ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ “ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ”ΤΡΟΦΙΜΑ

Date

«Βοηθά στην ενδυνάµωση των δοντιών και τη διατήρηση του οδοντικού σµάλτου». «Συµβάλλει στην οµαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος». «Γιατην καλύτερη λειτουργία του οργανισµού µας. Και για τη διατήρηση και οικοδόµηση οστικής µάζας». Ισχυρισµοί όπως οι παραπάνω αναφέρονται σε ετικέτες προϊόντων µε στόχο να κερδίσουν τους καταναλωτές. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση βγάζει κόκκινη κάρτα σε πολλούς ισχυρισµούς που αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίµων και υπόσχονται βελτίωση στην υγεία.

Το τελευταίο διάστηµα η Ευρωπαϊκή Αρχή για τηνΑσφάλεια των Τροφίµων (EFSA)προχώρησε σε ελέγχους προκειµένου να αξιολογήσει εάν οι ισχυρισµοί στα τρόφιµα έχουν επιστηµονική βάση. Οπως εξηγεί ο τµηµατάρχης στο τµήµα Νοµοθεσίας Τροφίµων, Επισήµανσης και ∆ιατροφής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βασίλης Μαθιουδάκης, πριν από περίπου ένα χρόνο οιχώρες – µέλητης Ε.Ε. κλήθηκαν να αποστείλουν η καθεµία ξεχωριστά λίστα µε τους ισχυρισµούς στις ετικέτες τροφίµων. «Αλλες χώρες έστειλαν 6.000 και 8.000 ενώ άλλες µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα µερικές εκατοντάδες. Συγκεντρώσαµε 44.000 ισχυρισµούς και έπειτα απόξεκαθάρισµα καταλήξαµε σε περισσότερους από 4.500, τους οποίους στείλαµε στην Ευρωπαϊκή Αρχήγια την Ασφάλεια των Τροφίµων (EFSA)».

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ.

 Μάλιστα, η πρώτη φάση ελέγχου για τους ισχυρισµούς στις ετικέτες των τροφίµων από την EFSA αφορά 1.700 διαφορετικούς ισχυρισµούς των εταιρειών τροφίµων.«Από εκεί καιπέρα αναµένεται να δηµιουργηθεί µία λίστα µε τα προϊόντα που παίρνουν αρνητική γνωµοδότηση και ύστερα από ψηφοφορία των κρατών – µελών και απόφαση του Κοινοβουλίου αναµένεται να απαγορευθούν οι συγκεκριµένοι ισχυρισµοί. ∆ηλαδή, τα εκάστοτε προϊόντα θα συνεχίσουν να πωλούνται σταράφια των σούπερ µάρκετ χωρίς όµως να αναγράφουν στις ετικέτες ισχυρισµούς που έχουν απορριφθεί», συνεχίζει ο κ. Μαθιουδάκης. Αλλωστε, όπως επισηµαίνει, οι έλεγχοι για το τι γράφουν και τι υπόσχονται οι ετικέτες των τροφίµων ήταν απαραίτητοι. «Από τη µία, βασικός ρόλος της ετικέτας είναι να προωθήσει και να διαφηµίσει το προϊόν. Από την άλλη, ο περιορισµένος χώρος σε µία ετικέτα δεν δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να ενηµερώσει διεξοδικά τον καταναλωτή».

ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ.

Ηδη, στη µαύρη λίστα µε τα προϊόντα που φαίνεται να έχουν πάρει κιόλας αρνητική εισήγηση από την EFSA περιλαµβάνονται όσα περιέχουν για παράδειγµα προβιοτικά ή ροφήµατα εµπλουτισµένα µε ασβέστιο. Κι αυτό διότι οι εταιρείες παραγωγής τους δεν έχουν προσκοµίσει στην Αρχή τα απαραίτητα στοιχεία που τεκµηριώνουν επιστηµονικά τους ισχυρισµούς. «Οσα προϊόντα έχουν αρνητική εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίµων (EFSA) σηµαίνει ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτούς τους ισχυρισµούς που επικαλούνται. Είναι δηλαδή προβληµατικοί ισχυρισµοί και δυνάµει παραπλανούν» σηµειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γεώργιος – Ιωάννης Νυχάς. Προσθέτει όµως ότι έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των ισχυρισµών υγείας στα τρόφιµα, τα προϊόντα µπορούν να κυκλοφορούνκαι να υιοθετούν αυτούς τους ισχυρισµούς.

