ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ

apokries-maskaΤι ψυχικές ανάγκες μπορεί να καλύπτουν οι αποκριάτικες μεταμφιέσεις;

Από την αρχαία Ελλάδα, οι τελετές της μεταμφίεσης επέτρεπαν στους ανθρώπους να αποδεσμεύονται από τα κοινωνικά και ηθικά δεσμά και να εκφράζονται μέσα από τον λόγο και την πράξη μιας απόλυτης ελευθερίας. Οι μάσκες ανέκαθεν προσέφεραν την ασφάλεια της ανωνυμίας, ενώ τα καρναβάλια συνδέονται οικουμενικά με το ζωντανό κέφι και την άφεση στον κόσμο της φαντασίας.
Η μεταμφίεση μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά – έστω προσωρινά – στον εσωτερικό μας κόσμο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να:

* Χτίσουμε μια ταυτότητα που βασίζεται στις επιθυμίες μας και από την οποία θα αντλήσουμε συναισθήματα που μας λείπουν, π.χ. δύναμη, αυτοπεποίθηση, κύρος, ή θα ενδυναμώσουμε τα δυνατά μας στοιχεία.

* Απελευθερωθούμε από τους επιτακτικούς κανόνες μιας κοινωνικής «κανονικότητας» και να αφεθούμε σε μη λογοκριμένους ρόλους και σκέψεις.

* Αποδράσουμε από την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν εκείνη μοιάζει φορτισμένη και δυσοίωνη.

* Συναναστραφούμε μέσω της μεταμφίεσης με άλλους μεταμφιεσμένους, έτσι η επικοινωνία να γίνει αφαιρετική και πιο ελεύθερη από τον καθιερωμένο διάλογο.

* Απαλλαγούμε από το συσσωρευμένο άγχος της καθημερινότητας βγαίνοντας από καθιερωμένους ρόλους.

* Ερθουμε πιο κοντά στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας.

* Επεξεργαστούμε τους κοινωνικούς μας φόβους και τις αναστολές που μας παρεμποδίζουν από το να είμαστε ο εαυτός μας ή κάποιος άλλος που θα θέλαμε να είμαστε.

* Ανανεωθούμε παίρνοντας μια μικρή δόση ψυχικής απόδρασης

* Αντέξουμε να ζούμε χωρίς τον απόλυτο έλεγχο.

Μπορούν οι Απόκριες να αποβούν θεραπευτικές στις οικονομικά δύσκολες ημέρες που διανύουμε;

Αν μη τι άλλο, η οικονομική κρίση δεν μπορεί να περιορίσει την επιλογή μας στη μεταμφίεση. Ενα παλιό ρούχο που θα κόψουμε και θα ράψουμε ξανά, παιδικά ζωντανά χρώματα και μπογιές, περίεργα χτενίσματα, όλα αυτά στολισμένα κυρίως με γερές δόσεις φαντασίας μπορούν να δώσουν τις πιο πρωτότυπες και απρόσμενες ιδέες στους έχοντες και μη.

Αλλωστε οι απόλυτα στυλιζαρισμένες στολές είναι τόσο περιορισμένες ως προς τις ψυχικές τους ιδιότητες, που καταλήγουν περισσότερο να μας εγκλωβίζουν σε περιχαρακωμένους ρόλους παρά να μας απελευθερώνουν από αυτούς.

Οι Απόκριες λοιπόν φέρνουν μαζί όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις και διώχνουν έστω προσωρινά τη θλίψη της καθημερινότητας και το άγχος της επιβίωσης, αντικαθιστώντας τα με το δικαίωμα στη χαρά και την ελευθερία χωρίς προϋποθέσεις.

Πηγη: tanea.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΥΓΕΙΑ

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ

Πραγματικά συμπτώματα από ασθένειες που δεν υπάρχουν Πόσο πιθανό είναι τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν να ξεκινούν από το μυαλό και όχι από το σώμα μας; Ολα όσα θέλουμε να μάθουμε για τα ψυχοσωματικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν το πώς επηρεάζουν το σώμα μας τα όσα νιώθουμε ή σκεφτόμαστε. Κάποια τα γνωρίζουμε όλοι. Ενα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘEΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη βλάβης στο δέρμα, η οποία καθώς περνούν τα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η φωτογήρανση (εκδηλώνεται με ξηρότητα, καφέ και κόκκινες κηλίδες, «σακούλιασμα» και ρυτίδες) και ο καρκίνος. Μπορεί το μαύρισμα να κρύβει κάποιες ατέλειες (από τα σπυράκια της ακμής έως το πάχος), αλλά τα οφέλη σταματούν εκεί. Κάποιοι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: 8+1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα είναι η θερμοπληξία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More