«Θα αδυνατίσω», «Θα κάνω γυμναστική», «Θα αποκτήσω το σώμα που πάντα ονειρευόμουν». Τρεις στόχοι που οι περισσότεροι βάζουν στην αρχή κάθε χρόνου ή κάθε μήνα, αλλά εγκαταλείπουν μετά από λίγο. Η αιτία; Πέρα από τα τσιμπολογήματα, αυτό που σε μεγάλο βαθμό βάζει φρένο στη διάθεση για γυμναστική είναι η έλλειψη αποτελεσμάτων το πρώτο διάστημα. Ποιος μπορεί να τρέχει για μήνες σε ένα διάδρομο γυμναστικής, περιμένοντας να χάσει αυτά τα 5 κιλά; Από τη στιγμή που προσπαθείτε σκληρά, είναι φυσικό να θέλετε να δείτε αποτελέσματα. Έχοντας αυτό κατά νου, το πρόγραμμα που σχεδίασε ο ειδικός σε θέματα fitness, Jon Stratford, θα σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και 25 πόντους από τη μέση, τους γλουτούς, τους μηρούς και τα μπράτσα, με ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος λέει: «Πρόκειται για ένα απλό κυκλικό πρόγραμμα στοχευμένων ασκήσεων, αλλά μην παρασυρθείτε και κάνετε μόνο τις ασκήσεις που αφορούν την “προβληματική” σας περιοχή. Φυσικά, αν έχετε χαλαρούς μηρούς και γυμνασμένα χέρια, θα χάσετε περισσότερους πόντους από τα πόδια. Ωστόσο, για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πρέπει να κάνετε όλο το πρόγραμμα, που είναι σχεδιασμένο για να αυξήσει το μεταβολισμό σας, ώστε το σώμα σας να συνεχίσει να καίει λίπος ακόμα και όταν έχετε σταματήσει τη γυμναστική».

Καλή αρχή!
1 Μετρήστε το πιο φαρδύ μέρος των μηρών σας, των μπράτσων σας, του στήθους, της μέσης και των γλουτών σας και σημειώστε τις μετρήσεις για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.
2 Κάντε συνεχόμενα 10 επαναλήψεις από κάθε άσκηση. Ξεκουραστείτε για 2 λεπτά και επαναλάβετε το πρόγραμμα άλλες 2 φορές. Κάντε το κυκλικό πρόγραμμα 3 φορές την εβδομάδα.
3 Προσθέστε 2 συνεδρίες μέτριας έντασης αεροβικής άσκησης (ποδήλατο, κολύμβηση, τρέξιμο) τις ενδιάμεσες ημέρες.

Το πρόγραμμα

Για όμορφο στήθος
Οι πιέσεις αυτές θα σφίξουν τους μυς της περιοχής και θα σας δώσουν το αποτέλεσμα που θέλετε.

 • Καθίστε σε μια μπάλα, κρατώντας ένα βαράκι σε κάθε χέρι, και μετακινηθείτε προς τα εμπρός, μέχρι το πάνω μέρος της πλάτης και οι ώμοι να ακουμπούν σε αυτήν. Φροντίστε το σώμα σας να είναι σε ευθεία γραμμή και τα γόνατά σας λυγισμένα σε γωνία 90 μοιρών.
 • Σήκωσε τα χέρια σας πάνω από το στήθος και χαμηλώστε τα βαράκια, λυγίζοντας τους αγκώνες και ρίχνοντάς τους στο πλάι. Ο πήχης θα πρέπει να παραμένει κάθετος σε όλη τη διάρκεια της κίνησης.
 • Φροντίστε να διατηρήσετε ένα σταθερό και αργό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια της άσκησης, χωρίς να χάνετε τον έλεγχο του σώματός σας.


Για επίπεδη κοιλιά
Στην άσκηση αυτή, οι ανορθώσεις κορμού από ύπτια θέση θα δουλέψουν τους άνω κοιλιακούς και οι άρσεις ποδιών τούς κάτω. Έτσι, η κοιλιά σας θα γίνει ακόμα πιο επίπεδη.

 • Ξαπλώστε ανάσκελα στο δάπεδο, έχοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι και τα πόδια σας ίσια.
 • Καθώς εκπνέετε, αρχίστε να σηκώνεστε, λυγίζοντας ταυτόχρονα το δεξί πόδι, και αφού τεντώσετε τα χέρια πάνω από το κεφάλι, φέρτε τα ίσια μπροστά, έτσι ώστε να βρεθούν δεξιά και αριστερά του ποδιού σας (δείτε τη φωτογραφία).
 • Εισπνεύστε καθώς επιστρέφετε αργά προς τα πίσω. Κάντε 10 επαναλήψεις σε κάθε πόδι, διατηρώντας τον έλεγχο.


Για γυμνασμένους μηρούς
Οι συγκεκριμένες άρσεις θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τη χαλάρωση στο πίσω μέρος των ποδιών.

 • Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων, τα γόνατα λίγο λυγισμένα και κρατήστε μπροστά από τους γοφούς ένα βαράκι σε κάθε χέρι.
 • Τραβήξτε τους ώμους πίσω και ρουφήξτε το στομάχι. Σκύψτε λίγο μπροστά και σταδιακά φέρτε τα βάρη κάτω από τα γόνατα. Φροντίστε ο κορμός σας να είναι παράλληλος με το δάπεδο και η πλάτη σας ελαφρώς λυγισμένη.
 • Μείνετε στη στάση αυτή και σιγά-σιγά επιστρέψτε στην αρχική θέση. Εισπνέετε κατεβαίνοντας και εκπνέετε ανεβαίνοντας.


Για ολόκληρο το πόδι
Αυτές οι προβολές θα γυμνάσουν κάθε πόντο του ποδιού σας, εστιάζοντας στο εσωτερικό και εξωτερικό των μηρών.

 • Σταθείτε όρθιοι και κάντε ένα βήμα πίσω, με το αριστερό πόδι σε θέση προβολής. Το μπροστινό σας πόδι πρέπει να είναι λυγισμένο σε ορθή γωνία και το πίσω γόνατο να πλησιάζει το δάπεδο. Επιστρέψτε στην όρθια θέση.
 • Επιστρέφοντας στην όρθια θέση μετά από κάθε προβολή, κάντε πλάγια προβολή στα δεξιά με το δεξί πόδι, έπειτα προβολή μπροστά και, τέλος, πλάγια προβολή στα αριστερά με το αριστερό πόδι.
 • Για να αυξήσετε το βαθμό δυσκολίας της άσκησης, κάντε τις προβολές με τα χέρια τεντωμένα μπροστά σας, κρατώντας ένα βαράκι.


Για δυνατούς ώμους
Με την άσκηση αυτή θα μπορέσετε να «ξεσκουριάσετε» τους μυς στο πάνω μέρος των ώμων.

 • Σταθείτε όρθιοι, με τα πόδια λίγο λυγισμένα. Κρατήστε ένα βαράκι σε κάθε χέρι και φροντίστε οι παλάμες σας να «κοιτούν» το πλάι του σώματος. Λυγίστε λίγο τους αγκώνες και σηκώστε τα βαράκια στο πλάι, μέχρι το ύψος των ώμων.
 • Μείνετε στη θέση αυτή για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι. Προσπαθήστε, όμως, τα βαράκια να μην ακουμπήσουν μεταξύ τους.
 • Κατεβάστε τα χέρια σας στο ύψος των ώμων και επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε την άσκηση, διατηρώντας τον έλεγχο της κίνησης.


Για γραμμωμένα μπράτσα
Με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα χαλαρώνει. Αυτή η άσκηση για τους τρικεφάλους θα «μαζέψει» τα μπράτσα, για να μπορείτε να φοράτε τα ρούχα που θέλετε.

