banner ad

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

. February 17, 2014 . 0 Comments

360190_8_oΈξι ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν γνωρίζαμε

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια λίγοι είναι οι τουρίστες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν χάρτη στα ταξίδια τους, αφού οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, οι τυπωμένοι χάρτες παραμένουν το «σήμα κατατεθέν» ενός ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του.

Οι συλλέκτες χαρτών, μάλιστα, ανακαλύπτουν διαρκώς τη μαγευτική διάσταση ενός χάρτη, που μπορεί σε μια στιγμή να μετατραπεί σε πύλη στην ιστορία.

Πόσα πράγματα, όμως, γνωρίζουμε για τους χάρτες; Το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο CNN μάς αποκαλύπτει έξι πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία…

1. Είναι ακόμα δυνατό για να έχετε τη δική σας παγκόσμιας κλάσης συλλογή χαρτών

Ακόμα και οι πιο φανατικοί συλλέκτες έργων τέχνης, ζωγραφικής και μοντέρνων αντικειμένων δεν θα μπορούσαν ποτέ να ξεπεράσουν τις συλλογές των μεγάλων μουσείων, όπως του Λούβρου και του Βρετανικού Μουσείου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει και για τους χάρτες.

Οι λάτρεις του είδους μπορούν να αγοράσουν χάρτες και άτλαντες εξαιρετικής ποιότητας, που πολλές φορές υπερισχύουν σε αξία από αυτούς που βρίσκονται σε μεγάλες βιβλιοθήκες και μουσεία του κόσμου.

2. Ο πρώτος «σύγχρονος» χάρτης τυπώθηκε πάνω από 500 χρόνια πριν

Ενώ οι πρώτοι χάρτες ήταν υποτυπώδη διαγράμματα χαραγμένες σε σπηλιές τους προϊστορικούς χρόνους, ο πρώτος χειρόγραφος χάρτης εμφανίστηκε τον 12ο αιώνα.

Ο χάρτης των Αγίων Τόπων τυπωμένος στο «Rudimentum Novitiorum», μια εγκυκλοπαίδεια παγκόσμιας ιστορίας, που δημοσιεύθηκε το 1475, θεωρείται ο πρώτος σύγχρονος τυπωμένος χάρτης. Ένα αντίγραφο του πωλήθηκε για περίπου 600.000 ευρώ το 2013.

3. Οι χαρτογράφοι περιλαμβάνουν ψεύτικες πόλεις για να πιάσουν τους παραχαράκτες

Έχετε πάει ποτέ στην πόλη Agloe στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην Whitewall στην Καλιφόρνια ή στην Relescent στη Φλόριντα; Αν και αυτές οι πόλεις έχουν επισημανθεί με σαφήνεια σε μια σειρά από χάρτες αντίκες των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Οι «πόλεις του χαρτιού» αποτελούσαν πλαστές θέσεις που προστέθηκαν σε χάρτες από τους πρώτους χαρτογράφους, προκειμένου να ξεγελιούνται οι παραχαράκτες κατά την αντιγραφή τους, και έτσι να μπορούν να τους κατηγορήσουν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

4. Η καλύτερη συλλογή χαρτών στον κόσμο είναι στο Παρίσι

Η καλύτερη συλλογή χαρτών στον κόσμο θεωρείται εκείνη που φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι, ακολουθούμενη από αυτή της Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Πολλές από τις πιο σημαντικές συλλογές χαρτογραφίας συγκεντρώθηκαν τον 17ο και 18ο αιώνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η καλύτερη δημιουργήθηκε από τον King George III. Η τελευταία συλλογή είναι γνωστή ως «K.Top» και φιλοξενείται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

5. Ο πιο ακριβός χάρτης ήταν ο πρώτος που συμπεριέλαβε την Αμερική

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ πλήρωσε το ποσό ρεκόρ των 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο γερμανό χαρτογράφο Martin Waldseemüller για την «Universalis Cosmographia», ένα χάρτη του κόσμου τυπωμένο το 1507. Είναι το μόνο αντίγραφο που υπάρχει, στο οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το όνομα «Αμερική».

6. Το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε χάρτες είναι στην Ολλανδία

Η ετήσια διοργάνωση Καλών Τεχνών στο Masstricht συχνά θεωρείται το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να αγοράσει κάποιος χάρτες αντίκες, κλασικά και σύγχρονα έργα τέχνης και κοσμήματα. Περισσότερα από 70.000 άτομα επισκέφθηκαν το TEFAF στο Masstricht το 2013, για να περιηγηθούν στα 260 περίπτερα από 20 χώρες. Η φετινή έκθεση έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαρτίου.

Πηγη: newsbeast.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΚΟΣΜΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *