ΜΗΠΩΣ Η ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΣΑΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ;

Περνάμε σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής μας με το να κοιμόμαστε, αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουμε ότι εκτός από την ποσότητα του ύπνου που λαμβάνουμε σημαντικό ρόλο για την υγεία μας παίζει και η ποιότητά του – και συγκεκριμένα η στάση ύπνου στην οποία δείχνουμε προτίμηση. Με περίπου το 95% των ανθρώπων να κοιμούνται στην ίδια θέση κάθε βράδυ, ειδικοί μας αποκαλύπτουν τα θετικά και τα αρνητικά των πιο κοινών στάσεων για την υγεία.

Θέση ανάνηψης (στο πλάι, από την δεξιά πλευρά)

Καλή για: Παλινδρόμηση οξέων

Κακή για: Ρυτίδες

Αυτή η στάση, γνωστή ως θέση ανάνηψης επειδή μοιάζει πολύ με εκείνη που χρησιμοποιείται σε έκτακτα περιστατικά, μειώνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέων και τη δυσπεψία. Ωστόσο, όσοι κοιμούνται στο πλάι κινδυνεύουν να αποκτήσουν πιο βαθιές ρυτίδες εξαιτίας της τριβής με το μαξιλάρι.

Το πτώμα (ανάσκελα)

Καλή για: Αρθρίτιδα

Κακή για: Άσθμα, ροχαλητό, υπνική άπνοια, καρδιά

Ο ύπνος σε αυτή τη θέση συνιστά την κατάλληλη επιλογή για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα και πόνους στις αρθρώσεις, καθώς το βάρος του σώματος κατανέμεται ισομερώς. Ωστόσο, σε αυτή τη στάση επιδεινώνεται το ροχαλητό – ιδίως στους παχύσαρκους άνδρες – και η υπνική άπνοια. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα.

Εμβρυϊκή στάση

Καλή για: Οσφυαλγία

Κακή για: Πόνο στον αυχένα, πονοκεφάλους

Πρόκειται για μία από τις πλέον κοινές στάσεις στον ύπνο και συνίσταται για όσους υποφέρουν από προβλήματα στη μέση. Αυτό συμβαίνει διότι καθώς το σώμα κουλουριάζεται προς τα εμπρός «ανοίγει» την πλάτη, μειώνοντας την πίεση στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Παράλληλα όμως, καθώς ο αυχένας δεν βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με το υπόλοιπο σώμα, μπορεί να προκληθούν πόνοι τόσο στον αυχένα όσο και στο κεφάλι.

Στάση κουτάλι

Καλή για: Στρες

Κακή για: Πόνους στις αρθρώσεις και στους μύες

Τα νέα για όσους κοιμούνται με τον σύντροφό τους είναι καλά: ακόμη και την ώρα του ύπνου, η ανθρώπινη επαφή μέσω της αγκαλιάς μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του στρες. Όσοι υποφέρουν ωστόσο από πόνους στους μύες ή στις αρθρώσεις καλύτερα να το ξανασκεφτούν. Το να κοιμάται κανείς στο πλάι, με τον σύντροφό του κοντά δεν είναι και η πιο βολική στάση για την πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα και μπορεί να ενισχύσει τους πόνους που τυχόν υπάρχουν σε αυτά τα σημεία.

Στάση ηλιοθεραπείας (Μπρούμυτα)

Καλή για: Ροχαλητό

Κακή για: Τρίξιμο δοντιών, πόνο και μούδιασμα χεριών

Ο ύπνος σε αυτή τη στάση αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ροχαλητού, καθώς οι μύες του λαιμού δεν υποχωρούν προς τα κάτω λόγω της βαρύτητας. Αν όμως έχετε την κακή συνήθεια να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο, τότε η πίεση που ασκείται στην κάτω σιαγόνα θα κάνει το πρόβλημα ακόμη πιο έντονο. Επιπροσθέτως, όσοι κοιμούνται μπρούμυτα μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα στα νεύρα του άνω κορμού.