Θα πωλούνται χωρίς να αναγράφονται στις ετικέτες ισχυρισµοί που έχουν απορριφθεί

Με κριτικό µάτι

Παρ’ όλο που οι καταναλωτές όταν ψωνίζουν σήµερα βιάζονται, θα πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες µε κριτικό µάτι, µιας και ο ισχυρισµός πολλές φορές είναι για να τραβήξει την προσοχή του καταναλωτή, πόσω µάλλον όταν κάτι τέτοιο αναγράφεται σε προϊόν επώνυµης µάρκας, την οποία και εµπιστεύονται

Παραπλανούν τους πολίτες µε ψεύτικες υποσχέσεις

ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝ οι ειδικοί, πίσω από τους ισχυρισµούς κρύβονται συν και πλην. Αλλωστε, κανένα από τα προϊόντα που ισχυρίζονται οφέλη υγείας δεν είναι θαυµατουργά. «Για παράδειγµα, οι µπάρες σοκολάτες µε µεγάλη ποσότητα γάλακτος που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει τη φήµη του υγιεινού κολατσιού για παιδιά, χωρίς όµως αυτό να ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια. Το θετικό τους στοιχείο είναι πως περιέχουν περισσότερο φρέσκο γάλα– περίπου40% – το οποίο αποτελεί ένα πλεονέκτηµα αυτών των προϊόντων σε σχέση µε άλλα γλυκά σνακ. Την ίδια στιγµή, όµως, περιέχουν αρκετό λίπος – περίπου το 58% των θερµίδων προέρχεται από λιπαρά – µέρος των οποίων είναι κορεσµένα, αρκετές θερµίδες – 117 θερµίδες/µπάρα– και σάκχαρα», τονίζει ο Χάρης ∆ηµοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος, προϊστάµενος ∆ιαιτολογικού Τµήµατος στο Γενικό Νοσοκοµείο ΑθηνώνΛαϊκό.

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγµα των φυτικών ινών. Οπως σηµειώνει ο κ. ∆ηµοσθενόπουλος, οι φυτικές ίνες είναι ένα σηµαντικό διατροφικό στοιχείο, το οποίο βοηθά τόσο στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, αλλά συµβάλλει και στον έλεγχο του σωµατικού βάρους. «Βέβαια δενθα πρέπεινα πέφτουµε στην παγίδα πως τα προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε ίνες, είναι και διαίτης. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα έχουν τις ίδιες ή και περισσότερες θερµίδες», εξηγεί.

Ακόµη και ο χυµός ροδιού, ο οποίος, σύµφωνα µε τους ισχυρισµούς, βοηθά στη µείωση των καταστροφικών επιδράσεων της κακής χοληστερόλης, θα πρέπει,όπως τονίζουν οι ειδικοί, να συνοδεύεται από έναγενικά χαµηλό σε κορεσµένο και τρανς λίπος διαιτολόγιο. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Νίκος Τσεµπερλίδης τονίζει πως σίγουρα σε πολλά προϊόντα πουκυκλοφορούν στην αγορά «υπάρχουν ισχυρισµοί που δεν είναι αληθείς, που δεν τεκµηριώνονται δηλαδή επιστηµονικά». Χαρακτηριστικό είναι, λέει, το παράδειγµα ενός προϊόντος που υποσχόταν – σύµφωνα µε τονισχυρισµό που υπήρχε στην ετικέτα του και στις διαφηµίσεις – ότι µειώνει τη χοληστερίνη.

«Κάναµε όµωςέρευνα και ανακαλύψαµε ότι ηµελέτη είχε γίνει σε µόλις 48 ανθρώπους. Και σε µερικούς προέκυπτε µείωση της χοληστερίνης στον οργανισµό τους σε ποσοστό15%. Επικοινωνήσαµε µετην εταιρεία και ο ισχυρισµός άλλαξε».

Θέλοντας µάλιστα να δείξει πόσο κακό µπορούν νακάνουν στους πολίτες τέτοιοιισχυρισµοί ο πρόεδρος τουΚΕΠΚΑ σηµείωσε πως εκείνη τηνπερίοδο αρκετοί ήταν οι καταναλωτές µε προβλήµατα χοληστερίνης «που είχαν σταµατήσει να παίρνουν τα φάρµακά τους καταναλώνοντας µόνοτο προϊόν».

Καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

Το καταναλωτικό κίνηµα αναµένει χρόνια να δοθεί λύση στους ισχυρισµούς που δεν είναι αληθείς και παραπλανούν τους πολίτες, αφού η διαδικασία αξιολόγησης κρατάει χρόνια…

Πηγή: τα Νέα

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα