ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΒΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ

Από νωρίς το απόγευμα επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον Δικαστή της Νέας Υόρκης ο Ντομινίκ Στρος Καν ωστόσο όπως φαίνεται έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τρεις αναβολές, γεγονός που πυροδότησε διάφορα σενάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η καμαριέρα που δέχτηκε επίθεση από τον Στρος Καν κατευθύνεται στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται ο επικεφαλής του ΔΝΤ για να προβεί στην αναγνώριση του.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η κράτηση του καθώς παρά το γεγονός ότι ο Στρος Καν δηλώνει αθώος, εκείνος έχει στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του, όπως το γενετικό υλικό που βρέθηκε στη σουίτα του ξενοδοχείου Σοφιτέλ, κάτι που αναμένεται σύμφωνα με την Αστυνομία να επιβεβαιωθεί στο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι του Στρος Καν θα ζητήσουν την αποφυλάκιση του λέγοντας ότι ο πελάτης τους δηλώνει αθώος. Ο ένας μάλιστα από τους δύο δικηγόρους του είναι ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν που είχε εκπροσωπήσει το 2004 τον Μάικλ Τζάκσον όταν είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία παρενόχλησης ανηλίκου.

Καθυστερήσεις υπήρξαν όμως και σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για να οριστεί και επίσημα στη θέση του Στρος Καν ο Τζον Λίπσκι, το νούμερο δύο του ταμείου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τελικά τις επόμενες ώρες.

Η απόφαση εις βάρος του επικεφαλής του ΔΝΤ δεν αναμένεται να βγει απόψε, αν και σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα στραφούν εναντίον του προκειμένου να προστατευτεί η καλή φήμη του ΔΝΤ.

Ωστόσο, το μήνυμα που έστειλε ο Ντομινίκ Στρος Καν στο δικηγόρο του είναι ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί καθώς πιστεύει απόλυτα στην αθωότητα του.

Ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών αντιμετωπίζει ο Ντομινίκ Στρος Καν αν επαληθευτούν οι κατηγορίες. Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η κράτηση του καθώς παρά το γεγονός ότι ο Στρος Καν δηλώνει αθώος, εκείνος έχει στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του, όπως το γενετικό υλικό που βρέθηκε στη σουίτα του ξενοδοχείου Σοφιτέλ, κάτι που αναμένεται σύμφωνα με την Αστυνομία να επιβεβαιωθεί στο δικαστήριο.

Καθυστερήσεις υπήρξαν όμως και σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ προκειμένου να οριστεί και επίσημα στη θέση του Στρος Καν ο Τζον Λίπσκι, το νούμερο δύο του ΔΝΤ.

Ο Στρος Καν κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και ομηρία.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK, λίγο πριν από την απογείωση του αεροσκάφους της Air France, όταν οι αρχές ειδοποιήθηκαν ότι παρενόχλησε σεξουαλικά 32 χρονη καμαριέρα.

Το περιστατικό συνέβη στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ. Όπως κατήγγειλε η ίδια, μπήκε στο δωμάτιο του Στρος Καν χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν μέσα σε αυτό, την ώρα που εκείνος έκανε μπάνιο. Όταν ο 62χρονος βγήκε από το μπάνιο γυμνός, της όρμησε και την έριξε στο πάτωμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ο Στρος Καν της ζήτησε να του κάνει στοματικό έρωτα!

Η καμαριέρα έφυγε αμέσως από το δωμάτιο και κάλεσε την αστυνομία, η οποία πρόλαβε κυριολεκτικά στο παρά πέντε τον επικεφαλής του ΔΝΤ, πριν αναχωρήσει για τη Γαλλία με πτήση της Air France. Μάλιστα, βιάστηκε τόσο πολύ να φύγει από το ξενοδοχείο, που ξέχασε το κινητό του τηλέφωνο, αλλά και άλλα προσωπικά του αντικείμενα.

Η σύζυγος του επικεφαλής του ΔΝΤ, Αν Σένκλερ δήλωσε ότι δεν πιστεύει «ούτε για ένα δευτερόλεπτο τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του συζύγου της» παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στρος Καν εμπλέκεται σε ροζ σκάνδαλο.

Τον Οκτώβριο του 2008, είχε ομολογήσει την «ανάρμοστη σχέση» που είχε με μία υφισταμένη του. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του, τους υπαλλήλους του, αλλά και την «πέτρα του σκανδάλου».

Πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής του ΔΝΤ βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ επειδή φωτογραφήθηκε να επιβιβάζεται σε μία πανάκριβη Πόρσε.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν επρόκειτο να συναντηθεί την Κυριακή με την Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο για να συζητήσουν για την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, η συνάντηση ματαιώθηκε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν επέφερε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Γαλλίας, στη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη στιγμή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού μετά τη διάσωση της περασμένης χρονιάς, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ έχουν τώρα αποδεχτεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 60 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια μέσα στο 2012 και 2013.

Σε περίπτωση που ο Στρος Καν βρεθεί ένοχος για τις σε βάρος του κατηγορίες, τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα απαλλαγεί από τα καθήκοντά του στο ΔΝΤ -η θητεία του λήγει στα τέλη του 2012- ενώ ανεξάρτητα με την απόφαση του δικαστηρίου, ανατρέπονται σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια του για την Προεδρία της Γαλλίας.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι πιθανό ο Στρος Καν να επικαλεστεί διπλωματική ασυλία. Ωστόσο, σύμφωνα την αμερικανική νομοθεσία αλλά και τους κανονισμούς του ΔΝΤ, οι υπάλληλοι του ταμείου υπόκεινται σε ασυλία μόνο στην περίπτωση που οποιοδήποτε παράπτωμα τους συμβεί εν ώρα υπηρεσίας.