banner ad

ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

. March 17, 2014 . 0 Comments
ntolmadakia-gialantziΥλικά

250 γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή κονσέρβας
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
250 γρ πλιγούρι, πλυμένο και στραγγισμένο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4-5 κ. σ.  άνηθο, ψιλοκομμένο
4-5 κ. σ. δυόσμο
200 γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
180 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 30 δευτερόλεπτα σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα τρυπητό. Ακόμα και τα κονσέρβας θα θελήσουν ένα ξέπλυμα με καυτό νερό και στέγνωμα με τον ίδιο τρόπο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το πλιγούρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα, για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μυριστικά και την ντομάτα, το κόκκινο αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά. Στρώνουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας 6-8 από τα πιο σκληρά αμπελόφυλλα. Παίρνουμε ένα από τα υπόλοιπα και, ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων, βάζουμε στο κέντρο του1-2 κουταλίτσες από τη γέμιση. Διπλώνουμε την κορυφή και τις δύο άκρες του φύλλου άνω από τη γέμιση και ρολάρουμε το φύλλο για να σχηματίσουμε ένα ντολμαδάκι, χωρίς να το σφίξουμε πολύ γιατί το πλιγούρι με το μαγείρεμα θα φουσκώσει. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση, τοποθετώντας ένα-ένα τα ντολμαδάκια που ετοιμάζουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας, κυκλικά , από τα τοιχώματα προς το κέντρο της. Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε περίπου 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, για να τα μισοκαλύψουμε Σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο, λίγο μικρότερο από την κατσαρόλα, που θα τα συγκρατήσει στη θέση τους κατά το μαγείρεμα. Τα βάζουμε να σιγοβράσουν για 20-25 λεπτά, σκεπασμένα, σε μέτρια θερμοκρασία. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο σκληρά είναι τα φύλλα μας εξαρχής.

Πηγη: athinorama.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *