδάκια, τσιπς και άλλα παρόμοια, καθώς όλα αυτά, όχι μόνο παχαίνουν, αλλά κόβουν και την όρεξή τους.
  • Όσοι έχετε υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια μπορείτε να το… ρίξετε έξω μόνο για 2-3 μέρες. Μετά τέλος στα τηγανητά, στις σάλτσες και στα λιπαρά.

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙ!

  • Να επιλέγετε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (κρασί, ελαφριά μπίρα, σέρι κ.ά.).
  • Να μετράτε πόσο πίνετε.
  • Να πίνετε αργά.
  • Να μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι (εάν έχετε φάει προηγουμένως, θα καθυστερήσει η απορρόφηση του αλκοόλ και δε θα μεθύσετε γρήγορα).
  • Να πίνετε αρκετό νερό πριν από το ποτό, αλλά και πριν πάτε να κοιμηθείτε (αυτό, όχι μόνο σας βοηθάει να πίνετε λιγότερο, αλλά αποτρέπει και την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ στον οργανισμό, επειδή εκτοπίζει το νερό από το αγγειακό σύστημα).
  • Αποφύγετε να πίνετε κρασί με τα ορεκτικά, αλλά προτιμήστε το με το φαγητό σας, γιατί είναι πιο υγιεινό και δεν έχει πολλές θερμίδες. Επίσης, προτιμήστε το ίδιο κρασί όλο το βράδυ, γιατί έτσι θα περιοριστεί η κατανάλωσή του και θα διευκολυνθεί η πέψη σας.
  • Διαλέγετε τα σκέτα ποτά –όχι τα κοκτέιλ– αραιωμένα με νερό ή παγάκια.
  • Σε ένα υγιεινό τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν, εκτός από τα αλκοολούχα ποτά, και αναψυκτικά τύπου light, καθώς και μπίρα δίχως αλκοόλ και, βέβαια, φυσικοί χυμοί φρούτων.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ

  • Μασάτε αργά, καλά και απολαμβάνετε την κάθε σας μπουκιά, γιατί έτσι το αίσθημα του κορεσμού θα έρθει γρηγορότερα. Απαραίτητο επίσης είναι να σταματήσετε να τρώτε μόλις αισθανθείτε ότι χορτάσατε – ακόμη κι αν το πιάτο σας δεν έχει αδειάσει.
  • Μην αφήνετε κάποιον άλλο να γεμίζει το πιάτο σας και προτιμήστε κυρίως σαλάτες και λαχανικά. Έτσι, θα μείνει λιγότερος χώρος στο πιάτο σας για τα υπόλοιπα εδέσματα.
  • Καθίστε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα γαργαλιστικά εδέσματα και, φυσικά, μη στέκεστε πάνω από τον μπουφέ.
  • Πριν φύγετε για το ρεβεγιόν φάτε κάτι ελαφρύ. Έτσι, θα σας «κοπεί» η όρεξη και δε θα φάτε πολύ εκεί που θα πάτε.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *