ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

3Hz8vΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Σε λογικές και περιορισμένες ποσότητες αποτελεί και τα Χριστούγεννα ένα άκρως διαιτητικό έδεσμα, αρκεί να μην προσθέσετε πολλά λιπαρά (λάδι ή βούτυρο) όταν τη μαγειρεύετε, να αποφύγετε το τσιγάρισμα της γέμισής της (ρύζι, κάστανα, σταφίδες, κιμάς κ.λπ.) και, φυσικά, να αδιαφορήσετε… επιδεικτικά για την πέτσα της!

Στα θρεπτικά συστατικά που παρέχει στον οργανισμό η γέμιση συμπεριλαμβάνονται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρος, φώσφορος και κάλιο.

Οι πρωτεΐνες προέρχονται από τον κιμά, οι υδατάνθρακες από το ρύζι, ενώ από τις βιταμίνες ξεχωρίζουν η Β1, απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η Β2, που παρέχει ενέργεια στον οργανισμό, και η Β12, που συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την καλή μνήμη και την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά, η γαλοπούλα είναι ό,τι χειρότερο, εξαιτίας των κορεσμένων λιπαρών που διαθέτει, για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, υπερχοληστερολαιμία και ουρικό οξύ.

ΚΡΕΑΣ

Πρώτη καλή επιλογή είναι το κοτόπουλο (το πιο άπαχο πουλερικό μετά τη γαλοπούλα) και ακολουθεί το μοσχαρίσιο κρέας. Από όλα τα κόκκινα κρέατα, το αρνί και το γουρουνόπουλο περιέχουν τα περισσότερα λίπη, κυρίως στην πέτσα τους. Προτιμήστε επομένως τα πιο «στεγνά» κομμάτια τους.

Γενικά, όλα τα είδη κρέατος περιέχουν σίδηρο και βιταμίνες Β1, Β3 και Β12, αλλά καλό θα είναι να τα προσέχετε λόγω των λιπών (ορατών και αόρατων) που περιέχουν.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων επιβάλλει την κατανάλωσή τους, σε μικρή, όμως, ποσότητα, αφού ένα μεγάλο μελομακάρονο προσδίδει περίπου 150-180 θερμίδες, κάτι περισσότερο δηλαδή από ένα φρούτο.

Πρόκειται για καλές πηγές καλίου, φωσφόρου, βιταμίνης Ε και βιταμινών του συμπλέγματος Β, λόγω του μελιού, των καρυδιών και του ελαιόλαδου που περιέχουν.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Η θερμιδική τους απόδοση είναι λίγο μικρότερη από τα μελομακάρονα. Ανάλογα με το μέγεθός τους, αποδίδουν 120-150 θερμίδες και, φυσικά, δεν είναι τα καταλληλότερα γλυκά για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, λόγω του βουτύρου που περιέχουν και το οποίο αποτελείται κυρίως από κεκορεσμένα λίπη.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Νοστιμότατη, αλλά ακατάλληλη για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη, λόγω των πολλών αβγών που περιέχει. Επίσης, περιέχει αρκετές θερμίδες (τα 80 γραμμ. έχουν 272 θερμίδες), ενώ η άφθονη ζάχαρή της δε συνιστάται κυρίως στους ασθενείς με διαβήτη.
Τα θρεπτικά συστατικά της είναι ο σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι βιταμίνες Α, Κ και Ε, το κάλιο και ο φώσφορος.

Πηγη: belife.gr