ΚΑΠΝΙΣΜΑ. ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Young women smoking -1706487Το κάπνισμα και πιο συγκεκριμένα, 20 τσιγάρα την ημέρα για 10 χρόνια αυξάνουν 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ο νεαρές γυναίκες, που καπνίζουν φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενός κοινού τύπου καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη του κέντρου έρευνας για τον καρκίνο «Fred Hutchinson» στο Σιάτλ.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Christopher Li, και η ομάδα του βασίστηκαν σε στοιχεία που συγκέντρωσαν από νεαρές γυναίκες της ευρύτερης περιοχής του Σιάτλ, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ανάμεσα στο 2004 και 2010. Από αυτές, 778 διαγνώστηκαν με τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων και 182 είχαν το λιγότερο κοινό, αλλά περισσότερο επιθετικό τριπλά-αρνητικό καρκίνο του μαστού (καρκίνος του μαστού που έχει αρνητικούς τους δύο ορμονικούς υποδοχείς (οιστρογόνων και προγεστερόνης) και στερείται έκφρασης του υποδοχέα του γονιδίου cerbB2).

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες μεταξύ 20 και 44 ετών, που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα, για τουλάχιστον 10 χρόνια είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων σε σχέση με εκείνες που κάπνιζαν λιγότερο. Εντυπωσιακό, επίσης, είναι το εύρημα ότι οι γυναίκες που ήταν καπνίστριες κάποια στιγμή ήταν 30% πιο πιθανό να αναπτύξουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν υπήρξαν ποτέ καπνίστριες.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Geoffrey Kabat, επιδημιολόγος από την Ιατρική Σχολή Albert Einstein του Πανεπιστημίου της Yeshiva «μπορεί να γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία και ότι όσο πιο νωρίς ξεκινάει κανείς ή όσο περισσότερο καπνίζει τόσο το χειρότερο, αλλά ο ρόλος του τσιγάρου στον καρκίνο του μαστού δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί».

Πηγη: vita.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΥΓΕΙΑ

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ

Πραγματικά συμπτώματα από ασθένειες που δεν υπάρχουν Πόσο πιθανό είναι τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν να ξεκινούν από το μυαλό και όχι από το σώμα μας; Ολα όσα θέλουμε να μάθουμε για τα ψυχοσωματικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν το πώς επηρεάζουν το σώμα μας τα όσα νιώθουμε ή σκεφτόμαστε. Κάποια τα γνωρίζουμε όλοι. Ενα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘEΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη βλάβης στο δέρμα, η οποία καθώς περνούν τα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η φωτογήρανση (εκδηλώνεται με ξηρότητα, καφέ και κόκκινες κηλίδες, «σακούλιασμα» και ρυτίδες) και ο καρκίνος. Μπορεί το μαύρισμα να κρύβει κάποιες ατέλειες (από τα σπυράκια της ακμής έως το πάχος), αλλά τα οφέλη σταματούν εκεί. Κάποιοι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: 8+1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα είναι η θερμοπληξία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More