ΣΤΑ 9,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο πρώτο τρίμηνο του 2001 η συνολική «διαρροή» διαμορφώθηκε στα 9,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις τη φετινή χρονιά η μείωση θα προσεγγίσει τα 20 δισ. ευρώ. Νέες απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες στο μέτωπο των καταθέσεων το Μάρτιο, με τις αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να υποχωρούν σε μηνιαία βάση κατά 3,3 δισ. ευρώ στα 199,18 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2001 η συνολική «διαρροή» διαμορφώθηκε στα 9,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις τη φετινή χρονιά η μείωση θα προσεγγίσει τα 20 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, η πτώση που σημειώνεται είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτικού ανοίγματος που προκαλεί η μείωση της πιστωτικής επέκτασης και η ύφεση που πλήττει την εγχώρια αγορά.

Δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναγκάζονται να «τρώνε από τα έτοιμα» για να καλύψουν ανάγκες που δεν μπορούν να πληρώσουν με τα εισοδήματά τους ή με δανεικά από τις τράπεζες.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης, περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ, προήλθε από τις αναλήψεις ιδιωτών.

Την υψηλότερη πτώση εμφανίζουν οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2011 κατά 4,48 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι επιχειρήσεις «σήκωσαν» από τις τράπεζες περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ.