ΕΝΕΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

9«Όσο τσιτώσατε, τσιτώσατε…», φαίνεται πως προειδοποιούν οι σκηνοθέτες του Χόλυγουντ, που βαρέθηκαν να βλέπουν τα πιο λαμπερά τους αστέρια- τις γυναίκες ηθοποιούς- να μετατρέπονται σε…ινδικά χοιρίδια, προκειμένου να υποβληθούν στις πιο εξελιγμένες θεραπείες ομορφιάς. Θυμηθείτε τι συνέβη τα πρώτα χρόνια μετά την έλευση του μπότοξ. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είχε πει ο Μάρτιν Σκορτσέζε. «Δεν μπορώ να βρω ηθοποιό με φυσική έκφραση. Όλες τους μοιάζουν τόσο τσιτωμένες…»

Και η αλήθεια είναι ότι κάποιες το είχαν παρακάνει με το μπότοξ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γυναικείο καστ της ταινίας «Stepford wives», όπου Νικόλ Κίνμαν, Γκλεν Κλόουζ και Μπέτι Μίντλερ, συναγωνίζονταν για το ποια έχει πιο…τεντωμένα φρύδια!

Στην πορεία, βέβαια, έμαθαν ότι έχουν εμφανιστεί στην αγορά και άλλα «έξυπνα» ενέσιμα υλικά, τα οποία εξουδετερώνουν μόνο τις ρυτίδες και όχι τη φυσική έκφραση του προσώπου. Η Νικόλ Κίντμαν κατάφερε λοιπόν να αποκτήσει και πάλι…ανθρώπινη έκφραση, αντικαθιστώντας το μπότοξ με «υαλουρονικό οξύ».

Το ίδιο ακριβώς που έκανε και η Αντζελίνα Τζολί, προκειμένου να καλύψει τις κάθετες αύλακες γύρω από τα υπέροχα χείλη της. Το υαλουρονικό οξύ σε συνθετική μορφή- διότι υπάρχει και σε φυσική μορφή στον οργανισμό μας- είναι το απόλυτο “must” στις ενέσιμες θεραπείες για την κάλυψη των ρυτίδων, κυρίως διότι δεν μοιάζει ψεύτικο. Φυσικά ο κ. Σκορτσέζε μπορεί και πάλι να χαμογελά, αφού μπορεί πλέον να βρει ηθοποιούς με φυσική έκφραση…

Οι νέες αγαπημένες θεραπείες

Εάν ρωτήσεις κάποιον πλαστικό χειρουργό, «ποιες είναι η αγαπημένες θεραπείες των γυναικών», θα σου πει «οι ενέσιμες». Θεραπείες, δηλαδή, που δεν απαιτούν νυστέρι, δεν απαιτούν νοσηλεία και φυσικά μπορούν να γίνουν εντός ολίγων λεπτών. Την πρωτοκαθεδρία, βέβαια, μεταξύ των ενέσιμων θεραπειών εξακολουθεί να διατηρεί το γνωστό μας μπότοξ, το οποίο εξαφανίζει τη ρυτίδα αδρανοποιώντας τη μυϊκή σύσπαση που την προκαλεί. Το μπότοξ, όμως, δεν αποτελεί πανάκεια. Πόσω μάλλον όταν υπάρχουν άλλες, εξίσου φιλικές ενέσιμες θεραπείες, που υπόσχονται εξίσου καλά ή και καλύτερα αποτελέσματα. Η πλέον «αγαπημένη θεραπεία» για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, είναι τα λεγόμενα «φίλερ». Προσθετικά, ενέσιμα υλικά δηλαδή που «γεμίζουν» τη ρυτίδα, ώστε το πρόσωπο να αποκτά νεανική όψη, χωρίς να «τεντώνει» αφύσικα, όπως συμβαίνει κάποιες φορές με το Μπότοξ.

«Γεμίζουν» τη ρυτίδα

Τα «φίλερ» διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Σε εκείνα που γεμίζουν τη ρυτίδα και απορροφώνται από τον οργανισμό και σε εκείνα που δεν απορροφώνται (είναι σε μορφή τζελ).

Ποιά είναι τα πιο ασφαλή προσθετικά υλικά στις ρυτίδες;

Απ’ όλα τα προσθετικά υλικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το πιο ασφαλές είναι το σκέτο υαλουρονικό οξύ. Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό, διακριτικό και διαρκές για 6-12 μήνες. Επίσης τελευταία χρησιμοποιείται το πολυγαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα που διαρκεί έως και 3 χρόνια. Όπως παρατηρεί μιλώντας στο “healthpress” ο πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Λύρας, «…σήμερα έχουμε νέα, εξελιγμένα υλικά σε μορφή τζελ ή υδρο-τζελ, τα οποία υπόσχονται αποτέλεσμα διάρκειας άνω των τριών ετών και δυνατότητα απομάκρυνσης του υλικού αν το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί…».

Μη απορροφήσιμα υλικά

Τα συγκεκριμένα τζελ χρησιμοποιούνται τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα.

Μπαίνουν παντού εκτός από το στήθος και τα γεννητικά όργανα. Το 98% αυτών είναι νερό και η αφή τους θυμίζει σφουγγαράκι. Η χρήση τους όμως χρειάζεται πολύ προσοχή, εγκράτεια και μικρές δόσεις διότι δεν απορροφώνται.

 Απορροφήσιμα υλικά

-Πολυγαλακτικό οξύ: Εισάγεται στην περιοχή της ρυτίδας με ένεση. Το συγκεκριμένο υλικό «προκαλεί» τον οργανισμό να αντιδράσει και να φτιάξει το δικό του κολλαγόνο. Είναι μέθοδος, όμως, που δεν εφαρμόζεται συχνά, διότι τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα, αλλά εμφανίζονται σταδιακά, για να ολοκληρωθούν σε ένα τρίμηνο.

Υαλουρονικό οξύ: Πρόκειται για πολυσακχαρίτες που υπάρχουν φυσιολογικά και στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίοι όμως μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, με συνέπεια τη γεροντική εμφάνιση του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ έρχεται να αποκαταστήσει αυτή την απώλεια, απαλύνοντας την εικόνα των ρυτίδων.. Με μία ένεση υαλουρονικού οξέος οι πλαστικοί χειρουργοί μπορούν να δημιουργήσουν και πιο όμορφα , φυσικά χείλη.

-Παχύρευστο υαλουρονικό οξύ: Πρόκειται για την ίδια ουσία, άλλης πυκνότητας, που μπαίνει βαθιά στους ιστούς και χρησιμοποιείται για να αποκαταστήσει το περίγραμμα του προσώπου, τα ζυγωματικά και το σαγόνι.

Υαλουρονικό οξύ. Ένα ενέσιμο…υπερόπλο

Όπως επισημαίνει ο κ. Λύρας, «…οι ρυτίδες είναι αποτέλεσμα της «κακοποίησης» που υφίσταται το δέρμα μας από κούραση, στρες, ρύπανση και τοξίνες που απορροφώνται από τον οργανισμό μας κατά την διάρκεια της ζωής μας, όπως η καφεϊνη και η νικοτίνη. Σαν αντίδραση σε αυτές τις κακοποιήσεις, το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ που είναι η βάση της δομής της επιδερμίδας γίνεται πιο λεπτό, πιο λίγο. Αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας ρυτίδων καθώς το υαλουρονικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση και άρα στην καλή ποιότητα δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, οι πρώτες μικρές ρυτίδες βαθαίνουν. Σε αυτό το στάδιο προκύπτει το ερώτημα του ποια θεραπεία κρίνεται καταλληλότερη για την αντιμετώπιση των ρυτίδων…».

Πώς εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ενέσιμη θεραπεία που πραγματοποιείται εύκολα και όσες φορές χρειάζεται, για πολλά χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά όμως το αν θα χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία για το ιδανικό αποτέλεσμα, θα φανεί μετά από περίπου δύο εβδομάδες όταν θα έχει υποχωρήσει το οίδημα.. Τα αποτελέσματα διαρκούν μέχρι και 12 μήνες. Είναι άριστο υλικό για τις ρινοπαρειακές αύλακες, τα χείλη και άλλες περιοχές, όπως το ντεκολτέ και η ράχη των χεριών. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα ενέσιμα υλικά λ.χ. το μπότοξ. Όλες οι θεραπείες γίνονται με τοπική αναισθησία, αναισθησία με αλοιφή ή περιοχική αναισθησία. Έτσι, γίνονται με εντελώς ανώδυνο τρόπο.

Ποιοι το έχουν ανάγκη…

Από τεχνικής απόψεως, οι νεαρές κοπέλες δεν έχουν πρόβλημα, γιατί δεν έχει προλάβει να τις φθείρει ο χρόνος. Η καλύτερη ηλικία για τέτοιες εναλλακτικές προσθετικές μεθόδους είναι από τα 27 έως τα 47. Οι νεότερες γυναίκες αυτής της κατηγορίας προτιμούν τα ενέσιμα για προληπτικούς λόγους, για να καθυστερήσουν την ρυτίδωση του προσώπου.

Χωρίς αλλεργίες

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα ασφαλές ενέσιμο προσθετικό υλικό που δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Η διαδικασία εμφύτευσης είναι απλή, με γρήγορα αποτελέσματα, και καθώς είναι μη επεμβατική μέθοδος η ενδιαφερόμενη μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές της, αμέσως μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Σε ευαίσθητα δέρματα βεβαίως δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν μικρές εκχυμώσεις που απορροφούνται σε δύο-τρείς ημέρες.

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται μήπως το υαλουρονικό οξύ είναι τοξικό. Οι πλαστικοί χειρουργοί, απαντούν «κατηγορηματικά όχι», αρκεί να μην έχει υποστεί προσμίξεις με άλλα μόνιμα υλικά. Εξάλλου, είναι ένα βιολογικό υλικό που βρίσκεται φυσιολογικά στο δέρμα των ανθρώπων από τη γέννησή τους και απλά μειώνεται με το χρόνο.

Πόσες φορές; Πόσο συχνά;

Το νεανικό δέρμα περιέχει πάρα πολύ νερό. Η υγρασία, όμως, του οργανισμού μειώνεται όσο περνάει η ηλικία. Υπολογίζεται ότι ανά 20ετία η ποσότητα του νερού μειώνεται κατά 30%. «…Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέως αποκαθιστούν με φυσικό τρόπο την ενυδάτωση και την υγρασία όπου αυτή έχει μειωθεί…», παρατηρεί ο κ. Ιωάννης Λύρας. «…Ως ισχυρός ενυδατικός παράγοντας, το υαλουρονικό οξύ πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, για να έχουμε επί πολλά χρόνια σταθερό αποτέλεσμα, ενυδατωμένο δέρμα, όμορφο περίγραμμα προσώπου και λεία επιδερμίδα στο ντεκολτέ και την ράχη των χεριών…».

Πηγη: iatronet.gr