Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

pain-on-hand-636x420Η ευαισθησία μας στον πόνο ρυθμίζεται από ένα γενετικό διακόπτη που μπορεί να επαναπρογαμματιστεί, υποστηρίζουν βρετανοί ειδικοί.

Οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι που έχουν το 100% των γονιδίων τους κοινό, έχουν διαφορετικό «κατώφλι» (ουδό) πόνου, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να ρυθμιστεί (τροποποιηθεί) είτε με τις επιλογές του τρόπου ζωής είτε με φάρμακα, υποστηρίζουν οι ερευνητές του King’s College London.

H εν λόγω έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα παυσίπονα με στόχο την διαχείριση του πόνου αναφέρουν οι ειδικοί στο ιατρικό περιοδικό Nature Communications.

Εκτιμάται ότι ο ένας στους πέντε ενήλικες υποφέρει από οξύ ή χρόνιο πόνο.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Jordana Bell, αναφέρει ότι το ενδεχόμενο της ρύθμισης γονιδίων που εμπλέκονται στην ευαισθησία στον πόνο «είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική αγωγή ανακούφισης από τον πόνο για τους πάσχοντες από χρόνιο πόνο».

Η ευαισθησία στον πόνο είναι σύνθετη και υποκειμενική. Προηγούμενες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια εμπλέκονται κατά το ήμισυ στην αντίληψη του πόνου. Για να αναγνωρίσουν τα επίπεδα ευαισθησίας στον πόνο οι επιστήμονες έλεγξαν 25 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων τους οποίους «πόνεσαν» στο χέρι εκθέτοντάς τους σε θερμότητα και τους ζητούσαν να πατήσουν ένα κουμπί όταν ο πόνος γινόταν αφόρητος.

Χρησιμοποιώντας αλληλουχίες DNA οι ερευνητές εξέτασαν το γονιδίωμα των διδύμων και το σύγκριναν με αυτό 50 ενηλίκων, χωρίς συγγενικές μεταξύ τους σχέσεις. Η έρευνα έδειξε χημικές αλλαγές σε εννιά γονίδια που εμπλέκονται στην ευαισθησία στον πόνο και ήταν διαφορετικές στον ένα δίδυμο σε σχέση με τον άλλο.

Οι χημικές αλλαγές ήταν εντονότερες εντός ενός «σεσημασμένου» γονιδίου – ήδη γνωστού για το ότι εμπλέκεται στην ευαισθησία στον πόνο – που έχει τεθεί στο στόχαστρο των ειδικών για την παρασκευή νέων αναλγητικών.

Η έρευνα σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των γονιδίων –  μια διαδικασία που είναι γνωστή ως επιγενετική – εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Ο Tim Spector καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College London αναφέρει ότι ο επιγενετικός διακόπτης είναι όπως «ο διακόπτης dimmer για την έκφραση των γονιδίων». Οι χημικές αλλαγές που εντοπίστηκαν λειτουργούν όπως ο θερμοστάτης που ρυθμίσει την ατομική ευαισθησία του καθενός στον πόνο, σύμφωνα με τον καθηγητή Spector. «Με φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε εκ νέου τον θερμοστάτη επιτρέποντας σε ένα άτομο – μελλοντικά –  να αισθάνεται λιγότερο πόνο», υποστηρίζει ο καθηγητής Spector.

Πηγη: vita.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΥΓΕΙΑ

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ

Πραγματικά συμπτώματα από ασθένειες που δεν υπάρχουν Πόσο πιθανό είναι τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν να ξεκινούν από το μυαλό και όχι από το σώμα μας; Ολα όσα θέλουμε να μάθουμε για τα ψυχοσωματικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν το πώς επηρεάζουν το σώμα μας τα όσα νιώθουμε ή σκεφτόμαστε. Κάποια τα γνωρίζουμε όλοι. Ενα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘEΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη βλάβης στο δέρμα, η οποία καθώς περνούν τα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η φωτογήρανση (εκδηλώνεται με ξηρότητα, καφέ και κόκκινες κηλίδες, «σακούλιασμα» και ρυτίδες) και ο καρκίνος. Μπορεί το μαύρισμα να κρύβει κάποιες ατέλειες (από τα σπυράκια της ακμής έως το πάχος), αλλά τα οφέλη σταματούν εκεί. Κάποιοι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: 8+1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα είναι η θερμοπληξία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More