banner ad

ΟΔΗΓΟΣ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

. December 4, 2013 . 0 Comments

3438320Τα λαχανικά και τα μυστικά τους, για να ξέρετε τι τρώτε, πότε και γιατί…

Αγγούρι

Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο και β-καροτένιο.
Οφέλη: Διουρητικό και καθαρτικό. Διαλύει το ουρικό οξύ που δημιουργεί λίθους στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Αρακάς

Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β, φωσφόρος, φολικό οξύ, ψευδάργυρος, σίδηρος.
Οφέλη: Καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Τονώνει τις λειτουργίες του στομαχιού και βοηθά στην ηπατική λειτουργία.

Καρότο

Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρος, β-καροτένιο.
Οφέλη: Απομακρύνει τις τοξίνες, εξαιρετικό για το συκώτι και την πεπτική οδό. Βοηθάει στη λειτουργία των νεφρών και σκοτώνει βακτήρια και ιούς.

Κρεμμύδι

Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, κάλιο, φολικό οξύ,
β-καροτένιο.
Οφέλη: Αντισηπτικό, σπασμολυτικό, αντιβιοτικό. Εξαίρετο για την αποβολή των τοξινών.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φωσφόρος, κάλιο, β-καροτένιο, βιταμίνες Β3, Β6, C και Ε, φολικό οξύ.
Οφέλη: Αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά. Περιέχουν ινδόλες, που προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου.

Μπρόκολο

Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, β-καροτένιο, φωσφόρος. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φολικό οξύ.
Οφέλη: Αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό, αντιβιοτικό, κατά των ιών.

Μελιτζάνα

Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, φωσφόρος, β-καροτένιο, φολικό οξύ.
Οφέλη: Καθαρίζει το αίμα, προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις αιμορραγίες, προστατεύει τις αρτηρίες.

Μαρούλι

Θρεπτικά συστατικά: Β-καροτένιο, μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ.
Οφέλη: Σπασμολυτικό. Ωφελεί στα οστά, στις αρθρώσεις, στις αρτηρίες και στο συνδετικό ιστό.

Πατάτες

Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, βιταμίνη Β3, φολικό οξύ, βιταμίνη C.
Οφέλη: Ωφελούν το συκώτι και τους μυς.

Πιπεριές

Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, φολικό οξύ, β-καροτένιο, βιταμίνη Β και C.
Οφέλη: Αντιβακτηριακές, διεγερτικές ιδιότητες. Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την κυκλοφορία.

Λάχανο

Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρος, β-καροτένιο, φολικό οξύ, βιταμίνες C, E και K, ιώδιο.
Οφέλη: Ωμό, απομακρύνει τις τοξίνες από το στομάχι και το πάνω ανώτερο κόλο. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, σκοτώνει βακτήρια και ιούς. Δρα κατά του καρκίνου.

Σέλινο

Θρεπτικά συστατικά: Β-καροτένιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β3, νάτριο.
Οφέλη: Δρα κατά του καρκίνου. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να ηρεμήσει από πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις.

Σπανάκι

Θρεπτικά συστατικά: Β-καροτένιο, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρος, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C.
Οφέλη: Δρα κατά του καρκίνου. Ρυθμιστής της αρτηριακής πίεσης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στηρίζει την υγεία των οστών.

Ελιές

Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, σίδηρος και β-καροτένιο.
Οφέλη: Εύπεπτες. Ωφελούν το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και αυξάνουν την έκκριση χολής.

Ντομάτα

Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, φολικό οξύ, βιταμίνη C,
β-καροτένιο.
Οφέλη: Αντισηπτική, αλκαλική. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *