Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ

Ήταν κάποτε ένα απόμακρο ορεινό χωριό όπου δεν είχε ακόμη φτάσει ούτε το τηλέφωνο, ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν γνώριζαν καν τον καθρέφτη και τηφωτογραφία. Όπως κάθε απόμακρο ορεινό χωριό έτσι και αυτό είχε το πρωτοπαλλήκαρό του, που κάποια στιγμή θα έπρεπε να παντρευτεί και φυσικά θα έπαιρνε τηνομορφότερη και πιο προκομμένη κόρη.

Και όπως καταλαβαίνεται το χωριό αυτόδεν πρωτοτύπησε γιατί το πρωτοπαλλήκαρο και η ομορφότερη και πιο προκομμένηκόρη αγαπήθηκαν σφόδρα και με την ευλογία όλων έγιναν οι αρραβώνες καιορίστηκαν οι γάμοι. Όλοι όσοι έμεναν στο χωριό, αλλά και όσοι είχαν μεταναστεύσει στις πέντεηπείρους βρέθηκαν τη μέρα του γάμου εκεί, να γλεντήσουν το ανεπανάληπτογεγονός.

Θυμήθηκαν όλοι πόσο ζωντανό ήταν το χωριό τα χρόνια τα παλιά πριν το εγκαταλείψουν οι περισσότεροι κάτοικοί του. Όσοι έλειπαν χρόνια,αναπόλησαν τη νιότη τους και ξανάζησαν όλες τις γλυκιές τους αναμνήσεις.Έσφαξαν χίλια πεντακόσια πρόβατα και χίλια πεντακόσια δεκαοκτώ γίδια για ναχορτάσουν οι καλεσμένοι. Την άλλη μέρα, οι νεόνυμφοι άνοιξαν τα τελευταία δώρα. Δεν τα είχαν ανοίξειόλα και η γυναίκα πήγε στο λουτρό να στολιστεί.

 Ο άνδρας άνοιξε τότε ένα απότα δώρα και βρήκε έναν καθρέφτη. Δεν είχε δει ποτέ του καθρέφτη!Κοίταξε καλά, καλά και αναφώνησε: -Η ζωγραφιά του αδελφού μου!!!!!!!!!!! Πώς βρέθηκε εδώ; Ξέχασα να σας πω πως είχε έναν δίδυμο αδελφό που μίσεψε από μικρός στηνξενητειά και έριξε μαύρη πέτρα πίσω του. Ούτε για το γάμο του αδελφού τουδεν ήρθε παρ’όλο που του ‘γραψαν. Είχε να στείλει γράμμα ή τηλεγράφημα πολλάχρόνια. Τον είχαν όλοι για πεθαμένο. Πήρε τον καθρέφτη και τον έκρυψε στον κόρφο του. Το μεσημέρι έκατσε με τηνγυναίκα του να φάγουν. Αλλά κάθε τόσο έβγαζε τον καθρέφτη και τον κοίταζεκαι καθώς τον κοίταζε κυλούσαν ποτάμι τα δάκρυά του. “Ζει το παλληκάρισκέφτηκε αλλά κάτι του ‘τυχε και δεν μπόρεσε να ‘ρθει”.-Τι έχεις, του είπε η γυναίκα του.-Τίποτα, τίποτα, απάντησε.Μετά βγήκε να πάει στο καφενείο του χωριού να βρει τους φίλους του να ταπούνε. Άφησε τον καθρέφτη μέσα στο υπνοδωμάτιο.

Η γυναίκα τον βρήκε παρατημένο και τον περιεργάστηκε. Μόλις είδε την εικόνα της, έβαλε τακλάματα. Έτρεξε αμέσως στον παπά.-Πάτερ, πάτερ θα χωρίσω!!!!-Θα χωρίσεις; Μα ακόμα δεν παντρεύτηκες καλή μου!-Ο άνδρας μου αγαπάει άλλη.-Πώς το ξέρεις; Πού την είδες την άλλη σαν δεν υπάρχει πιο όμορφη και πιοπροκομμένη κοπέλλα στο χωριό από σενανε.-Αγαπάει άλλη σου λέω. Τον είδα που κοίταξε την ζωγραφιά της και δάκρυσε. Νατην έφερα να σου τη δείξω.

Ο παπάς κοίταξε μέσα στον καθρέφτη και είπε:-Είσαι καλά κοριτσάκι μου; Μήπως είσαι άρρωστη;-Γιατί παπά μου είπα καμμιά τρέλλα;-Μου λες πως ο άνδρας σου έχει αγαπητικιά και μου δείχνεις τον Άγιο Νικόλαο….!