ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

coping-with-holiday-stress.s600x600«Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, αλλά και η παράταση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων θα κάνουν την κατάθλιψη ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα στον 21ο αιώνα», διαβεβαίωνε ο καθηγητής Ψυχιατρικής και ακαδημαϊκός κ. Κ. Στεφανής σε ένα δορυφορικό συμπόσιο, που σκοπό είχε να εστιάσει στο πρόβλημα της κατάθλιψης.

Ένα γεγονός που προβληματίζει σήμερα ιδιαίτερα τον ιατρικό κόσμο, καθώς απασχολεί, σύμφωνα με τις στατιστικές, σχεδόν το 8% του γενικού πληθυσμού διεθνώς, με τάσεις αύξησης της συχνότητάς του ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές, που υποτίθεται πως αποτελούν την πιο χαρούμενη και ανέμελη περίοδο της χρονιάς.

ΑΙΤΙΕΣ
Η κυριότερη είναι το έντονο στρες των ημερών. Αλλά και η κούραση, όπως και οι απραγματοποίητες προσδοκίες, κάνουν πολλούς να μελαγχολούν, γιατί, για παράδειγμα, δεν πέρασαν τις γιορτές τόσο καλά όσο την προηγούμενη χρονιά ή επειδή δεν κατάφεραν να πάρουν την άδεια που προσδοκούσαν από τη δουλειά κ.ά. Όμως, συχνά και η απώλεια αγαπημένων προσώπων εντείνει το πρόβλημα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Είναι παρόμοια με αυτά της κλινικής κατάθλιψης. Δηλαδή, πονοκέφαλοι, δυσκολίες στον ύπνο (αϋπνία ή υπνηλία), εναλλαγές στην όρεξη (ανορεξία ή πολυφαγία), εκνευρισμός, άγχος, ενοχικές σκέψεις και συναισθήματα, αδυναμία για σκέψη και συγκέντρωση και αδιαφορία για πράγματα που συνήθως προκαλούν ευχαρίστηση.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

Για να κρατήσετε μακριά τη μελαγχολία:
1. Ξεκουραστείτε, κάντε γυμναστική, προσέξτε τη διατροφή σας.
2. Σταματήστε να σκέφτεστε το χθες, είναι άνευ σημασίας να το αναβιώνετε συνεχώς. Τι κι αν περάσατε πέρυσι τόσο καλά στις γιορτές; Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και φέτος;
3. Καταστρώστε το πρόγραμμά σας θέτοντας ξεκάθαρους στόχους, κυρίως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό των εξόδων σας.
4. Χωρίς εμμονές, αφήστε τον εαυτό σας –αν το επιθυμεί– να νιώσει, γιατί όχι, και… θλίψη, μελαγχολία ή μοναξιά.
5. Αναζητήστε τη συντροφιά της οικογένειας και των φίλων σας.
6. Χαρίστε κάτι εξαιρετικό στον εαυτό σας. Μήπως, άλλωστε, δεν το αξίζει;
7. Τώρα είναι η ευκαιρία που ζητούσατε να βρείτε καινούργιους φίλους. Τολμήστε το χωρίς άλλες αναβολές.
8. Προσφέρετε βοήθεια –υλική ή συναισθηματική– σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που όλοι θέλουμε να νιώθουμε πιο καλοί.
9. Αποφύγετε τις υπερβολές τόσο με το φαγητό όσο και με το ποτό.
10. Σταματήστε να ασχολείστε με όσα δεν έχετε. Κάντε την αυτοκριτική σας και ανακαλύψτε τα…προτερήματά σας.

Πηγη: belife.gr