 • Σταθείτε όρθιοι, κρατώντας από ένα βαράκι σε κάθε χέρι. Χαλαρώστε τα γόνατά σας και γείρτε τον κορμό σας προς τα εμπρός. Το πάνω μέρος των χεριών (οι βραχίονες) και του κορμού πρέπει να είναι σχεδόν παράλληλα με το δάπεδο και οι αγκώνες να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών.
 • Ισιώστε αργά τους πήχεις από τους αγκώνες προς τα πίσω, μέχρι τα χέρια να τεντώσουν, και έπειτα λυγίστε τα, μέχρι οι αγκώνες να είναι πάλι σε γωνία 90 μοιρών.


Για γερό κορμό
Οι περιστροφές σε μπάλα είναι ένας έξυπνος τρόπος για να δυναμώσετε τον κορμό σας και τους πλάγιους κοιλιακούς μυς.

 • Ξαπλώστε στην μπάλα γυμναστικής με το κεφάλι και τους ώμους να ακουμπούν σε αυτήν, τον κορμό ίσιο και τα πόδια λυγισμένα στα γόνατα σε γωνία 90 μοιρών.
 • Κρατήστε τα χέρια σας πάνω, δείχνοντας το ταβάνι, και πλέξτε τα δάχτυλα των χεριών μεταξύ τους, «κουμπώνοντας» τις παλάμες.
 • Ρουφήξτε τη κοιλιά σας και στρέψτε τον κορμό και τα χέρια σας προς τα αριστερά (όπως στη φωτογραφία) και έπειτα προς τα δεξιά, κρατώντας τους γοφούς ανασηκωμένους και τα πόδια σταθερά.


Για τις χειρολαβές του έρωτα
Στοχεύοντας τους πλάγιους κοιλιακούς, αυτές οι άρσεις των ποδιών θα σας χαρίσουν τη μέση «δαχτυλίδι» που πάντα θέλατε.

 • Ξαπλώστε στο δάπεδο με τη δεξιά σας πλευρά, έχοντας τα πόδια ίσια. Σφίξτε τους γλουτούς και ρουφήξτε την κοιλιά.
 • Ακουμπήστε το κεφάλι στο δεξί σας χέρι και διατηρήστε την ισορροπία σας τοποθετώντας το αριστερό χέρι στο δάπεδο μπροστά σας. Φροντίστε το πέλμα να μην κάνει «μύτη».
 • Κρατήστε το αριστερό πόδι ίσιο και σηκώστε το ίσια πάνω από το σώμα σας. Μόλις νιώσετε τους πλάγιους κοιλιακούς να σφίγγουν, μείνετε στη θέση για μερικά δευτερόλεπτα. Χαμηλώστε το πόδι σας, διατηρώντας τον έλεγχο της κίνησης.


Για σφιχτούς γλουτούς
Πείτε αντίο στους χαλαρούς γλουτούς με τις άρσεις αυτές, που θα σφίξουν και θα αναδείξουν τις γυναικείες καμπύλες σας.

 • Ακουμπήστε στο δάπεδο με τα χέρια και τα γόνατα, κρατώντας ένα βαράκι στο δεξί σας χέρι, το οποίο σηκώνετε ευθεία μπροστά σας.
 • Ταυτόχρονα, πιέστε τους γλουτούς σας και σηκώστε το αριστερό σας πόδι όσο πιο ψηλά μπορείτε προς τα πίσω, κρατώντας το γόνατό σας λυγισμένο. Μην ξεχνάτε να κρατάτε την πλάτη σας ίσια και να σφίγγετε την κοιλιά σας, για να μην τραυματιστείτε.
 • Φέρτε το πόδι και το χέρι σας στην αρχική θέση και επαναλάβετε την άσκηση %

Πηγη: vita.gr