«ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» ΠΗΡΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ

Date

Η ταινία «Το δέντρο της ζωής» του 67χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα του 64ου Φεστιβάλ των Καννών. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Μπράντ Πιτ και εκτυλίσσεται στην Αμερική της δεκαετίας του 1950.

Η ταινία «Κάποτε στην Ανατολία» του Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπίλγκε Τζεϊλάν και «Το παιδί με το ποδήλατο» των Γάλλων αδερφών Νταρντέν κέρδισαν από κοινού το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ.

Το δέντρο της ζωής (The Tree Of Life)

Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού απέσπασε η Κίρστεν Ντανστ για τη συμμετοχή της στο φιλμ Melancholia που παρέμεινε εντός διαγωνιστικού τμήματος, παρόλο που ο δημιουργός του, ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ, «εξορίστηκε» από το Φεστιβάλ έπειτα από φιλοναζιστικά σχόλια.

Η ταινία Κάποτε στην Ανατολία του Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπίλγκε Τζεϊλάν και Το παιδί με το ποδήλατο των Γάλλων αδελφών Νταρντέν κέρδισαν από κοινού το Μεγάλο Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

Τον Χρυσό Φοίνικα παρέλαβαν στην τελετή βράβευσης δύο εκ των παραγωγών του Δέντρου της Ζωής, καθώς ο 67χρονος Τέρενς Μάλικ απέφυγε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις του λαμπερού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ.

«Είναι δύσκολο να παίρνεις τη θέση ενός γίγαντα» δήλωσε ο παραγωγός Μπιλ Πόλαντ όταν ανέβηκε για να παραλάβει το βραβείο, εξηγώντας ότι ο Μάλικ «είναι γνωστό πως είναι συνεσταλμένος και διακριτικός».

Η 29χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Κρίστεν Ντανστ κέρδισε το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τη συμμετοχή της στην αμφιλεγόμενη ταινία Melancholia του Λαρς Φον Τρίερ, ο οποίος κηρύχθηκε persona non grata στο Φεστιβάλ μετά τις δηλώσεις του για τον Χίτλερ.

Στον Δανό σκηνοθέτη απαγορεύτηκε να πλησιάσει σε απόσταση 100 μέτρων από το χώρο, όπου έπεσε το βράδυ της Κυριακής η αυλαία του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ.

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ντιζαρντέν τιμήθηκε για τη συμμετοχή του στην ασπρόμαυρη και βουβή ταινία The artist του Μισέλ Χαζανιβίσιους.

Το Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στην Γαλλίδα σκηνοθέτη Μαϊουέν για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Polisse, στην οποία πραγματεύεται τη βία κατά των παιδιών.

Η τουρκική ταινία Κάποτε στην Ανατολία του Νουρί Μπίλγκε Τζεϊλάν και το Παιδί με το ποδήλατο των Γάλλων αδελφών Νταρντέν κέρδισαν εξ ημισείας το Μεγάλο Βραβείο των Καννών.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε ο Δανός Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν για την ταινία Drive, το βραβείο Σεναρίου ο Ισραηλινός Τζόζεφ Σένταρ για την ταινία Footnote, τη Χρυσή Κάμερα ο Αργεντίνος Πάμπλο Τζιορτζέλι για την ταινία Las acacias, ενώ το βραβείο ταινίας μικρού μήκους απονεμήθηκε στην ταινία Cross Country της Ουκρανής Μαρίνα Βρόντα.

 

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα