ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ «ΔΙΑΒΑΖΕΙ» ΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ

Εναν μικροσκοπικό αισθητήρα ικανό να σκανάρει τις φλέβες της παλάμης από απόσταση δημιούργησαν οι ειδικοί του ιαπωνικού κολοσσού Fujitsu με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν ως «κλειδί» εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Το προηγμένο σύστημα ασφαλείας λειτουργεί σχεδόν όπως και οι βιομετρικοί αναγνώστες που διαβάζουν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Το μικροσκοπικό μηχάνημα, με μέγεθος μικρότερο από κουτί σπίρτων και με τη βοήθεια μιας κάμερας υψηλής ταχύτητας, αντιδρά αστραπιαία λαμβάνοντας 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο κάθε φορά που κάποιος περνά το χέρι του πάνω από την επιφάνειά της. Στη συνέχεια αναλύει το υλικό, επιλέγει την καλύτερη λήψη και προχωρεί στην αυτόματη ταυτοποίηση των νέων στοιχείων με εκείνα του αποθηκευμένου χρήστη. Το μόνο που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να περάσει το χέρι του πάνω από τη συσκευή. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ίδια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας, ο αισθητήρας ανάγνωσης φλεβών χάρη στις λιλιπούτειες διαστάσεις του (29 χιλιοστά φάρδος, 29 χιλιοστά πλάτος και 11,2 χιλιοστά ύψος) θα μπορούσε να σημάνει μια νέα εποχή γύρω από την ασφάλεια μικρών προσωπικών συσκευών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτοκίνητα με όραση

Ενα νέο σύστημα αποφυγής ατυχημάτων ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία αυτοκινητικών τμημάτων και ελαστικών Continental. H καινοτόμος επινόηση ονομάζεται ContiGuard safety system και βασίζεται στις εικόνες πεζών, ζώων, αντικειμένων και άλλων οχημάτων που καταγράφει μια κάμερα η οποία βρίσκεται ενσωματωμένη στο μπροστινό μέρος του οχήματος.

Το μυστικό κρύβεται σε ένα ζευγάρι ειδικών φακών που βασίζονται σε διαφορετικά οπτικά μονοπάτια και, επιτελώντας ρόλο «ματιών» του αυτοκινήτου, μπορούν να υπολογίζουν την πορεία του οχήματος, το μέγεθος του κοντινότερου εμποδίου και το χρονικό περιθώριο πιθανής πρόσκρουσης.

Με ακρίβεια της τάξεως των 20-30 εκατοστών, το έξυπνο σύστημα είναι σε θέση να ανιχνεύει ακόμη και μερικώς σκοτεινά εμπόδια. Στόχος των ειδικών της Continental είναι η μείωση των αυτοκινητικών ατυχημάτων με πεζούς ή των ατυχημάτων που συμβαίνουν κυρίως σε διασταυρώσεις δρόμων. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ανακοινώσει πότε ακριβώς το ContiGuard θα αρχίσει να τοποθετείται σε οχήματα.

Τοίχος για… χάδια

Μια φουτουριστική τεχνολογία που θα μεταμορφώνει την επιφάνεια του τοίχου σε έναν γιγαντιαίο πίνακα ελέγχου ανέπτυξε η Microsoft. Η πρωτοποριακή πατέντα, πέρα από τη ρύθμιση βιντεοπαιχνιδιών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια πληθώρα οικιακών συσκευών.

Με τη βοήθεια ενός αισθητήρα που φοριέται στο χέρι σαν βραχιόλι ή στον λαιμό σαν μενταγιόν ο χρήστης μπορεί να παρεμβαίνει στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των διαφόρων συσκευών. Το σύστημα καταγράφει τις κινήσεις του _ π.χ., αν αγγίζει τον τοίχο με φορά προς τα επάνω ή προς τα κάτω _ και τις μεταφράζει σε λειτουργικές ρυθμίσεις. Ετσι μπορεί με μια κίνηση να ανάψει ή να σβήσει το φως, να ρυθμίσει την αυτόνομη θέρμανση, να αλλάξει κανάλι κτλ.

Η νέα τεχνολογία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του συνεδρίου CHI 2011 (Conference on Human Factors in Computing Systems) στο Βανκούβερ, στον Καναδά. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής ερευνητή Ντέσνι Ταν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά συσκευών ο χειρισμός των οποίων θα πραγματοποιείται μέσω μιας κοινής επιφάνειας αφής.

Οθόνη AMOLED που διπλώνει στα δύο!

Ο σχεδιασμός σύγχρονων φορητών συσκευών αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα για τους ειδικούς καθώς, πέρα από την πρωτοτυπία της εμφάνισης, οφείλουν να βρουν τρόπο να στριμώξουν μια μεγάλη επιφάνεια οθόνης σε μια μικροσκοπική συσκευή.

Αυτό ήταν που προβλημάτισε και τους ερευνητές του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας του νοτιοκορεατικού κολοσσού Samsung, οι οποίοι ανέπτυξαν μια αψεγάδιαστη οθόνη AMOLED που διπλώνει στα δύο, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί την αντιαισθητική τσάκιση στη μέση.

Οπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Applied Physics Letters», τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον των ειδικών γύρω από τις αναδιπλούμενες και επεκτάσιμες οθόνες ολοένα μεγαλώνει. Η δημιουργία μιας μεγάλης οθόνης που να διπλώνει σε μια μικρή, εύχρηστη μορφή χωρίς να αλλοιώνει το αποτέλεσμα της εικόνας στο σημείο της τσάκισης αποτελεί εντυπωσιακό επίτευγμα.

Η επαναστατική οθόνη αποτελείται από δύο επιφάνειες AMOLED, ένα υπερελαστικό υλικό σιλικόνης, μια γυάλινη επίστρωση που προστατεύει από γρατζουνιές και μια βάση. Οταν η μεγάλη οθόνη διπλώνει σε γωνία 180 μοιρών, η μία επιφάνεια έρχεται ακριβώς πάνω από την άλλη. Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αναδιπλούμενη οθόνη πέρασε με επιτυχία τις 100.000 τσακίσεις σημειώνοντας μια ανεπαίσθητη μείωση ως προς τη φωτεινότητα του κεντρικού της σημείου που άγγιζε μόλις το 6%.